Anno

2024.08.18. 14:00

Fusiműhelyek működnek a bérházak pincéiben?

Egy különös jelenségre hívta fel a figyelmet ötven évvel ezelőtt az Észak-Magyarország.

Senki nem szereti egész nap hallgatni például az esztergagép, a csiszológép, vagy esetleg a fúrógép hangját

Forrás: Shutterstock

Fotó: AlvaroMP

„Bérházak pincéiben, szárítóiban gyakorivá váltak a fusiműhelyek. Sajnos, némely lakásszövetkezet és az Ingatlankezelő Vállalat néhány száz forintért bérbe adja ezeket a helyiségeket, mondván, úgysem használják a lakók" – hívta fel a figyelmet a problémára ötven évvel ezelőtt, 1994. augusztus 16-án az Észak-Magyarország. A cikkben az olvasható, hogy a fél évszázada élő bérházlakók nem gondoltak rá, hogy ezzel megzavarták a bérház nyugalmát, nem is beszélve az illegális áramfogyasztásról. 

Néhány ház pincéjében már olyan nagymértékű a fusizás, hogy esztergagépeket, villanyhegesztő apparátokat is üzemeltetnek. Ezek a nagyfogyasztók előbb-utóbb tönkreteszik a közös villanyvezetékeket, hiszen azokat kisebb teljesítményre méretezték. Azokban a házakban, ahol ilyen műhelyek vannak, gyakran előfordulnak olyan áramlökések, amelyek élvezhetetlenné teszik a rádiózást, a tévénézést

– folytatta a probléma ecsetélését 1974-ben a lap. Felvetette, hogy a lakászövetkezeteknek ellenőriznie kellene a helyiségek használatát, és módjukban állna kikötni, hogy milyen tevékenységet folytatnak ott. „Persze, az sem lenne értelmetlen dolog, ha megvizsgálnák, kinek hoznak hasznot ezek a fusiműhelyek... A lakóközösségeknek biztos nem" – fogalmazta meg véleményét az újságíró 50 évvel ezelőtt. Úgy gondoljuk, ma is van néhány lakóközösség, ahol felmerülhet hasonló probléma.



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában