boon.hu video

2024.08.23. 07:00

Miskolcról az olimpiára – Guzi Blanka és Repka Attila beszélgettek az MCC-ben (fotókkal, videóval)

A Mathias Corvinus Collegium csütörtöki eseményén két DVTK színeiben induló olimpikon, Guzi Blanka és Repka Attila osztottak meg sok, eddig még nem ismert részletet arról, milyen út vezette őket az olimpiáig.

Gárdonyi Edina

„Citius, altius, fortius” – Miskolctól az olimpiáig” címmel beszélgetés a miskolci MCC képzési központban. Hajdú András helyettes államtitkár, az MCC kutatótanára, Repka Attila olimpiai bajnok birkózó, Guzi Blanka, olimpiai negyedik helyezett öttusázó, Világi Péter, a DVTK kommunikációs vezetője

Fotó: Vajda János

Az olimpikonokat és a DVTK kommunikációs és marketing igazgatóját, Világi Pétert, Hajdú András helyettes államtitkár, az MCC kutatótanára kérdezte.

"Ha görcsösen akarom az eredményt, nem jön ki a lépés"

A párizsi olimpia miskolci büszkesége, Guzi Blanka eredetileg kézilabdázóként kezdte sportkarrierjét. Az iskolai sportok széles spektrumát kipróbálta, mígnem 2011-ben egy balatoni sporttáborban találkozott az öttusával, amely azonnal magával ragadta. Négy évvel később már egyéni sportokban, mint a gátfutás és gerelyhajítás, próbálta ki magát, míg végül teljesen az öttusa felé fordult. 

Emlékei szerint napra pontosan kilenc évvel ezelőtt hívták fel későbbi edzőit, akik örömmel fogadták a csapatukba. Blanka elmondta, hogy egyik sportban sem volt kiemelkedő, de mindenben az átlagnál jobban teljesített, ez végül az öttusában állt össze egységgé.

 Az olimpiáig vezető útja nem volt könnyű. A vívás sokáig hátráltatta, és több mélypontot is átélt. Az utolsó ilyen mélypontja a tavaszi budapesti világkupán volt, amikor egy váltóverseny során ráébredt, ha görcsösen akarja az eredményeket, azok sosem jönnek. Miután ezt felismerte, megnyerte a következő világkupát, és ezzel újra versenybe szállt az olimpiai kvótáért. Legjobb eredményének a világbajnoki második helyezését tartja, amivel valóra vált számára az olimpiai indulás.

"Szerettem fára mászni, nem tartok az új öttusa számtól"

Hajdú András kérdésére, hogy hogyan érinti az, hogy az öttusa szabályai megváltoznak és kikerül a lovaglás a sportok közül, ezt mondta:

Jelenleg is kidurranok az erőtől, pedig most szigorú pihenőidő van. Sokkal motiváltabb vagyok, már elhiszem, hogy ott a helyem az olimpikonok között, és fel tudom venni a versenyt a legjobbakkal. Az akadályfutást még nem próbáltam, de a Ninja Warriorhoz tudnám hasonlítani. Gyerekkoromban szerettem fára mászni, belevihetem a kreativitásomat. 16 évesen öt sportágat kezdtem a nulláról, most csak egyet kell.

"A mai napig otthonom Miskolc és a DVTK"

Repka Attila, a kötöttfogású birkózás 1992-es olimpiai bajnoka, 46 éve lépett be először a diósgyőri birkózóterembe. Számára a birkózás mindig is természetes választásnak tűnt, hiszen nagyon szeretett verekedni, és itt levezethette az energiáit. Már fiatalon egyértelmű volt, hogy sportoló lesz, bár akkor még nem tudta, hogy élsportolóként is sikeres lesz.

A mai napig otthonom Miskolc és a DVTK

 – mondta, majd olimpiai élményeket idézett:

Meg szerettük volna nézni Darnyi Tamás döntőjét, persze az én testalkatommal nem engedtek be. Miközben én magyarázkodtam, Farkas Péter bejutott. Meghúztam magam a lelátón, ahonnan egyszer csak azt láttam, hogy Farkas klottgatyában beugrik a medencébe. 1988-ban Sike Andrást a vállunkon vittük, hogy lába se érje a talajt.

Csak a Diósgyőr

Ha a DVTK-ról van szó, nem lehet kihagyni a szurkolókat.

 Világi Péter kiemelte, hogy a Diósgyőrnek van az országban a legszenvedélyesebb szurkolótábora.

 Guzi Blanka elmondta, hogy amikor a sporttársainak megmutatta, hogy mivel készültek számára a DVTK ultrák – Guzi Blanka Diósgyőr veled – a társai hitetlenkedtek, mert öttusában nem jellemző ez a fajta szurkolás. 

Büszke vagyok arra, hogy Borsodból jöttem. Amit Borsod ad, sokan hihetetlenkedve nézik, fantasztikus.

Repka Attila hozzátette, hogy bárhol az országban találkozik DVTK szurkolókkal, és a klub pólója van rajta, ha nem is ismerik fel, mindig odaszólnak: Csak a Diósgyőr! 

Az anyukámat megtapsolták a 19-es buszon az olimpia után. Erről a helyről mentem volna el? Amint elhagyom a Borsod táblát, honvágyam van.

Hétvégén Blanka lesz a Diósgyőr meccs díszvendége és ő végzi majd a kezdőrúgást.

Tudatosan építünk regionális multisport klubot

A klub nagy hangsúlyt fektet a jövőben is az infrastruktúra fejlesztésére, amely már most kiemelkedő szintet ért el több sportágban, mint például a labdarúgás, kosárlabda és jégkorong. Az egyéni sportágak terén is szeretnének minél magasabb színvonalú edzési lehetőségeket biztosítani. Kiemelte, hogy a klub célja megteremteni a feltételeket újabb olimpiai bajnokok kinevelésére. Néhány éve a vezetőség tudatosan építi a DVTK-t regionális multisportklubbá, amely lehetőséget biztosít a gyerekeknek, hogy több sportágban is kipróbálhassák magukat. Tudatos programokkal, együttműködésekkel igyekeznek elérni a gyerekeket, akik közül van, aki olimpiai bajnok lesz, van, aki szenvedélyes szurkoló. Jelenleg 26 sportágban mintegy 3600 sportoló tartozik a DVTK-hoz a régióban – ismertette a kommunikációs és marketing igazgató.

A háttér és a támogatás kiemelten fontos az élsportban

A beszélgetés során mindkét olimpikon hangsúlyozta, hogy az iskolák és a család szerepe kulcsfontosságú a sportolók karrierjében. Guzi Blanka szerencsésnek tartja magát, hogy olyan iskolákba járt, ahol minden tanára buzdította és támogatta, a Herman Ottó Gimnáziumban töltött éveit álomszerűnek jellemezte. A Testnevelési Egyetemen is minden lehetőséget biztosítottak számára, így teljes mértékben az élsportnak szentelhette magát. Repka Attila fiatal korában több intőt is kapott, de olyan középiskolába került, ahol a sportolói pályafutását maximálisan támogatták. A Testnevelési Egyetemen töltött éveiből felidézte egy kettessel zárt anatómia vizsgáját, ami különösen emlékezetes maradt számára.

A DVTK stratégiai célja, hogy minél több sportoló számára biztosítson megfelelő körülményeket, hogy világversenyeken képviselhessék Magyarországot. Céljuk, hogy a régió tehetségei kiemelkedő edzőkhöz kerülhessenek, és a legjobbak közé emelkedhessenek.

Miskolcról a világ tetejére

A rendezvény zárásaként a résztvevők megvitatták, milyen kihívásokkal jár az élsport. Mindketten kiemelték, hogy több lehetőséget ad, mint amennyit elvesz, és hogy a szülői támogatás, valamint a sport iránti szenvedély és kitartás elengedhetetlen a sikerhez. Repka Attila ugyanakkor hangsúlyozta, fontos, hogy legyen egy B terv is, hiszen sérülés vagy formahanyatlás esetén szükség lehet egy másik életútra. A két olimpikon példája mutatja, hogy a vidéki tehetségek is felérhetnek a világ legjobbjai közé, ha megkapják a megfelelő támogatást és lehetőségeket az őket felkaroló klubtól és a környezetüktől.

További videós tartalmakért keresse fel youtube csatornánkat itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában