Vásárban

2024.08.18. 16:00

Van új a termelői nap alatt! (képekkel)

Faeper pálinka, herbaszörp és kecskés kaukázusi kefir: csak néhány érdekesség, amit a vásáron láttunk.

Édes Richárd

A termelői napon

Fotó: Édes Richárd

Ismét különleges ízekre vadásztam a Miskolci Termelői Napon és nem is kellett csalatkoznom, izgalmas és értékes zamatokra találtam vasárnap délelőtt az Erzsébet téren. Kiderült, hogy parádés pálinkát lehet főzni a faeperből és a vörös szőlőből, extra finom lehet egy gyógynövényes szörp, illetve a kecsketejből készített kaukázusi kefír lehet a hosszú élet egyik nagy titka. 

Igazi kuriózum

Végh Effi Dorina pálinkák értékesítésével foglalkozik a termelői napon. 

Az emberek nagyon szeretik a vörös szőlőből készített pálinkát és a klasszikus pálinkákat a szilvától kezdve a sárgabarackig, a cseresznyétől a meggyig – mesélt tapasztalatairól Végh Effi Dorina– A legkülönlegesebb mégis a faeper pálinka. Sokszor csak az idegesítő kis fekete bogyót látjuk benne, amikor a természetben találkozunk vele, és csúnyán elszínezi a cipőnk talpát. Azonban összeszedve és cefrézve finom pálinka születik a faeperből.

Végh Effi Dorina szerint szintén kivételesen finomak a törkölypálinkák és a muskotályos pálinkák. A vörösszőlőből és a fehérszőlőből a leggyakrabban bort készítenek, de a termelői nap pálinkás placcán ilyen pálinkát is lehetett vásárolni.

Végh Effi Dorina Fotók: Édes Richárd

Dorina személyes kedvence a vörös szőlős pálinka: „Én alapjáraton nem szeretem a szőlőt, de amikor ezt megkóstoltam, azóta odáig meg vissza vagyok érte, annyira finom. Kicsit édeskésebb, zamatos, és nagyon kiadja a szőlő gyümölcsös ízét”. 47 fokosak a pálinkáik, és szerinte ez pont jó, mert remekül feltárják a gyümölcs zamatát, ezt nem nyomja el az ital magasabb alkoholtartalma.  

Gyógynövényes szörpök és kekszek

Susánszki Zoltán Hajdúböszörményből érkezett a feleségével és a Hárs Udvar Manufaktúrával. Gyógynövényszörpöket és gyógynövényes édességeket készítenek, ősztől pedig gumicukrot és pillecukrot is hoznak majd ebben a kategóriában. Csipkekekszeikben gyógynövényes homoktövis található, mézharmattal, illetve mézeskalács ízesítéssel. 

Hideg eljárással készítik a szörpjeiket, tartósítószer nélkül. Arra is ügyelnek, hogy kekszeiket tojás, laktóz és tartósítószermentesek legyenek. 

Herbaszörpöket is készítünk, és lekvárjaink csipkebogyós, homoktövises, berkenyés ízekben készülnek. A két nagy immunerősítő gyógynövény, a homoktövis és a berkenye köszön vissza a szörpjeinkben, az édességeinkben is

–  beszélt a gyógynövényes ízekről Susánszki Zoltán. 

Susánszki Zoltán

A kaukázusi kefir a hosszú élet titka?

Rácz Miklós a Borsodi Sajtműhelytől közel 10 éve készít sajtokat. Szerinte nem lehet a kínálatából kiemelni a legjobb sajtot, mert mindenkinek az a különleges, amit a legjobban szeret. 

Gyakorlatilag csak kecsketejből készítünk sajtokat, nálunk 15 fajtából lehet választani. Emellett krémsajtot és kaukázusi kefirt is hoztam a termelői napra. Az utóbbinak az az izgalmas része, hogy kecsketejből készülő kefir, és ebből nagyon keveset lehet kapni az országban. A kaukázusi kefir arról lett híres, hogy a Kaukázusban észrevették, hogy az emberek átlagéletkora magasabb a megszokottnál. Ezt a táplálkozásra vezették vissza, leginkább pedig arra, hogy sok kecsketejet isznak

- magyarázta Rácz Miklós.  

Rácz Miklós

A kefirek rendkívül egészségesek. Rácz Miklós számára az a legnagyobb öröm a sajtkészítésben, amikor valaki először ízleli meg a kecskesajtot, és látja, hogy öröm árad szét az arcán az ízek felfedezésekor. Több kedvence is van portákái közül. Ilyen a kaukázusi kefir, a kecske krémsajt, plusz az érlelt sajtok választékából mindegyik, a kecsketejből készült camembert sajt, illetve az öreg gomolya, ami legalább három hétig ért. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában