Fürdőmustra

2024.08.11. 11:00

Ilyen minőségű vízben strandolhatnak a tiszaújvárosiak

Nemcsak a hatóság, hanem az üzemeltető is folyamatosan ellenőrzi a strandok vizét, így van ez a Tiszaújvárosi Gyógy és Strandfürdőben is. A víz útját nyomon követik, rendszeresen vizsgálják.

Boon.hu

Boldog strandolók Tiszaújvárosban

- A közfürdők üzemeltetésénél vízminőségi szempontból meg kell felelni a 2023- ban kiadott kormányrendelet előírásainak, melynek legtöbb pontja 2024 tavaszán lépett hatályba, azonban mivel egy közel 3 évtizedes rendeletet váltott fel, és sok tekintetben gyökeres változást hozott a fürdők üzemeltetésében, számos pontja türelmi időt ad a bevezetésre - nyilatkozta a tiszaujvaros.hu-nak Szénégető István, a Tiszaújvárosi Gyógy és Strandfürdő üzemeltetője. - A jogszabályi változásokat megelőzve a Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdő több mint egy évig tartó előkészítő, engedélyező és próbaüzemi folyamat végén 2023-ban a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakvéleményének birtokában, és Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Járási Népegészségügyi Osztályának jóváhagyásával a gyógymedencék fürdővizénél is bevezette a fertőtlenítőszer használatát, ezzel eleget téve a népegészségügyi elvárásoknak.

Követik a víz útját 

- Ahhoz, hogy a medencékben megfelelő vízminőség legyen, végig kell követnünk a víz útját minőségi szempontból a kitermelés helyétől, a kutaktól, az előkezelő vízgépészeti egységeken át, egészen a medencékben található fürdővízig. A tiszaújvárosi fürdő vízellátását négy kút biztosítja, ebből három termál-, egy pedig hideg vizes kút. A kutakat évente minimum egyszer részletesen bevizsgáltatjuk a vízkémiai és bakteriológiai paraméterek tekintetében. Fontos gyógyvíz- és ásványvíz-minősítés fenntartása, így időszakonként egyéb paraméterekkel szükséges kiegészítenünk a kutak vizsgálatát, ilyen például a higany- vagy a növényvédőszer-maradványok vizsgálata.

Lényeg a vízminőség 

- A medencevizekből, a hideg- és melegvíz- hálózatból, strandzuhanyzókból, ivókutakból, illetve a kemping apartman házainak vízhálózatából, közösségi területén található vízvételi helyeiről veszünk mintát és vizsgáltatjuk akkreditált laboratóriummal. Fontos megemlíteni, hogy a használt medencevizeket is vizsgáljuk a vízjogi engedélyben szereplő paraméterek és határértékek figyelembe vételével. Ez évente négy alkalommal történik, szintén akkreditált külső laboratórium bevonásával, ezt egészíti ki évente egy monitoring vizsgálat, mely a Sajó-csatorna két pontján és két monitoring kútból történik. Ezen utóvizsgálatok célja a hatósági előírásoknak történő megfelelésen túl, hogy ügyeljünk Tiszaújváros vízbázisára, különös tekintettel ivóvízbázisára, illetve a fürdő környezetterhelését lehetőleg minél kisebb mértékűre csökkentsük.

Összetett munka 

- A népegészségügy munkatársai szúrópróbaszerűen évi egy-két, vagy több alkalommal teljes körű hatósági ellenőrzést és vízvizsgálatot tartanak, melynek eredményéről tájékoztatják a fürdő üzemeltetőjét. Ahhoz, hogy a vendégek gondtalanul szórakozhassanak és használhassák a fürdő medencéit, szolgáltatásait nagyon sok munkatársunk - vízgépészek, takarítók, a fürdő irányítói, támogató munkatársak - és külső partnereink felelős, koordinált munkája szükséges.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában