Tokaj Hegyalja Egyetem

2024.09.17. 19:00

Két év alatt megötszöröződött a hallgatói létszám

Négyszáz elsőéves hallgató kezdte meg a tanévet a Tokaj-Hegyalja Egyetemen.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Fennállásának negyedik tanévnyitó ünnepségét tartotta meg a Tokaj-Hegyalja Egyetem. Mint kiderült, a várakozáson felül sikerült felvételi eljárásnak köszönhetően már közel ezer hallgatója van az intézménynek, a napokban négyszáz elsőéves kezdi meg tanulmányait a 2021-ben, a korábbi tanítóképző főiskola szellemi és történelmi örökségén létrehozott felsőoktatási intézményben.

Jók a bekerülési pontszámok

Dr. Kéri Szabolcs rektor tudósítónknak elmondta, hogy most már ötször annyi hallgatójuk van, mint 2022-ben volt. Megjegyezte: idén már a nappali képzésekre is többen jelentkeztek, emellett emelkedtek a felvételi pontszámok. 

Az volt az alapelv, hogy 200 pont alatt ne kerülhessen be senki a Tokaj-Hegyalja Egyetemre 

– jegyezte meg a rektor. Tanítóképzés és borászképzés tekintetében a sárospataki központú felsőoktatási intézmény bekerülési pontszámai megegyeztek a nagyobb tudományegyetemek pontszámaival – közölte.

A most elkezdődött tanévvel kapcsolatos várakozásokról szólva kifejtette: jelenleg sok nehézséget jelent számukra, hogy a főépület felújítása miatt a városban több helyszínen zajlik az oktatás. Ez azonban hamarosan megoldódik, mert a tanév végére befejeződnek a munkálatok. Véleménye szerint az infrastruktúra markáns, robbanásszerű fejlődése teljesen át fogja formálni az egyetem életét – közölte Kéri Szabolcs.

Együttműködés az új önkormányzattal

A rendezvényen beszédet mondott Wáberer György, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke is, aki felvázolta azt a szerepet amit a felsőoktatási intézmény betölteni szeretne akár nemzetközi, országos, vagy térségi tekintetben. 

Mint elmondta, az egyetem érezhetően felfutóban van, erre utal a rohamosan bővülő létszám, valamint az emelkedő ponthatárok.

 Megemlítette azt is, hogy az újonnan felálló sárospataki önkormányzat vezetése párbeszédet kezdeményezett a kuratóriummal a lehetséges együttműködésről.

Erre nyitott a grémium, reményei szerint olyan közös munka jön létre, amely egész Sárospatak számára előnyöket eredményez majd – jelentette ki Wáberer György.

 A hamarosan hivatalba lépő sárospataki polgármester, dr. Farkas Szabolcs szerint fontos az együttműködés egy olyan intézménnyel, amely nemcsak a város, de az egész térség életét, jövőjét is nagyban meghatározhatja. 

A közös munka lehetőséget elsősorban az oktatás, a kultúra, a sport és a rendezvények terén látja - mondta.

Intézménytörténeti kiállítás is nyílt

A tanévnyitón bemutatták az új oktatókat és átadták az intézményhez kötődő ösztöndíjakat is. 

Az ünnepséget összekötötték a Tokaj-Hegyalja Egyetem Kulturális Örökség Tudományok Tanszéke által létrehozott „Rávilágítók” címmel megrendezett kiállítás megnyitójával, amely a tanítóképzői rajzoktatás sárospataki tárgyi emlékeit mutatja be a 20. század első feléből. 

A kiállítás kurátora, Nemesné Kiss Tímea lapunknak arról beszélt, hogy a 19. század utolsó harmadától kezdve a 20. század első felének időszakát vizsgálták és a vizuális kultúra emlékanyagából állt össze a kiállítás. Hozzátette: ebből a korszakból kimondottan gazdag az intézmény történeti emlékanyaga, amelyen belül is kiemelkedő a vizuális kultúra gyűjteménye, ennek egy szeletét kívánták bemutatni A Művelődés Háza és Könyvtára galériájában bemutatott kiállítással.

A kurátor megemlítette azt is: kétszázezer forint összértékű pályázatot írtak ki az egyetem hallgatói számára, amellyel azt szeretnék, ha a diákok a bemutatott anyagra adnának valamilyen kortárs hallgatói reflexiót, választ.

 A kiállítást Sándor Zsuzsa, az intézmény egykori oktatója nyitotta meg, aki több mint négy évtizeden át volt a vizuális kultúra tanszék munkatársa.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában