boon.hu video

2024.09.17. 20:00

Frontérzékeny? Ne csodálkozzon, ha fáj a feje!

Az időjárási frontok jönnek-mennek, aminek köszönhetően hol harminchat fok van hőség és szárazság, hol pedig csak tizenegy, hűvös és sok csapadék. Bizonyítható, hogy ez a hőingadozás még az egészséges emberi szervezetet is megviseli, ha valaki frontérzékeny ez hatványozottan igaz.

Galambos Eszter

Nehéz követni az időjárási frontok változását manapság

Fotó: Vajda János

Frontérzékeny embertársainkra az utóbbi napok időjárása Magyarországon szabályosan sokkolóan hatott, hiszen a szeptember nyári hőséggel indult és ez hirtelen átfordult késő őszi időbe. Az emberek érzékenysége egyedi, de vannak akiket ez a frontos idő nagyon megvisel. A napokig tartó hűvös idő után, újra meleg várható. 

frontérzékeny
Azt sem tudja az ember, hogy öltözzön, vigyen-e esernyőt magával, frontérzékeny embereknek különösen nehéz
Fotó: Vajda János 

Kocsis Éva negyven éves kora után lett frontérzékeny. Egy nappal azelőtt, hogy jött az esős idő erős fejfájást tapasztalt, a front jellegétől függetlenül. Ahogy elkezdett csepegni, majd zuhogni az eső a fájdalom megszűnt. Éva állítja, hogy teste jelzése megbízhatóbb mint bármilyen meteorológiai előrejelzés.

Frontérzékeny? Nem mindegy, hogy meleg vagy hideg

Mindenkinél más jellegű hatásokat válthat ki egy-egy front érkezése, más intenzitással. V

an, aki észre sem veszi a dolgot, másoknak egészen migrénes fejfájást, hányingert is okozhat, ami különösen változékony az időnél kellemetlen, amikor naponta többször váltják egymást a hideg-meleg légtömege. 

Vannak bizonyos panaszok, melyek igen gyakran jelentkeznek ilyenkor és ezek természete nagyban függ attól, hogy melyik típusú fronttal van dolgunk. A hidegfront esetén jelentkezhet ízületi és reumás fájdalom, gyomor- és emésztési bántalmak, de akár epegörcs is. A melegfrontkor ellenben a légnyomáscsökkenés okozhat vérnyomáscsökkenést is, fejfájást, migrént, szédülést, általános levertséget, nyugtalanságot, ingerlékenységet.

A fejfájás egy jellemző tünet

„Főleg a hidegfront közeledtével, az előtte való pár napban olyan szintű fejfájás gyötör, ami semmihez sem hasonlítható. A jobb szemem mögötti részen kezd el fájni, a homlokrészen, ami egészen a fül mögé lemegy, a tarkóig, majd a másik oldali fülhöz érkezik, bal szem fölött. Ebből már tudom, hogy a levegő hűlni is fog és eső is várható. Hajnalban arra ébredek, hogy fáj a szemem fölött a homlokom. Mikor elkezd esni az eső, ez egyszer csak elmúlik.” - panaszkodik Vass Regina a frontérzékenységével kapcsolatban.

Regina kivizsgáltatta magát és teljesen rendben találtak nála mindent. 

Az egyetlen javaslat amit kapott, hogy ilyenkor nagyon sok folyadékot kell innia.

 A kávé ilyenkor nem segít, sőt hányingert is okozhat. Ez a fájdalom három-négy napig tart és csak fájdalomcsillapítóval orvosolható.

Megváltás is lehet a esős, hideg időjárás 

Lengyel Attila számára megváltás volt a hirtelen érkező hűvös idő és csapadék. Attila életét a meleg száraz időben elszaporodó pollenek keserítik meg, amelyek száma most nagyban lecsökkent. A férfi olyan allergiás, hogy gyógyszerek nélkül az augusztusi időszakban létezni sem tud.

„Megváltás volt, hogy hirtelen jött a lehűlés meg az eső, lényegesen javult a helyzetem, szinte elmúlt az allergiám. A hideg beköszöntével ugyan álmosabb, fáradékonyabb lettem de a közérzetem sokkal jobbá vált azzal, hogy nincsenek levegővételi nehézségeim.”

Hozzátette azonban, hogy hat rá ez a sötét, borongós idő, mert három, négy kávét megiszik ilyenkor, hogy ébren tudjon maradni, ennek ellenére így is folyton aludna.

Nem hívnak többször mentőt

Az időjárási anomáliák miatt arra gondolhatnánk, hogy sokkal többen szorulnak kórházi ellátásra. Tájékozódni szerettünk volna, ezért rákérdeztünk a Országos Mentőszolgálat Kommunikációs és PR Osztályától, hogy több-e a mentősök munkája ebben az időszakban, milyen panaszokkal jelentkeznek a betegek illetve mit javasolnak a megelőzésben.

A kérdéseinkre a következő szűkszavú válasz érkezett:

Az utóbbi időszakban nem történt szignifikáns változás a hívások számában.

A jó hír viszont olvasóink számára, hogy a következő napok időjárása kiegyensúlyozottnak ígérkezik.  

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában