Leleményes

2024.08.12. 14:00

Óriási biznisz lehet vidéken a PET-visszaváltás

Többen megtalálták a nemrég bevezetett rendszeren keletkezett piaci rést.

Ujlaki Attila

Ez a mozdulat - jó esetben - 50 forintot ér

Fotó: Rákóczy Ádám

„20 forintért PET-palackokat vásárolnék” – írta az egyik közösségi adok-veszek csoportba egy magánszemély a napokban. Azt is hozzátette, hogy legfőképpen kistelepüléseken vásárolná meg az 50 forint betétdíjjal rendelkező termékeket. Egy másik adok-veszek csoportban is megérkezett a PET-palack felvásárló, ő valamivel jutányosabb áron szeretne palackokhoz jutni, ugyanis 10 forintért venne olyanoktól flakonokat, akik kidobnák azokat. 

A kis településeken keresik a palackokat 

A „felvásárlók” lényegében olyan településeket céloztak meg, ahol nem egyszerű a visszaváltás, mert nincs az adott településen automata. Többen kommentekben vonták kétségbe azt, hogy mennyire lenne szabályos egy ilyen „adás-vétel”, így később eltűntek a felvásárlást hirdető posztok. Korábban egyébként a rendszerre rengeteg panasz érkezett. Legutóbb egy miskolci hölgy osztotta meg a tapasztalatait. A leírása szerint „harmadszorra sikerült visszaváltania a palackjait az egyik automatánál”.

 A REpont automatákat üzemeltető MOHU is megszólalt, ami elismerte, hogy vannak még fennakadások a rendszerrel. Ahogy fogalmaztak: „nem készültek fel ekkora forgalomra”. 

Több millió naponta

Már több mint 3,5 millió italcsomagolás visszaváltása történik meg naponta, ami az elmúlt hetekben folyamatosan emelkedett és emelkedik most is. Ez napi 175 millió forintnyi tranzakciót jelent, aminek a többsége a lakosságnál csapódik le, egy kisebb rész az alapítványoknál. Ugyanakkor az elmúlt hetekben több hír jelent meg a sajtóban a palackvisszaváltási rendszer működéséről, az alig egy hónapos tapasztalatokról, a kiütköző problémákról. A rendszer működtetése több szereplőnek a feladata, felelőssége: az automaták kezelése, takarítása, ürítése a kiskereskedelmi egységek feladata - amiért kezelési díjat kapnak palackonként -, az italcsomagolások összegyűjtése és elszállítása a MOHU feladata, míg az automaták esetleges javítása, valamint egy állandó helpdesk biztosítása a boltok részére az automaták gyártóit terheli.

Így oldanák meg a visszaváltást kistelepüléseken

A boon.hu megkereste a MOHU-t is a kistelepülések kapcsán. Azt írták: január óta lehet találkozni az új REpont automatákkal. Minden 400 négyzetméternél nagyobb üzlethelyiségbe kötelező, hogy legyen ilyen automata, és minden 200 négyzetméternél nagyobb üzletben ajánlott. 

Jelenleg 3000 ponton lehet visszaváltani az automatákban szerte az országban, és 1000 kis üzlethelyiség csatlakozott már a kézi visszaváltási rendszerhez.

 Napról napra növekszik a visszaváltások száma is. Így a MOHU is arra törekszik, hogy minden településen vissza tudják váltani a betétdíjas palackokat a vásárlók. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában