boon.hu video

2024.08.06. 20:00

Vége a kálváriának: ilyen lett a megújult Miskolci Kálvária (fotókkal, videóval)

Már azt is lehet tudni, mikor lesz újra "hivatalosan" is a híveké és a miskolciaké az Avas oldalában lévő Kálváriadomb.

Szaniszló Bálint

Ilyen a megújult Kálváriadomb felső része a keresztekkel és a kápolnával

Fotó: Vajda János

A miskolci Népkerttel szemben, a Herman Ottó Múzeum központi épülete mögött magasodó Kálváriadomb stációin ugyancsak meglátszódott az utóbbi időben az idő vasfogának ilyen-olyan eredetű nyoma. 2023. őszétől kezdődően a helyzet tovább romlott, de nem rongálásról, pusztításról volt szó, a hónapokon át tartó rendezetlen állapot a megújulás egyik fontos része volt. 

kalvaria002
A Miskolci Kálvária felújított stációinak egyike
Fotó: Vajda János


A Mindszenti Plébánia - mint a terület gazdája -  hosszú évek óta szeretné rendbe hozni a romos állapotú Miskolci Kálváriát. Az utóbbi esztendőben jutottak el a megvalósítás fázisába a tervek. Nagy szerepe volt ebben egy építőipari vállalkozásnak, amely felkarolta a nemes ügyet, az összesen mintegy 50 millió forintból kezdődhetett meg a kálvária stációinak rekonstrukciója. Tavaly ősszel végezték el a stációk bontását, idén történt meg a stációk újjáépítése.

Nagyon kellett a felújítás 

A Boon.hu-nak nyilatkozva Juhász Ferenc,  a Mindszenti templom plébánosa mondta el, hogy a plébánia lényegében a 19. század vége felé vásárolta meg a dombrészt, és arra építtették rá a kálváriát a stációkkal. A kálváriák egyébként tizennégy állomásosak szoktak lenni, de ennek - más hagyomány alapján - hét állomása van. Később két stációt lebontottak, amikor építették a dombrész alján magasodó - jelenleg a Herman Ottó Múzeum központjának helyet adó - épületet.    

Ez egy szakrális terület, az elcsendesedésre ad helyet és alkalmat például nagyböjt idején. Szentmiséket is szoktunk itt bemutatni a Kálvária-búcsú alkalmával a kápolna előtt, ami mindig a szeptember 14-ei Szent Kereszt felmagasztalása ünnephez kötődik

 - fogalmazott Juhász Ferenc.

Jókor érkezett a segítség   

Mint megtudtuk, a miskolci származású és a városrészhez erősen kötődő, jelenleg Budapesten élő Piukovics-testvérek vállalták, hogy 25 millió forinttal hozzájárulnak a kálvária stációinak felújításához. Mint építőipari vállalkozás maguk is kivették a részüket a konkrét munkából, amely újabb 25 millió forint forrást jelentett, tehát összesen 50 millió forintból kezdődhetett el a munka.  

Ez nem fedezi a kápolnaépület felújítási költségeit, ezért az kimaradt ebből a projektből. Legalább ugyanennyi pénzre lenne szükség az épület felújításához.
Piukovics István portálunknak ezeket mondta: „Építőipari vállalkozásunk van Budapesten, ami jól ment az elmúlt években, és úgy gondoltuk, hogy ennyivel tartozunk a szülővárosunknak. Öten vagyunk testvérek, és vallásos római katolikus család a miénk. Négyen dolgozunk ebben a vállalkozásban, az egyik öcsénk pedig papnak tanul, szeminarista. Gyermekkorunkban nem messze laktunk a Miskolci Kálváriától, itt szánkóztunk, ezért szeretnénk ezt felújítani."  

kalvaria004
Egy a kálvária stácói közül
Fotó: Vajda János

"Nagyon izgalmas számunkra, hogy a feladat egy részét szinte teljesen a nulláról kell megvalósítanunk – nyilatkozta Dani Gyula, a stációkat restauráló Dór Kőfaragó és Kőrestauráló Kft. ügyvezetője. - A leomlott stációkról megmaradtak régi rajzok, de azt a kivitelezés során nem fogjuk tudni használni. A művész stílusáról kerestünk anyagokat, amiket a meglévő stációkkal összevetettünk"

Szeptemberben megtartják a búcsút 

A grandiózus munka befejeződött. A Miskolci Kálvária 2024-ben a nyár közepére ismét teljes pompájában, újra hét stációval fogadja a híveket és a piheni, vagy lelki megnyugvást remélve arra járókat. 

Nem marad el a "hivatalos" átadás sem. Szeptember 14-én a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén lesz az idei kálvária és kápolna búcsú. A kora esti kápolnamisén - úgy tudjuk - a felújításban segítő Piukovics-család felszentelt pap tagja mutathatja be újmiséjét. Egy későbbi időpontban - remények szerint - Ternyák Csaba egri érsek felszenteli a megújult Miskolci Kálváriát. Mindenesetre ma már bárki megtekintheti a megújult kálváriadombot és sétálhat a stációk között.   

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában