2024.08.12. 14:16
Európai gomba, a rejtett gyöngyszem
Gombafogyasztást népszerűsítő kampány indul az Európai Unió társfinanszírozásával.
Népszerűsítik a gombákat
Fotó: BOON
Az Európai Gombatermesztők Szövetsége (European Mushroom Growers Group – GEPC) 2023-ban 3 éves, 5 millió eurós, az Európai Bizottság által társfinanszírozott kommunikációs kampányt indított a gombafogyasztás népszerűsítésére 9 európai országban, amelynek szlogenje:
Európai. gomba, a rejtett gyöngyszem.
A kampány az Y-generáció tagjait, a milleniálokat célozza meg, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Írországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban és Spanyolországban. A kampány célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét az európai gomba számos előnyére, fontos szerepére az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásban. A gomba megfizethető, egész évben elérhető, változatos, gazdag, könnyen elkészíthető, termesztése fenntartható. Így semmi sem hiányzik: az európai gomba egy rejtett gyöngyszem.
A gombafogyasztást népszerűsítő kampányról
A kampány főként online marketingkommunikációs eszközök segítségével népszerűsíti a gombafogyasztást, beleértve a központi weboldalt és közösségi média felületeket. Minden országban egy kampány nagykövet erősíti a kommunikációt, Magyarországon Havas Dóra gasztroblogger. A kampány során minden évben országonként, négy influenszer vesz részt az európai gombák népszerűsítésében. Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban sajtóesemény is a kampány részét képezi.
Az első év eredményei számokban
2023-ban rendkívül pozitív eredmények születtek. A központi online kampány csak a közösségi médiában több mint 54 millió felhasználót ért el, és több mint 110 millió volt az impressziók száma. Az országonkénti aktivitások Európa-szerte több mint 123 millió felhasználót értek el, 700 sajtó- és közösségi média felületen keresztül.
Mi várható 2024-ben?
A honlap, a Facebook- és az Instagram-oldalak után elindult a kampány hivatalos TikTok-csatornája is. Egy új Youtube-sorozat is készülőben van, és egy meglepetés is várható hamarosan a kampány honlapján: Kezdőlap - European Mushrooms
Európai gomba – Így bánj jól a gombával! (Havas Dóra gasztroblogger tanácsai)
A gomba konyhai előkészítése egy kis figyelmet igényel, ha igazán ízletes eredményt szeretnénk. Nem kell időigényes dolgokra gondolni, de ezt a néhány hasznos tanácsot megfogadva éttermi színvonalú ételeket készíthetsz. A gomba elkészítésekor általában az a cél, hogy a pirított, sült gomba kissé ropogósra barnuljon, szép, egyenletes színt kapjon, miközben elegendő nedvességet tart magában ahhoz, hogy puha és húsos maradjon. Ehhez a negyedekre vágott gombát egy kis olívaolajjal és sóval megforgatjuk, és a sütőben vagy Air Fryerben megsütjük. A gomba párolva is kiváló, bár beletelik egy kis időbe, amíg a rengeteg víz elpárolog, mielőtt a gomba barnulni kezdene. Nézzük, hogy mire kell figyelni az előkészítésnél.
Aprítás, szeletelés
Ha viszonylag gyorsan szeretnénk gombát elkészíteni, és raguba, paprikásba vagy levesekbe szánjuk, szeletelni szoktuk. A szelet vastagságától függetlenül a legfontosabb az, hogy először vágjuk le a gomba szárát. Így nemcsak a fás, kiszáradt vagy piszkos részeket távolítjuk el, de ami még fontosabb, egyenletes vágófelületet kapunk, így sokkal könnyebbé és biztonságosabbá válik a szeletelés. A gomba szárát minden esetben érdemes megvizsgálni, a shitake szára mindig kemény, ezt késsel vágjuk le és csak a gomba kalapját használjuk fel. Más gombák, például a csiperke vagy a portobello esetében ritkább a kemény, fás szár, de előfordulhat.
Bevásárlás és tárolás
Vásárláskor olyan gombát keressünk, amelynek kalapján nincsenek szürkésbarna foltok, ellenőrizzük, hogy a kalap alatti lemezkék épek legyenek! A szár ne legyen túlságosan száraz, de puha se! Egy kis szennyeződés a kalapon vagy a szár közelében nem jelent problémát, de nyilván nem szeretnénk koszos alapanyaggal dolgozni, ezért szükséges a gombát megtisztítani. Ha a gomba szupertisztának tűnik, nem kell megtisztítani. Ha egy kicsit nyálkás, de nem koszos, töröljük le papírtörlővel! Ha kissé piszkos, egy finom szőrű kefével távolítsuk el a szennyeződést! Ha nagyon szennyezett, öblítsük le! Bevásárlás után a gombát műanyag zacskóban tároljuk, esetleg nyitott tetejű, vagy perforált műanyag dobozban a hűtőszekrény zöldséges fiókjában. A friss gombának optimális körülmények között legalább három-öt napig el kell állnia.
Mosni vagy nem mosni?
Fontos, hogy a gombát ne mossuk bő vízben, mert ha megszívja magát, nem fogjuk tudni lepirítani! Sok séf azt tanácsolja, hogy a gomba egyáltalán ne érintkezzen vízzel, ám ennél azért egyszerűbb a helyzet. A gombák tisztításának legjobb módja az, ha hideg folyóvízben megmossuk, salátacentrifugába tesszük, szárazra centrifugáljuk amennyire csak tudjuk, majd a szokásos módon megfőzzük – lehet, hogy a mosás miatt pár perccel tovább kell főznünk, hogy kellően megpuhuljon. Érdemes arra ügyelni, hogy csak közvetlenül a főzés előtt mossuk meg a gombát, mert a túlzott nedvesség lerövidítheti az eltarthatóságát a hűtőszekrényben.