Megvan az oka

2024.09.14. 12:30

Ezért láthatunk fecske tömegjeleneteket Miskolcon

Egyre több hívás és bejelentés érkezik a Mályi Madármentő Állomáshoz fecskékkel kapcsolatban. Sok helyen tapasztalható a fecskék tömeges megjelenése, aminek az esős, hideg idő az oka.

Boon.hu

A ház teteje tele van velük

Forrás: Mályi Madármentő Állomás Facebook oldala

Az elmúlt napokban többször, több helyen is fecskék tömegeit láthatjuk környezetünkben, de mi lehet ennek az oka?

Az esős, hideg idő megállásra kényszerítette a vonulásban lévő fecskéket. Az ország minden pontján tapasztalható a fecskék tömeges megjelenése. A madarak csoportosan próbálnak száraz menedéket keresi, és akár több száz fecske is megjelenhet teraszokon, házak falán, párkányokon - ismertette Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője a madármentő közösségi oldalán, ahol sokan kérdezték, mit tegyenek, ha fecskék tömegeit találják. A Madármentő Állomás összefoglalta, hogy mit tehetünk a fecskékért és mi az, ami nem ajánlott.

Mit ne tegyünk?

Ne menjünk oda hozzájuk, ne zavarjuk őket. Ilyenkor a menedék alatt összebújva melegítik egymást és tartalékolják az energiájukat. Ha zavarva vannak, újra és újra kirepülnek az esőben, és ezzel egyre több energiát veszítenek. Ne próbáljuk etetni őket kenyérrel vagy magokkal. A fecskék rovarevők, így ezeket a táplálékokat nem fogják megenni, csak ismét megzavarhatjuk a pihenőjüket.

Egy gyógykezelés alatt álló kismadár
Forrás: Mályi Madármentő Állomás Facebook oldala

Ezt tehetjük

Ha sikerült elhelyezkedniük védett helyen, hagyjuk őket pihenni. Amennyiben napokig tartó eső miatt nem tudnak tovább vonulni, akkor lehet nekik kitenni egy lapos, széles tálkában élő lisztkukacot. Volt már rá példa, hogy ettek is belőle, bár tálból enni más, mint repülő rovarra vadászni.

Így mentsünk fecskét

Ha elázott fecskét találunk leesve a földre, vagy láthatóan rossz állapotban, vegyük fel, és egy papírtörlővel kibélelt cipős dobozban vigyük be a házba. Ha a fecske remeg, gubbaszt, eldől, akkor a dobozba tehetünk meleg vizes palackot a fecske mellé. Ha nagyon indokolt, akkor a kezünkbe véve lassú fordulaton hajszárítóval is meg lehet szárítani és átmelegíteni. Fontos, hogy a kezünkben legyen közben, így érezzük, ha túl meleg a levegő. Ha vizes, elázott a fecske, konyhai papírtörlővel át lehet óvatosan törölgetni, vigyázva a tollára. 

Mindig kérjünk mentőszervezettől segítséget és tanácsot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában