Az első napok mobil nélkül

2024.09.05. 17:30

Mobiltilalom az iskolákban: kígyózó sorok és a hagyományos órát nem ismerő diákok

Mobiltilalommal robbant be az új tanév. Először az intézményeket kérdeztük meg, hogyan tervezik a mobileszközök begyűjtését a tanulóktól, most az első napok tapasztalataira voltunk kíváncsiak.

Gárdonyi Edina

Országszerte le kell adni a telefonokat az iskolákban az órák előtt, az ELTE Bolyai Gimnáziumban Szombathelyen zárt szekrényben tartják

Fotó: MW, Unger Tamás

Iskolánként változik, hogyan oldják meg a mobileszközök begyűjtését, tárolását és visszaszolgáltatását, erről tanévkezdés előtt több miskolci iskola is nyilatkozott a boon.hu-nak. Az első napok tapasztalatai után újra körbejártuk a témát.

Tudja valaki, mennyi az idő?

Hétfőn már 7.20-kor kígyózó sor állt az iskola bejárata előtt, mert ott gyűjtötték osztályonként a mobiltelefont. Rá kellett ragasztani a nevemet és aláírni, hogy leadtam

 – mondta el tapasztalatait Molnár Zsófi 11. évfolyamos diák. Elmondása szerint közel fél órát kellett sorakoznia a kapu előtt, így késve érkezett az első órára. Azt is elmondta, hogy sok dologban észrevehető a telefonok hiánya, a legmeglepőbb az volt számára, hogy a folyosón az alsóbb évesek egymástól kérdezgették, hogy 

tudja valaki hogy mennyi az idő?

, hiszen sokan nem tudták leolvasni a fali órát.

Boríték vagy zokni?

Nem csak a diákok, a pedagógusok is szokták a mobilmentes életet: 

A tanároknak is meg kell szokni ezt a helyzetet, az osztályfőnököm az első óránkat azzal kezdte, hogy fotózzuk le az órarendet, mert hirtelen nem gondolt arra, hogy nincs nálunk a mobilunk, nem tudjuk.

Zsófi azt is hozzátette, hogy bár automatikusan keresték a telefont, nem igazán hiányzott, hiszen órán eddig sem használhatták, kikapcsolva kellett a táskában tartani. A többség felnőtt színezőket vitt magával, hogy a hosszabb szünetekben elfoglaltsága legyen, sokan könyvet, ő maga pedig keddre rejtvényújsággal készült. 

Mi eddig sem sokat mobiloztunk az iskolában, inkább beszélgettünk, pingpongoztunk vagy csocsóztunk az aulában. A kisebbeknek mintha nehezebb lenne.

Ami nehézséget okoz, hogy eddig telefonba jegyzeteltek, és az osztályuk diákigazgató-választásra készül, ami nehézkes számukra mobil nélkül. 

Azt is megjegyezte, hogy tud olyanokról, akik nem azt a telefont adták le, amit használnak.

Van iskola, ahol több módszert is kipróbálnak

Több miskolci iskola előtt is tömegjelenetek alakultak ki reggel, ahol egy helyen, a bejáratnál vették el a telefonokat. Megkerestük az egyik ilyen gimnázium vezetőjét, aki elmondta, hogy több gondolatuk is volt, ez nem vált be, kedden osztályonként, első óra előtt szedték be a telefont, hogy elkerüljék a tumultust. Mivel náluk sok óra van csoportbontásban, az eszközök visszaadása nem működik úgy, hogy az utolsó óra után a pedagógusok adják vissza, hiszen akkor – a legtöbb esetben – háromfelé kellene válogatni egy osztály telefonjait, amire nincs kapacitás. 

Kipróbálunk több módszert is, a leghatékonyabb lesz a végleges

– mondta. A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium igazgatója, P. Holczinger Ferenc SJ szintén azt nyilatkozta lapunknak, hogy szeptember végén reflektálnak a tapasztalatokra, és szükség esetén módosítani fogják vagy kiegészítik a házirendet.

A puding próbája az evés

Ezt Maruzsa Zoltán, köznevelési államtitkár mondta a tanévkezdés napján. Az államtitkár szerint rengeteg iskola eddig is elvette az eszközöket különböző módon és különböző gyakorlattal. Ez a gyakorlat tudomásunk szerint leginkább az általános iskolák alsó tagozataiban működött. A Miskolci Tankerületi Központ vezetője is azt nyilatkozta portálunknak, hogy a mobiltelefonok használatának szabályozása nem új keletű az intézmények életében, mivel a fenntartásukban működő iskolák házirendje már régóta tartalmaz erre vonatkozó előírásokat.

Boríték vagy zokni?

Több intézmény egy az egyben úgy oldotta meg a kérdést, ahogy a rendeletben leírták. A miskolci Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskolában és egy ózdi középiskolában reggel az első órát tartó tanár szedi össze a készülékeket, majd az utolsó órát tartó tanár osztja ki azokat. Egy kazincbarcikai technikumban lezárt, névvel ellátott buborékos borítékban kell leadni a mobiltelefont, de van olyan intézmény, ahol a sérüléstől olcsóbb és tartósabb megoldással védik az eszközöket: azokat zokniban kell leadni a tanulóknak.

Egyelőre olyan esetről, hogy a tanuló nem adta le a mobilját és ezért bármilyen büntetést kapott volna, nem szereztünk tudomást.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában