Hihetetlen!

2024.07.29. 20:00

Botrányos állapotok alakultak ki a REpont automatáknál, a vásárlók kiakadtak – fotókkal

Egy áruház automatája körül rengeteg flakon hever, de olyan visszaváltó is van a városban, amely nem működik.

Ujlaki Attila

Ez a mozdulat - jó esetben - 50 forintot ér

Fotó: Rákóczy Ádám

Nem veszi vissza a gép a flakonokat, mert állítólag megtelt a beváltó

 – fakadt ki vasárnap egy miskolci vásárló az egyik közösségi média oldalon. Azt is hozzátette, hogy több hete gyűjtötte a flakonokat, amit villamossal szeretett volna visszavinni az egyik nagyáruházban, azonban nem tudta visszaváltani őket. 

Sajnos ilyen állapotokkal is találkoztunk a repontnál
Fotó: olvasó

Üzemen kívül 

Kénytelen voltam az egész pakkot hazavinni és még vásárolni sem tudtam, mert egy óriási zsákkal a kezemben nem lett volna kellemes

– tette hozzá. Egy másik posztoló pedig arról osztott meg fotót, hogy egy automata napok óta azzal várja az embereket, hogy „üzemen kívül”. 

Rengeteg a panasz

Az anomáliákra Kozák Tamás, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára is reagált. 

A vásárló amikor találkozik problémákkal akkor nem igazán érti, sokszor a kereskedő sem érti egyébként, hogy ha a palackot belehelyezi a gépbe, akkor miért van szoftverhiba, mért van kódolási hiba, ha elromlik egy gép, akkor mért nem lehet kijavítani 12 órán belül, vagy hogy három napig is ott van, és rá van írva hogy üzemen kívül, akkor mér nem lehet ezt kicserélni 

– hangsúlyozta. Azt is elmondta, hogy Az üzletek arra is panaszkodnak, hogy nem viszik el időben a visszaváltott palackokat, tárolóik dugig vannak. 

A kereskedő nem tud mást csinálni, mint szorgalmazza, percről percre, óráról órára, hogy tessék elvinni

– tette hozzá a főtitkár.

Felkészültek, de nem eléggé

Az automaták üzemeltetéséért felelős MoHu is reagált a problémákra, akik a visszaváltás „sebességét” tartják problémásnak. 

A sebesség, amilyen sebességgel váltják vissza az emberek, ami nagyon jó, az egy kicsivel gyorsabb annál, mint amire számítottunk. Tehát ezt kezelni kell, és az a lényeg, hogy ez a több millió, két és fél millió palack, ennek a hulladéka most már megfelelő helyre fog kerülni

 – hangsúlyozta. 

Csak az automatákkal megy

Korábban megírtunk, hogy a palackokat az erre kialakított berendezéseken keresztül áruházakban lehet visszaváltani. Sok múlik a kódon és a logón is. Az említett kódokat és ábrákat 2024. július 1-jétől a PET-palack, az italosüveg vagy a fém italosdoboz gyártója köteles feltüntetni a csomagolóeszközön. Annak érdekében, hogy a kód és az egyéb szimbólumok megfeleljenek az elvárásoknak, a tervezett címkéket előbb a Mohu Galvani úti bázisán jóvá kell hagyatni. 

A megfelelő vonalkód és logó nélküli dobozt, üveget vagy palackot nem fogadja el az automata. A Világgazdaság kérdésére közölte a vállalt, hogy az egész rendszer beindulása mintegy 50 milliárd forintjába kerül a Mohunak, de ebbe az automatákon kívül minden beletartozik, kiemelten például az informatikai fejlesztések. 

Sérülésmentesen 

Az automaták csak sérülésmentes csomagolóeszközöket fogadnak el. A PET-palackokat is kupakkal együtt várják, hiszen azokat szintén úgy kell gyártani, hogy a kupakjuk a lecsavarás után is rögzítve maradjon. Kétféle logó van a dobozokon, annak megfelelően, hogy a termék egy- vagy többutas, vagyis csak anyagában újrahasznosítható, vagy újra is tölthető. Az egyutasokat az automata rögtön préseli vagy töri a kisebb helyigény és amiatt, hogy ne lehessen őket újra visszaváltani. A többutasokat kíméletesen gurítja, mert nem sérülhetnek az újbóli használat előtt. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában