Közeledik az iskola

2024.08.09. 14:05

Tanszer vásárlásra fel! - mit, hol és mennyiért?

Augusztus közepét írjuk lassan, ez azt jelenti, hogy hamarosan vége a nyári szünetnek és elkezdődik a tanév. A tanszerek beszerzése minden évben kötelező családi program, ha valakinek iskolás korú gyermeke van. A korábbiakban írtunk arról, hogy a miskolci üzletek már felkészültek a rohamra, most kicsit körbenéztünk, hogy mennyibe kerülnek a sulikezdéshez szükséges dolgok.

Galambos Eszter

Tanszervásár: már megélénkült a forgalom az üzletekben

Fotó: Vajda János

Az első papír-írószer boltba belépve már pár perc után jön bennem a felismerés, hogy szinte minden tanszernek az olcsó, egyszerű és a drága, márkás verziója is kapható, számtalan variációban.

 Erre nagyon jó példa, hogy az első osztályos csíkos füzet letisztult, hagyományos formában, kék borítóval 149 forintért és ugyanez a füzet dizájnosan 349 forintért, a még igényesebb kinézetű „színes-szagos” formában 419 forintért is megvásárolható. Ez a tendencia „mindenre is” igaz: az ollótól, a színes ceruzán, a tolltartón keresztül az iskolatáskáig.

Online is beszerezhetünk mindent

Apropó iskolatáska! Tanácstalanul állok a kipakolt termékek előtt, ezért az eladóhoz fordulok segítségért. Nagyon készségesen elmondja, hogy árban és kényelemben is vannak számára is kedvenc termékek, ő szíve szerint ezeket ajánlaná, viszont 25 ezer forint alatt nem nagyon tud mutatni táskát. Egy nagyon fontos információra viszont felhívja a figyelmem, ha az üzlet online webshopjában vásárolok, akár most tíz százalék kedvezményt is kaphatok a táskára, és bizony van olyan termékük, amelyre ötven százalékot is. Bekúszik tehát a jelen kor realitása az agyamba, lelki szemeim előtt megjelenik, ahogy családok otthon ülve a gépeik előtt intézik az iskolakezdés előtti nagy bevásárlást.

Olcsóbban jó minőségűt

Az „aha” -élmény után kicsit összezavarodva ugyan, de úgy döntök, hogy azért én most még folytatnám a hagyományos beszerző körutam, és megnézem a termékeket az egyik bevásárlóközpontunk népszerű boltjában. Tapasztalatból tudom, hogy még jobb áron hozzájuthatok a számomra szükséges holmikhoz. Nem kell csalódnom, mert a bolt frekventált helyén találkozom iskolatáskákkal, amelyek egy nullával kevesebbe kerülnek mint az előző helyen, 3500 - 4500 forintért kaphatók, igaz korántsem olyan minőségben. Kíváncsiságból megnézem a füzeteket, itt is 150 és 400 forintért árulják őket, megdöbbenésemre azonban a vízfesték készlet (12 darabos) csak 300 forint és a színes ceruza (12 darabos) is van egy ezres alatt, 700 forintért beszerezhető.

Mennyibe kerül az iskolakezdés?

A tapasztalatokat összegyűjtve elmondható tehát, az iskolakezdés költsége nagyban függ attól, hogy hol, és milyen minőségben vásárolunk, de attól is, hogy személyes jelenlétben vagy akár online. Természetesen az is számít, hogy éppen hányadik osztályba, évfolyamra készül a gyermekünk. 

Lengyel Tamás kislánya ebben az évben kezdi az első osztályt, ők már beszerezték a szükséges dolgokat. Az apuka így nyilatkozott: „Kaptunk egy listát az iskolából és ez alapján mindent beszereztünk, összesen 30 ezer forintot fizettünk. Az tény, hogy az iskolatáskát nem kellett megvennünk, mert barátoktól kaptunk egy nagyon jó minőségű, alig használtat. A családi kasszát eddig nem különösebben terhelte meg ez a tétel, de várjuk a szeptembert, mert ott azért még kiderülhet, hogy mire lesz még szükség.”

Bodnár Viktória a dolgot egy kicsit másképpen látja: „Nekünk a sulikezdés Panni lányomnak a következőképpen alakult eddig: táska, tolltartó, tornazsák 35 ezer forint. Tanszerek, amik fel voltak sorolva a listán: 26 ezer forint. Még nem vettünk neki torna felszerelést, benti cipőt tisztasági csomagot, illetve szükséges lesz idén, mivel elsős, íróasztal, szék és asztali lámpa is.”

Segítség az év elején 

Azzal mindenképpen jó tisztában lenni, hogy az államkincstár augusztusban kétszer is folyósítja a családtámogatást. A dupla családi pótlékot egyszer hónap elején augusztus 2-án már utalták, másodjára pedig a hónap végén, augusztus 23-án (pénteken) érkezik. Aki nem nem számlára kéri az utalást, az postai úton 2-4 nappal később fogja megkapni, de még így is bőven lesz ideje beszerezni az iskolakezdéshez szükséges tanszereket. Azt tudni kell, hogy szeptemberben emiatt egyszer sem érkezik pótlék. Érdemes igénybe venni az iskolakezdési támogatást is, ha esetleg a munkahely biztosít ilyen béren kívüli juttatást, illetve az önkormányzatoknál is van lehetőség általában ilyen jellegű szociális támogatásra pályázni.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

 


 


 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában