Világnap

3 órája

Pazarolják az ételt a háztartások

A Nébih legfrissebb kutatási eredményei szerint évente fejenként 62 kilogramm élelmiszer végzi a kukában Magyarországon. A szeptember 29-én tartott élelmiszer-pazarlás elleni világnap kapcsán utánajártunk, milyen lehetőségekkel élhetnek azok, akik szeretnék csökkenteni háztartásukban az élelmiszer-hulladék mennyiségét.

Gárdonyi Edina

Nem mindenki tud komposztálni, így sok élelmiszermaradék kerül a kukába

Forrás: Shutterstock

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legutóbbi Maradék nélkül felmérésében 501 háztartás közel 1400 fogyasztójának szokásait vizsgálta. A korábban pozitív tendenciát mutató élelmiszer-pazarlás csökkenése az eredmények szerint megtorpant.

élelmiszer-pazarlás
Az élelmiszer-pazarlás csökkentését érdemes már a boltokban elkezdeni, az átgondolt vásárlással
Fotó: Havran Zoltán

A legtöbb élelmiszer a háztartásokban készített ételekből kerül a kukába

A kutatás eredményei szerint a magyar háztartások élelmiszer-pazarlása két kilogrammal nőtt az előző évhez képest, így mostanra átlagosan fejenként 62 kg élelmiszert dobnak ki évente. A pazarlás több mint nyolcvan százalékát a készételek, zöldségek, gyümölcsök, pékáruk és tejtermékek teszik ki. A kutatás arra is rámutatott, hogy az ételpazarlás elsősorban figyelmetlenségből és nem megfelelő tervezésből fakad  – tájékoztat a Nébih közleménye.

A tudatos vásárlás segíthet megelőzni a pazarlást

A felmérésben részt vevők 80%-a úgy érzi, képes lenne tovább csökkenteni az élelmiszer-hulladék mennyiségét. A Maradék nélkül program, valamint az olyan kezdeményezések, mint az élelmiszer-pazarlás elleni világnap, fontos lépései a szemléletformálásnak. A Nébih kutatói szerint a pazarlás csökkentésének kulcsa a tudatos tervezés és figyelmes vásárlás. Az élelmiszer-hulladék nagy része elkerülhető lenne, ha a háztartások jobban odafigyelnének az étkezési szokásaikra és a vásárlásaikra. Sokan továbbra sem terveznek előre, ezért gyakran vásárolnak túl sok élelmiszert, ami végül a szemetesben köt ki.

Ne etesd a szemetest!

Szabados Kinga 2021-ben hozta létre szülővárosában, Kazincbarcikán az első Ételmentő – Ne etesd a szemetest Facebook-csoportot. Az ételmentés ötletét Hollandiából merítette, ahol jelenleg is él. Szabó Tímeával együtt már országszerte 23 csoportot működtetnek, többek között Miskolcon is. Ezek a csoportok lehetőséget biztosítanak arra, hogy a háztartásokban megmaradt, de még fogyasztható élelmiszereket ingyen felajánlják másoknak. A cél az élelmiszer-pazarlás csökkentése azáltal, hogy az étel nem a kukában végzi.

Általában marad meg főtt étel vasárnapról. Így hétfői-keddi napokon (megbeszélés szerint) szívesen odaadnám, hogy ne kerüljön a kukába, más pedig jól lakik belőle. Gyerekeknek is mindig jut egy kis édesség mellé

 – olvasható egy felajánlás a csoportban.

Tervek az élelmiszer-pazarlás további csökkentésére

A csoportban szigorú szabályok biztosítják, hogy csak fogyasztható élelmiszer kerüljön felajánlásra. 

Csak olyan élelmiszert ajánlj fel, amit Te magad is megennél! Kérlek, ha lejárat előtti, tüntesd fel a lejárat dátumát. Ha lejárat utáni, kérlek, alaposan mérlegeld, fogyasztható-e még

 – szól a szabályzat egyik pontja. Nagy hangsúlyt fektetnek a felelősségteljes felajánlásokra és a higiéniára is, hogy az élelmiszer-biztonság garantált legyen. Kinga, az ötletgazda elmondta a boon.hu-nak, hogy rengeteg munkát igényel a csoport működtetése és a posztok írása. Hozzátette, hogy bár az ötlet nem tőle származik, az ÉtelMentő – Ne etesd a szemetest kizárólag az ő és segítői munkája eredménye, több városban működő közösségekkel. 

Segítőim és én is teljes állásban dolgozunk, és az ÉtelMentő – Ne etesd a szemetest tevékenységet kizárólag szabadidőnkben, díjazás nélkül végezzük

 Elárulta, hogy további terveik vannak az élelmiszer-pazarlás csökkentésére, amelyek kidolgozás és megvalósítás alatt állnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában