Mustra

2024.08.11. 08:00

Tolcsvai Borfesztivál: Kinyílik a bőségszaru az agráriumban

A várható mezőgazdasági támogatásokról is szó esett az idei Tolcsvai Borfesztiválon.

Bódisz Attila

Tolcsvai Borfesztivál

Fotó: BSZA

Tíz helyi borászat termékeit, valamint pálinkákat, fröccsöket és koktélokat kóstolhattak az immár tizenkilencedik alkalommal megrendezett Tolcsvai Borfesztivál vendégei. Emellett koncertek, kulturális programok és gasztronómiai kínálat igyekezett teljessé tenni az élményeket a két napos rendezvényen.

Megnyitó
Fotó: BSZA

Eddig 63 milliárd forint 

Az eseményt Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium közös agrárpolitika végrehajtásért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, aki kifejtette: a magyar agrárpolitika folyamatosan zászlóshajójának tekinti a borászatot. Ez az az ágazat, amely képes határokat leküzdve a világ minden részén letenni a névjegyét – mondta. Hozzátette: természetesen minden feldolgozóipari termék nagyon fontos. Kiemelte: a magyar bornak komoly tradíciója és múltja van, amihez számtalan sajátos kulturális terület kapcsolódik és egy komoly turisztikai érdeklődés. A világ ismeri a tokaji bort, ezért is fontos, hogy fejlesztésekkel igyekezzenek a borászok megőrizni a minőségét, ezáltal a hírnevét. Ehhez eddig is minden segítséget megadott a kormány – közölte a helyettes államtitkár. 

Papp Zsolt Györg
Fotó: BSZA

Emlékeztetett rá, hogy a korábbi időszakban a vidékfejlesztés határozta meg az agrártámogatások finanszírozási részét. Ennek keretében számos olyan pályázati forrást hirdettek meg, amelyekben kiemelten szerepeltek a borászok. Ezek között három olyan volt, amelyben kimondottan megszólították a borászatokat és több mint 63 milliárd forint támogatást ítéltek meg a az ágazat megújítására, új technológiák beszerzésére, vagy új feldolgozóüzemek létesítésére – jelentette ki Papp Zsolt György.  

Folytatódnak a támogatások 

Kifejtette: tavaly év végén közös agrárpolitikát hirdetett meg a szaktárca összesen hatvankilenc pályázati felhívással. Az volt a céljuk, hogy egy olyan agrártámogatási menetrendet biztosítsanak, amely lehetőséget ad a felkészülésre az érintetteknek a tervekkel és az önerő előteremtésével annak érdekében, hogy a pályázatok kiírásakor már mindenki készen álljon. Most elérkezett az idő, ugyanis augusztus 13-án kisebb léptékű élelmiszeripari- és feldolgozóüzemek kapacitásának fejlesztésére, megújítására nyílik lehetőség. Ennek részét képezik a borászati feldolgozóüzemek is – erősítette meg a helyettes államtitkár. A vissza nem térítendő támogatások intenzitása ötven százalék, ami különböző kiegészítő forrásokkal hatvanöt százalékra emelkedhet – közölte. A keretösszeg ötvenmilliárd forint. Szeptember 17-ével egy komplex pályázati forrás nyílik meg 150 milliárd forintos keretösszeggel – folytatta  Papp Zsolt György. Tájékoztatása szerint erre a borászatok, vagy bármely mezőgazdasági termék feldolgozását végző társaság pályázhat majd. Szeptember 25-én a kertészeti ágazat számára válnak elérhetővé a pályázati lehetőségek, amely során gyümölcs-, gyógynövény-, fűszer-, aroma- és gyógynövény ültetvények telepítésére nyílik lehetőség – ismertette a helyettes államtitkár.

Hozzájárult a fejlődéshez 

Csoma Ernő, Tolcsva polgármestere arról beszélt, hogy a közel két évtizedes múltra visszatekintő fesztivál kisebb hullámvölgyekkel – például a pandémia idején –, de töretlenül fejlődött. Ilyenkor közösen tudják bemutatni szélesebb közönség számára a település borászatai, borászai, milyen kiváló nedűik is vannak. A hamarosan leköszönő polgármester – aki nem mérette meg magát a legutóbbi önkormányzati választáson - a boon.hu-nak nyilatkozva emlékeztetett rá, hogy amikor 2010-ben megkezdte településvezetői tevékenységét, akkor a borászat és az idegenforgalom adta lehetőségek kihasználását tűzte ki legfőbb célul. Ebben az időszakban önkormányzati és magánberuházások révén szinte az összes kastély megújult, vendégházak nyíltak és vannak időszakok, amikor nem lehet szálláshoz jutni a településen, mindezeken túl jelentős a borászati turizmus is – mondta. Véleménye szerint ehhez a fejlődéshez komoly mértékben hozzájárult a Tolcsvai Borfesztivál, amely jellegéből adódóan nemcsak a borszerető embereket, hanem a jövő borfogyasztóit, a fiatalokat is „megfogta”. 

Csoma Ernő
Fotó: BSZA

A megnyitót követő fogadás pohárköszöntőjében a jelenlegi polgármester megköszönte mindenkinek az eddigi támogatást és arra kérte a jelenlévőket, hogy továbbra is támogassák az alkalmanként több ezer embert vonzó rendezvényt, valamint az új – immár Tóth Gábor megválasztott polgármester által vezetett – önkormányzat munkáját.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában