Fejlesztés alatt

2024.09.12. 08:15

Jövőre készül el az Avatar

Az Avatar projekt célja a drogfogyasztás megelőzése és visszaszorítása a tinédzserek körében.

Szőke Ariadné

Egy új alkalmazás segíti a szakembereket és a szülőket Fotó: MW

A program szerint a legfontosabb, hogy az iskolákban dolgozó szakemberek időben felismerjék, beazonosítsák, ha egy tinédzser drogot fogyaszt. A miskolci Fazekas Oktatási Alapítvány a romániai Eximia Consulting Kft.-vel együttműködve az Erasmus+ program keretén belül egy olyan alkalmazás létrehozását tűzte ki célul, amelyre egyre nagyobb igény mutatkozik az újabb kihívásokat elénk állító mai világban. 

Szorosan együttműködnek a rendészeti szervekkel a tinédzserek kábítószer használatának megelőzése és leküzdése érdekében.

Az Avatar applikáció alkalmazása és tesztelése céljából a romániai partner delegációja szeptember 9. és 13. között szakmai látogatást tart Miskolcon, amelynek harmadik állomása a Miskolc City Hotel volt. A szakmai előadás témája a magyarországi tinédzserek droghasználata és a szükséges intézményes beavatkozások voltak.

A kerekasztalbeszélgetés során pontos képet kaptunk arról, hogy a függőség kialakulásában számos tényező szerepet játszhat. Mind tinédzserek, mind felnőttek esetében elsősorban belső indíttatásból és a család diszfunkcionális működéséből fakad. „A függőség kapcsán két jelentős problémát kell megemlítenünk – fejtette ki Jacsó József iskolapszichológus, az Önmegvalósítás Egyesület elnöke. – Egyrészt gyakori jelenség, hogy a szerhasználót vagy viselkedéses függésben szenvedő személyt megbélyegzi a környezete, másrészt amíg a fiatalkorú gyermek tagadja a függőség fennállását, addig külső segítséget sem tud igénybe venni a család. Az applikáció segítségével fontos háttérinformációkat és tudásanyagot osztunk meg a szakemberekkel és a bajba került családokkal. Ezáltal a bonyolultabb eseteket is könnyebb átlátni – mondta el kérésünkre az iskolapszichológus.

Szakemberek tesztelték az applikációt

Dumitru Liviu Gabriel, a projekt menedzsere rávilágított egy fontos tényre: a drogprevenció tekintetében nem lehet mindig ugyanazt a stratégiát követni. „Minden országban, így Romániában és Magyarországon is nagy veszélyt jelent a drogok használata gyermekeinkre nézve. Mindkét ország eltérő oktatási rendszerrel, drogmegelőzési stratégiával rendelkezik, ami csak a saját környezetében alkalmazható" – mondta.

A szakember hozzátette, jelenleg egy olyan applikáció fejlesztésén dolgoznak, amely a rendszeren belül tevékenykedő szakemberek munkáját jelentősen támogatja. „Az applikáció használata segít többek között a drogfogyasztás tüneteinek felismerésében, és ezt követően abban, hogy hová fordulhat segítségért az adott család a problémájával, majd ennek megfelelően milyen típusú célzott prevencióra van szüksége az iskoláskorú gyermeknek. Az Avatar fejlesztése 2025 januárjában fejeződik be" - nyilatkozta a projekt menedzsere.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában