boon.hu video

2024.08.02. 14:07

Gyűlik a vármegyei búza a Magyarok Kenyeréhez – fotókkal, videóval

A 15 millió búzaszem összegyűjtése a cél, azonban már évek óta megdöntik a gazdák ezt a számot. Az eseményen elhangzott, hogy a kenyér a magyarok identitásának egyik fő eleme.

Boon.hu

Pénteken Bükkábrányban vette kezdetét a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem elnevezésű program. Idén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezete és Bükkábrány Község Önkormányzata közösen szervezte meg az eseményt, amely a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a NAK Magyarok Kenyere Nonprofit Közhasznú Kft. együttműködésében jött létre. 

Határokon átívelő program

Szalai Szabolcs, a település polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy büszkeség számukra, hogy idén Bükkábrány község a házigazdája a vármegyei gyűjtsenek.

Büszkék vagyunk értékeinkre, megóvjuk azokat és igyekszünk megőrizni őket

 - hangsúlyozta. Arról is beszélt, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye egy erős közösség.

A Magyarok Kenyere program 14 év alatt olyan hagyománnyá nőt, amely először csak belföldön volt népszerű, de később legyőzte az országhatárokat és összefogta a Kárpát-medencei magyarságot

 - mutatott rá. Arról is beszélt, hogy a mezőgazdaság a társadalomnak stabilitást jelent, valamint arra is kitért, hogy a gyűjtés augusztus 20-ig fog tartani.

 Nemzeti identitásunkat jelenti

Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy hatalmas köszönet jár a gazdáknak, akik ebben a rekkenő hőségben is áldozatos munkával dolgoznak a földeken.

Az egyik legnagyobb ágazata a magyar gazdaságnak a mezőgazdaság, azonban ezzel együtt az egyik legkiszolgáltatottabb is az időjárás viszontagságainak

 - hangsúlyozta. Emlékeztetett: ahogy tavaly is, idén is össze fog gyűlni a 15 millió búzaszem. 

Ismerjük a vidék minden arcát tudjuk, hogy mit jelent a napi betevőért való harc

 - húzta alá. Azt is felidézte, hogy tavaly a vármegye az első három helyen végzett a gyűjtésben, így idén is a legaktívabb lesz. 

Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke. Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Tállai András, a térség országgyűlési képviselője, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese hivatalosan is megnyitotta a búzagyűjtő programot.

A program a magyar gazdatársadalom nagyívű összefogása, segíti a társadalmat és a rászólóknak, kiszolgáltatott helyzetben levők helyzetét könnyíti

 - hangsúlyozta. 

Arról is beszélt, hogy a búza a legősibb növénye a magyarságnak. „A kenyér szimbolikus jelentőséggel bír a magyar kultúrában” – mondta. 

Hagyománnyá vált

Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke hivatalosan is elindította a búzagyűjtést. Arról beszélt, hogy az összefogás és kiállás nagyon fontos ebben a nehéz időszakban.

Ez az összefogás hitet és erőt adott nekünk, így már együtt lélegzik a Kárpát-medence

 - mondta. Beszédében felidézte a program indulását. Arról is beszélet, hogy tavaly 1100 tonna búzát gyűjtöttek össze. 

Ma már ez a program az egész hagyományainkat feleleveníti

 - mondta.

Az összetartozást jelenti

A hagyományosan augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén megszentelt Magyarok Kenyere ismét összekovácsolta a nemzetet a "15 millió búzaszem" program keretében. 

Az idén immár tizennegyedik alkalommal megrendezett esemény célja, hogy a magyar gazdák által felajánlott búzaadományokat jótékony célokra fordítsák, támogatva a határon inneni és túli rászoruló magyar közösségeket. Az országos kezdeményezés lényege, hogy a magyarországi és határon túli gazdák önkéntesen ajánlják fel búzájuk egy részét. 

A program jelképértékű elnevezése, a "15 millió búzaszem", a Kárpát-medencében élő magyarok összetartozására utal.

Jó helyre kerül

A Magyarok Kenyere program több mint egy jótékonysági akció: az összefogás és a nemzeti identitás megőrzésének szimbóluma. 

A búza gyűjtése és adományozása nemcsak a fizikai támogatást jelenti, hanem az összetartozás érzését is erősíti a Kárpát-medencében élő magyarok között. A program kezdeti években főleg belföldi résztvevőkre számított, mára azonban Kárpátalja, Erdély, Vajdaság és Felvidék magyarsága is aktívan részt vesz benne. A begyűjtött búzát helyi malmok őrlik lisztté, amelyet aztán jótékonysági szervezetek, egyházak és civil szervezetek közreműködésével osztanak szét. 

Az idei évben több mint 80 karitatív szervezet kapott támogatást, amely lehetővé teszi számukra, hogy élelmiszercsomagokat állítsanak össze a rászoruló családoknak. Ezen kívül az összegyűlt adományok egy része oktatási intézményekhez, gyermekotthonokhoz és idősotthonokhoz is eljutott, ezzel is hozzájárulva a mindennapi ellátásukhoz. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában