Bodrogkeresztúr

2024.09.04. 17:30

Másfélmilliárdos állami támogatásból javítják ki a kerékpárutat - képekkel

Egyszercsak beleomlott a Bodrogba a Bodrogkeresztúrt és Tokajt összekötő kerékpárút. Megkezdték az újjáépítését.

Szaniszló Bálint

Járhatatlan egy szakaszon a Bodrogba veszett kerékpárút

Fotó: BOON

2023-ban adták át a forgalomnak a tokaji Kopasz-hegy körüli "kerekes" rendszerhez szervesen kapcsolódó - Tokaj és Bodrogkeresztúr közötti - kerékpárutat. Az alapelvek szerint a kerékpárutak segítik az emberek munkába járását, de nagyon fontos szerepük van a turisztikában, idegenforgalomban.  

beomlott-kerekpar-ut-07-aj
Így néz ki a beomlott kerékpárút Tokaj és Bodrogkeresztúr között
Fotó: BOON

Nem kis üröm az örömben, hogy a Tokaj és Bodrogkeresztúr közötti kerékpárúton az egyik szakasz már jó egy esztendeje nem használható, mert egyszerűen beomlott a Bodrogba egy részen.  

A Bodrogba veszett az út 

A boon.hu 2023. ősz elején számolt be arról, hogy Bodrogkeresztúr és Tokaj között a kerékpárút menti területen - ahol közvetlenül a Bodrog folyó mellett halad el az út - megcsúszott a rézsű, ráadásul a vis major helyzet révén az állami kezelésben lévő országos autós mellékút is megrongálódott.  

A havaria helyzetre való tekintettel - a közlekedők biztonsága érdekében - a 7,5 tonnánál nehezebb járművek áthaladását korlátozó intézkedést vezettek be a szakemberek, és a kerékpárút felőli autós forgalmi sávot is lezárták. Így azóta jelzőlámpás forgalomirányítás van érvényben. 

Azért, hogy a további rézsűcsúszást megakadályozzák, és a végleges helyreállításig legalább félpályán haladhasson a forgalom, a szakemberek egy védfal építési munkáit kezdték el 2023. szeptember 11-én, hétfőn. A szádolási, vagyis védfal építési munkák idején teljes útzár volt érvényben, a munkák befejezésével pedig szeptember 17-e óta - mind a mai napig - félpályán, jelzőlámpás irányítás mellett haladhat a forgalom. Egyúttal a 7,5 tonnás súlykorlátozás is érvényben maradt a további beavatkozásokig.

Az önkormányzatok üzemeltetik 

2024. tavaszán megkérdeztük a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályától, hogy várhatóan meddig lesz érvényben a korlátozás, és lehet-e tudni a helyreállítás menetét, ütemezését. Kérdéseinkre Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető válaszolt. Mint elmondta, a kerékpárút önkormányzati projekt kereteiben épült, és az üzemeltetést is az érintett önkormányzatok látják el. Az új kerékpárúthoz épült töltésszélesítés szakadt le, ami így az azzal párhuzamosan futó mellékutat is érintette. 

A helyreállítási tervek engedélyeztetése folyamatban van, maguk a kivitelezési munkálatok a jogerős építési engedély birtokában és a szükséges forrás rendelkezésre állását követően kezdhető meg, addig a jelenlegi korlátozások maradnak érvényben. Pontosabb ütemezés ennek fényében és a majdani beruházó kijelölését követően adható.

Drága lesz a helyreállítás 

A bodrogkeresztúri kerékpárúttal kapcsolatos legfrissebb információ, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megterveztette a rézsűcsúszásban érintett szakasz országos közutat és magát a kerékpárutat is érintő helyreállítási munkákat. A tervek, engedélyeztetési eljárások és külön az erre a célra biztosított állami forrásoknak köszönhetően elindított kivitelezői közbeszerzési eljárások lefolytatását követően 2024. augusztus 26-án a közútkezelő átadta a munkaterület a kivitelezőnek.  

Mint megtudtuk, a munkálatok összesen 1,45 milliárd forintos (!) állami támogatásból valósulhatnak meg. A szakemberek tehát a projekt előkészítési munkáit elkezdték, a kivitelezési munkák során a jelenlegi forgalmi rend nem változik: továbbra is félpályás lezárás és jelzőlámpás forgalomirányítás mellett zajlik majd a munkavégzés. 

A kivitelezés - a szerződés szerint - 150 napot vesz igénybe, ezután a közlekedők ismét teljes szélességben használhatják majd az utat és a kerékpárutat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában