Összeszámolták

2024.09.09. 13:31

Csaknem százötvenezer diák jár katolikus iskolába

A Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) budapesti székhelye mellett Miskolcon is segíti a tanárokat.

MTI

Iskolakezdés a Vörösmarty Katolikus Általános Iskolában Fotó: Vajda János VJ

A Magyar Katolikus Egyház fenntartásában működő 366 köznevelési és szakképzési intézményben közel 149 000 tanuló és 14 700 pedagógus kezdte meg a 2024/2025-ös tanévet, hét iskola, óvoda fenntartását vette át az idei tanévtől az egyház - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében.

A 366 katolikus fenntartású intézményben 787 intézményegység működik - írták. Miskolc mellett Pécsett, Szombathelyen, Győrben, Kiskunfélegyházán és Debrecenben fordít figyelmet a KaPI a magas szintű oktató-nevelő munka szakmai támogatására.

Az intézet a pedagógus képzések között az idei tanévben komoly hangsúlyt fektet a mesterséges intelligenciával foglalkozó programokra, a Budapesti Műszaki Egyetem szakmai támogatásával több tanéven átívelő képzéssorozatot indít. Ugyancsak kiemelt figyelmet szentelnek a gyermek- és ifjúságvédelemre egy 60 órás, az egész tanévet átfogó gyermekvédelmi képzés keretében. A teremtésvédelem területe továbbra is kiemelt helyet kap a programok között, konferenciákkal, pályázatok, versenyek meghirdetésével készülnek a tanévre. 

Emellett az MKPK Caritas in Veritate Bizottságának támogatásával Teremtésvédő Óvoda, Iskola cím megszerzésére is pályázatot írnak ki. Ezt a címet évről évre meg lehet majd szerezni, és az iskoláknak, óvodáknak háromévente kell majd bizonyítaniuk, hogy továbbra is méltók a cím viselésére. 

A közleményben kitértek arra is: a katolikus kiadású középiskolai tankönyvek már több mint százezer példányban vannak jelen az intézményekben. Egyre többen használják a pedagógusok közül a hozzá kapcsolódó feladattárat és módszertani útmutatót is nyújtó kattan.hu online teret, amely - regisztrációt követően - bármely köznevelésben vagy szakképzésben tanító pedagógus számára elérhető.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában