boon.hu video

2024.08.18. 15:45

Mikola Gergely: „Encs egy szellemi ékszerdoboz a térségünkben” (képekkel, videóval)

Városi ünnepségen emlékeztek Encs elmúlt négy évtizedére, az államalapításra és I. Szent István királyunkra.

Encs város ünnepén

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Színvonalas műsorokkal ünnepelték Encs város 40. születésnapját. A délelőtti program során városi ünnepségen emlékeztek Encs elmúlt négy évtizedére, az államalapításra és I. Szent István királyunkra az Encsi Váci Mihály Gimnázium aulájában. 

Az államalapítás ünnepe egybeesik a város születésnapjával

A rendezvényen Encs város polgármestere, Mikola Gergely mellett köszöntőt mondott az esemény ünnepi szónoka, Kivés Zoltán önkormányzati helyettes államtitkár (Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium), dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, Bratu László, Encs korábbi polgármestere, és dr. Mészáros Miklós, Encs város korábbi jegyzője. 

Az ünnepségen fellépett Homonnay Zsolt és Cselepák Balázs színművész.

A történelmi egyházak közreműködésével megáldották és megszegték az új kenyeret. Átadták Encs Város Önkormányzata kitüntetései, elismeréseit. Az ünnepséget követően a városháza parkjában elhelyeztek egy időkapszulát.

„A város idősebb, mint én”

A 28 éves encsi polgármester születésekor Encs városa 11 éves volt. Mikola Gergelynek sok pozitív élménye van a város fejlődéséről. Ilyen, amikor a főutca teljesen felújult az 1990-es években, majd megújultak az iskolák, vagy amikor teljesen új közterületek jöttek létre Encsen, az uniós pályázatok által kiépültek a szennyvíz és vízhálózatok a városban. Szerinte ezek lényeges lépések voltak a város történelmében.

„Encs életében fontos a visszaemlékezés, de még fontosabb a jövőtervezés. Amikor megállunk és végigtekintünk azon, milyen úton ment végig a város, akkor egyúttal egy jövőképet is körvonalazni tudunk - találta meg a fontos szemszögeket Encs távlataiban Mikola Gergely – 

Encs jelenleg egy szellemi ékszerdoboz a térségünkben, és ezt szeretnénk a jövőben struktúrában, infrastruktúrában is kiemelni.

Encs polgármestere lényegesnek tartja, hogy az értelmiséget, a jövő generációját jobban becsatolják a város tevékenységeibe. 

A második ciklusába lépő polgármester Encs eddigi fejlesztési tendenciáját szeretné tovább vinni. Mikola Gergely szerint 40 év már nem az a kor, amikor egy városban azon gondolkoznak, miket kellene még felépíteni, hanem inkább arra érdemes fókuszálni, miket lehetne benne felújítani. Ilyen a korábbi uszoda épülete, illetve a Művelődési Központ, amelyeknek meg kell menteni az értékét. 

Encs a fejlődés útjára lépett

A polgármester szerint egyre jobban összekovácsolódik az encsi közösség. Egyre többen jönnek az encsi majálisra: legutóbb 2000 embernél is több vett ezen részt, és nagyjából 800-an együtt vonultak a városban a kastélyparkba, mint a régi időkben. A polgárőrnapok szintén nagy sikernek örvendenek.

Számos felzárkóztató program indult a városban, és folyamatban van egy új szabadidőközpont létrehozása is. Az ipari parkban indul a beruházás, ami sok munkahelyet teremt majd, mert a munkaerőhiány nagy problémája a város elmúlt 40 évének. A szocializmus korszakával összehasonlítható mértékű lakásépítésbe kezd a város, és a következő években több mint 150 lakás fog kiépülni Encsen, amely Mikola Gergely szerint vármegyei szinten is jelentős eredmény. 

Ezek továbbvitelére kell az encsieknek erőt gyűjtenie a múltból a polgármester szerint. 

Encs ereje a közösségben rejlik

Az esemény ünnepi szónoka Kivés Zoltán önkormányzati helyettes államtitkár volt. Elmondta: mindig szívesen jön olyan ünnepre, ahol egy település lakói ennyire büszkék a történetükre.

Encs sziklaszilárdan kiállta az idők próbáját, annak ellenére, hogy a történelem nem kímélte az évszázadok során. Sok nehézséget okozott Encsnek a törökök támadása, és Trianon gazdasági veszteségei is érintették a települést

-helyezte történelmi távlatokba Encset Kivés Zoltán az ünnepen. 

Hangsúlyozta: a város felépült a gazdasági visszaesésből, és idővel centrális szerepet töltött be a térségben. Az encsi ipar számos új munkahelyet teremtett a régióban. 

Kivés Zoltán kiemelte: 1984-ben Encs elnyerte a városi rangot. A városiasodás megnyilvánult az emberek magatartási mintáiban, a városi szolgáltatások minőségének és mennyiségének emelkedésében.  Encs 40 éve tele volt kihívásokkal és sikerekkel, de a közösség ereje és összetartozása átsegítette a nehéz időkön”- mutatott rá az encsiek erejére a rendezvény ünnepi szónoka. 

 

 

Standup, színházi előadás és fiatalos rap várja az encsieket

Idén egyszerre ünneplik Encs várossá nyilvánításának 40 évfordulóját és augusztus 20-át, így a szokásos államalapítási ünnepnél is nagyobb volumenű rendezvénysorozattal készültek Encsen. A város programok egész sorozatával ünnepli a negyedik X betöltését. Délután a Millenniumi parkban változatos programokkal szórakozhattak a kicsik és a nagyok.

Egy interaktív gyermekműsor keretében felbukkantak a Marvel szuperhősei, de volt labirintus játszóház és logikai készségfejlesztő játszóház is, a Kalamajka Bábszínház pedig előadta a Terülj-terülj asztalkát. Bemutatkoztak Cselepák Balázs színművész tehetséges tanítványai, és fellépett a fiatalok egyik kedvenc duója, a Bruno X Spacc. 

A humor kedvelői ugyancsak megtalálták a kedvükre való szórakozást, hiszen színpadra lépett a Dumaszínház egyik előadója, Janklovics Péter. A szemet gyönyörködtető vizuális élményekről az Ahura Fire Tribe fényshowja gondoskodott, emellett Bárány Attila, hazánk egyik híres DJ-je is a keverőpult mögé állt Encsen. 

A hétfő nap, augusztus 19 egy igazi kulturális kalandot tartogat. A Nyári színház keretében a Pesti Művész Színház Encsen adja elő a Mágnás Miska című operettet. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában