Tragédia

Tegnap, 11:46

Álhírek terjengenek az interneten az elhunyt bükkaranyosi fiú kapcsán

Egészen megdöbbentő és szívfacsaró összeesküvés elméletek terjednek a világhálón. A tini hirtelen halála sokakban indulatokat keltett, többen pedig álhírek gyártásába kezdtek.

Boon.hu

Vadabbnál vadabb álhírek keringenek az interneten a fiú halálával kapcsolatban

Forrás: Shutterstock

Fotó: View Apart

Szinte az egész ország, de legalább is az egész vármegye kereste az eltűnt T. Balázst. Mindenkit foglalkoztatott, hogy mi lehet az eltűnt fiú sorsa, a közösségi média is ezzel volt tele, miközben a hatóságok, kereső csapatok is a nyomába eredtek. Múlt pénteken jött a megdöbbentő hír, hogy megtalálták a fiú holttestét a Harsány és Bükkaranyos közötti TV-torony lábánál munkások. Ezután álhírek tömege kapott lábra a közösségi médiában.

gyertya, tisztelet, fiú
Égtek a gyertyák Balázsért 
Fotó: A kép illusztráció / Forrás: Shutterstock

Teóriák sorozatban

A bükkaranyosi kamasz halálhíre újabb olajat öntött a tűzre a közösségi médiában. Kezdetben egy Facebook-poszt borzolta a kedélyeket. Egy rejtélyes kommentelő, aki „Valaki Valaki” néven írt, szörnyű vádakat fogalmazott meg az elhunyti tini családjával szemben, azt állítva, hogy a szülők titkolnak valamit. A család elleni támadások különösen szaporodtak, miután a nevelőapa a negatív kommentek leállítását kérte.

 Az összeesküvés elméleteket többen teljesen hihetőnek tartják, pedig csak álhírek. Találkozott a boon.hu olyannal is, aki arról írt, hogy a holttestet elásták. Az esettel kapcsolatban kerestük a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, akik minden híresztelést cáfoltak. „A rendkívüli haláleset körülményeit általános közigazgatási eljárásban vizsgálja a rendőrség” – hangsúlyozták. 

Kerüljük az álhíreket

Az álhírek terjedése a közösségi oldalakon komoly problémát jelent, ezért fontos, hogy tudatosan fogyasszuk a médiatartalmakat. Első lépésként mindig ellenőrizzük a forrás hitelességét, és keressünk több, megbízható forrást ugyanarról a témáról. Fontos felismerni a szenzációhajhász címeket, amelyek célja a kattintások generálása. Figyeljünk arra is, hogy érzelmileg megterhelő vagy szélsőséges tartalmak gyakran manipulatívak. Végül legyünk kritikusak az információval, és ellenőrizzük annak tényszerűségét. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában