Dilemma

2024.08.14. 17:30

Mi lesz veletek ingázók? - utasokat kérdeztünk a Volán új helyjegyrendszeréről

Ingázókat kérdeztünk, mit szólnak ahhoz, hogy a hírek szerint helyjegy váltására lesz szükség a Volánbusz járatain, ha valaki biztos ülőhelyet szeretne. A sok-sok kérdést felvető hírrel kapcsolatban már korábban levélben megkerestük a Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatóságát, válaszaik az augusztus 8-án portálunkon megjelent cikkünkben olvashatóak.

Galambos Eszter

Erősen véleményes a helyjegyváltás kérdése

Fotó: ÉM

A Volántól érkezett válaszok csak egy részét tisztázták a bizonytalan helyzetnek. Ez akkor vált még egyértelműbbé, amikor ingázókat kérdeztünk az üggyel kapcsolatban és számtalan új szempont került elő.

Mi lesz a diákok kedvezményével?

Szabó Sára gimnáziumi tanuló úgy gondolja, hogy nem megoldás a külön helyjegy megvétele, bár egy fárasztó nap után ő is szívesen leülne. 

20240129 Volán sztrájk2
A miskolci Búza téri buszállomás bonyolítja le a legnagyobb forgalmat a vármegyében
Fotó: BOON

„Úgy gondolom, hogy egy hosszú és fárasztó iskolai nap után egy fiatal diáknak is jól esik leülni és egy kicsit megpihenni, viszont az, hogy ehhez külön jegyet kell venni, szerintem nem megoldás. Főleg úgy, hogy iskolaidőben a buszok tömve vannak. Én általában ülni szoktam, viszont így már elég erősen el kell gondolkoznom azon, hogy ez vajon megéri-e, viszont ha vennék, én mindenképpen applikáción keresztül venném meg, hiszen az sokkal kézenfekvőbb a mai világban” - nyilatkozta kérdésünkre Sára

Sorban állás itt is, ott is

Nyitray Ágnes nyugodtan üldögél a Búza téri buszmegállóban, higgadtan fogadja a hírt, de megvan a véleménye a dologról.

„Halottam arról, hogy helyjegy kell a távolsági buszokra. Igazából azokat érinti talán leginkább, aki eddig ingyen utaztak, vagy mondjuk a munkahelyük fizette az utazást. Én nem nagy távolságra utazok, mert Alsózsolcáról járok Miskolcra és vissza, ami ha helyjegyet kell vennem minden nap az egy hónapban 12 ezer forint, ha csak egyszer jövök-megyek. Gondolom, hogy ezt nem fogják nekem téríteni. Az én cégem vármegyebérletet vesz, ami 9450 forint, ezt teljes egészében kifizetik. Időben is nagyon sok lesz a helyjegy megvétele, mert már a vármegye bérletet »csipogtatni« kell, ami plusz idő a régebbi bérletekhez képest. A helyjegynél pedig még egy sorban állással is számolni kell, ha valaki nem tudja használni az applikációt. Természetesen lehet olyat, hogy nem vesz, de akkor nem fog ülni” - fogalmazza meg véleményét Ágnes

A cégek nem fogják kifizetni

Kissné Rebeka ismeri a rendszert, mert egy budapesti útja során járt már úgy, hogy elfogyott a hely a buszon.

„A legnagyobb hülyeség. Jártam úgy, hogy Budapestről jöttem volna busszal és láttam, hogy van még hely, így nem értettem és erre azt mondta a sofőr, hogy azokat online lefoglalták, nem engedett fel. Meg kellett várnom a következő buszt, ami csak egy óra múlva jött, így elkéstem a munkahelyemről. A rendszeres mindennapi ingázásom Miskolc és Emőd között van. A munkahelyem fizeti a vármegye bérletemet. A helyjegyre a cégek szerintem azt fogják mondani, hogy nem fizetik és akkor ki lehet számolni, hogy az mennyibe kerül majd. Ráadásul egészségügyi okok miatt van olyan, hogy kétszer is be kell jönnöm Miskolcra” - fakadt ki kissé idegesen Kissné Rebeka.

Ingyenes utazás a nagycsaládosoknak. Eddig tartott? 

A miskolci Búza téren egy hölgy a nővérével és három négy év alatti kisgyermekével várakozik a bükkszentkereszti járatra.

„Maradjunk annyiban, hogy a nagycsaládosok ingyenesen utaznak eddig tartott. Mondjuk senki nem hitte el, várható volt, hogy ez lesz” – reagál a kérdésre egy hölgy, aki három kicsi gyerekével várakozik a Búza téren.  

„Még szerencse, hogy mi csak ritkán járunk távolsági busszal, most csak rokonlátogatóban vagyunk itt Budapestről és megyünk tovább busszal a nővéremmel Bükkaranyosra” - teszi hozzá.

„Én gyakran járok busszal Bükkaranyosról Emődre ez nem távolság, hiszen kicsit több mint tíz perc, így ha nem lesz hely, majd állójegyet veszek” – reflektál a nővére.

Semmi pozitívumot, nem találok benne

Kiss Noémi Tiszaújvárosból jár Miskolcra dolgozni, eddig mindig talált jegy nélkül is üres helyet a buszon, ezért nem látja különösebben az új rendszer értelmét, ami számtalan kérdést vet fel benne is.

„Hallottam a dologról. Sajnos kevesebb ezzel kapcsolatban a jó gondolatom, mint a rossz. Én debreceni busszal járok, ami Debrecenből Miskolcra jár, én Tiszaújvárosban szállok fel erre a buszra. Rengeteg kérdés merült fel bennem, amikor a hírt meghallottam. Mondjuk, azt akarom, hogy biztosan legyen ülőhelyem Tiszaújváros-Miskolc viszonylatban oda-vissza, akkor nekem minden nap meg kellene vennem a két helyjegyet? Az is egy érdekes dolog, hogy 9450 forint a vármegye bérlet annak egy bizonyos százalékát fizeti a cégem, ha minden nap helyjegyet veszek az 12000 forint, magyarul többe kerül mint maga a bérlet. Tételezzük fel, hogy nem élek ezzel a lehetőséggel, mert nem szeretném ezt a kiadást, akkor mi történik? Felszállok és akkor nem ülhetek le és állnom kell akkor is ha tele van üres helyekkel a busz, honnan fogom tudni, hogy melyek vannak lefoglalva? Leülhetek esetleg és majd felállít az akinek van helyjegye? Mi van ha az összes helyjegy elkel az összes helyre, akkor már nem is fogok tudni felszállni a buszra? Millió meg egy kérdésem van. Hozzáteszem, azokon a buszokon amelyeken járok, szinte mindig van ülőhely, az is igaz, hogy én a végállomásokon szállok fel és le. Iskolakezdésnél szintén jellemző a tömeg, de aztán lassan lemorzsolódnak az emberek. Ezen a vonalon olyan, hogy minden nap állnak az emberek, tömve van és passzírozódnak egymáshoz, ilyen azért nincs. Őszintén megmondom, nagyon nem örülök neki” - reagál Noémi

Az ügyben folyamatosan szeretnénk tájékozódni és tájékoztatni az olvasóinkat, ezért újabb levelet küldünk a Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatósághoz. Várjuk válaszukat, ha megérkezik, frissítjük cikkünket. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában