Gondolta volna?

2024.08.28. 11:30

Ennyi végkielégítés jár a leköszönő miskolci városvezetőknek

A városi közgyűlés dönt augusztus 29-én a miskolci polgármester és a három alpolgármester lelépési pénzéről, ám - a törvény szerint - mérlegelési lehetőségük nincs.

Szaniszló Bálint

A miskolci városvezetés végkielégítése a tét

Fotó: Vajda János

Az idei nyár utolsó rendkívüli közgyűlését tartja 2024. augusztus 29-én a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata. Az ülésen dönteniük kell a képviselőknek - más dolgok mellett - arról is, hogy az októberben leköszönő városvezetők - Veres Pál polgármester, valamint Varga Andrea, Badány Lajos és Szopkó Tibor alpolgármesterek - milyen mértékű végkielégítést kapnak, miután átadták munkájukat.

miskolci-kozgyules-22-aj
Gyakran volt tanácstalanság a városvezetésben. Veres Pál polgármester, dr. Ignácz Dávid jegyző, Badány Lajos alpolgármester
Fotó: BOON

Ezt mondja a jogszabály 

A városvezetői végkielégítésekben egyébként a közszolgálati tisztségviselőkről szóló 2011. évi CXCIX törvény határoz. A jogszabály szerint a főállású polgármester közszolgálati jogviszonyban van és munkáltatója az adott település képviselő-testülete, Miskolc esetében tehát Veres Pál polgármester munkáltatója Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése.  

A közszolgálati tisztségviselőkről szóló törvény szerint két feltétel megléte esetén kaphat a leköszönő polgármester végkielégítést. Ha a tisztségét legalább két éven át betöltötte és foglalkoztatási jogviszonya új polgármester megválasztásával szűnik meg.  

Veres Pál 2019. óta főállású polgármestere Miskolcnak és jogviszonya - miután nem is indult el az idei önkormányzati választáson - az új polgármester, Tóth-Szántai József megválasztásával szűnik meg, az alaptörvény szerint 2024. október 1-jével. A távozó miskolci polgármestert - végkielégítésként - három havi illetményének megfelelő mértékű juttatás illeti meg. Veres Pál esetében ez bruttó háromszor 1 millió 300 ezer forint, azaz 3 millió 900 ezer forint.  

A három alpolgármesternek is jár 

A közszolgálati tisztségviselőkről szóló 2011. évi CXCIX törvény külön nem rendelkezik az alpolgármesterekről, ezért ugyanezt a szabályt alkalmazzák az alpolgármesterekre. Miskolc három alpolgármestere esetében a havi bruttó 1 millió 170 ezres illetményt figyelembe véve ez személyenként 3 millió 510 ezer forint végkielégítést jelent. Mindhárom alpolgármester esetében fennáll a két feltétel, azaz legalább két éven át betöltötték pozíciójukat és megbízatásuk a választás eredménye alapján szűnik meg.

Nem dönthetnek másképp?  

A miskolci közgyűlés augusztus 29-ei rendkívüli közgyűlésén mindezek figyelembevételével kell döntenie a polgármester és alpolgármesterek végkielégítéséről. A törvény szerint a közgyűlésnek nincs mérlegelési lehetősége, hanem tudomásul kell vennie az előbbi megállapításokat.  

A miskolci közgyűlés azonban - az elmúlt években tapasztaltak alapján - nem szokott ilyen könnyen tudomásul venni törvény által meghatározott dolgokat.

Csak negyedszerre sikerült 

Például Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény rendelkezései alapján a megyei jogú város polgármestere havonta 1 millió 300 ezer forint illetményre jogosult, a főállású alpolgármesterek illetményét pedig a polgármesteri fizetés 70-90 százalékában állapítja meg.   

rendkívüli közgy?lés10
Nem volt elegendő igen szavazat
Fotó: BOON

A polgármester és az alpolgármesterek illetményének törvény szerinti megállapításáról a miskolci közgyűlés először 2022. január 27-én, aztán 2022. június 23-án tárgyalt, ám egyik alkalommal sem kapta meg az elfogadáshoz szükséges szavazatszámot az előterjesztés. Ugyanez történt 2024. június 20-án is. Érdekesség, hogy a városvezető Velünk a Város frakció tagjai közül többen nemmel szavaztak, ezért nem volt meg a szükséges többség. Végül csak a negyedik alkalom volt elegendő arra, hogy Veres Pál és a három alpolgármester a törvények szerinti illetményt kapja meg.  

Dr. Ingácz Dávid, Miskolc jegyzője mindegyik alkalommal jelezte, hogy a nemleges döntés törvénytelen, és azt is elmondta, hogy minden ki nem fizetett, jogosan járó illetmény után késedelmi kamatot is kell majd fizetnie az önkormányzatnak az érintettek számára.

A törvény az törvény 

Az első tárgyalás alkalmával a Velünk a Város frakció nevében felszólaló dr. Mokrai Mihály (DK) azt mondta: "Ez a 22-es csapdája a város számára. A kormány döntött arról, hogy emelik a polgármesteri illetményt, de forrást nem biztosítottak mellé. A város ezt nem tudja kigazdálkodni. Ez logikai bukfenc. Ráadásul ez egy politikai csapda. Ha elfogadjuk, akkor pazarlónak bizonyulunk. Ha nem, akkor a kormányhivatal törvénytelen döntés miatt kifogást emel. A Velünk a Város frakció nem szavazza meg az előterjesztést, mert nincs rá fedezet. 

Dr. Nagy Ákos, a Fidesz frakcióvezetője szerint egy törvényi rendelkezésről van szó, amit végre kell hajtani. "Nem is kellene a közgyűlésnek állást foglalni ezzel kapcsolatban. Máshol úgy oldják meg ezt a helyzetet, hogy a polgármester - ha nem akarja elfogadni az enelést - jótékony célra ajánlja fel."  

Mindezek fényében akár a mostani rendkívüli közgyűlésen, a városvezetői végkielégítések ügyében is kialakulhat a korábbihoz hasonló egyet nem értés. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában