Megemlékezés

2 órája

Glevitzky Sándorra emlékezett a Sárospataki Wass Albert Kör

Glevitzky Sándorra, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc századosára emlékezett a Sárospataki Wass Albert Kör felújított sírhelyének ünnepélyes avatása alkalmából. A szép számú megjelenteket a Himnusz közös eléneklése után Tarnavölgyi László, az egyesület elnöke köszöntötte a helyi római katolikus temetőben szeptember 27-én. Avató beszédet dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő mondott.

Boon.hu

Forrás: SWAK

A felújítást – a Miniszterelnökség döntése révén – a Nemzeti Együttműködési Alaptól elnyert támogatás tette lehetővé. Ennek köszönhetően mostantól egy méltó, a sárospataki Zemplén-Gránit Kft. által készített obeliszk hirdeti, hogy itt nyugszik – feleségével együtt – Glevitzky Sándor szabadságharcos. A sírkert parkosítását a Sárospataki Kommunális Szervezet végezte. A felújítást támogatta Sárospatak Város Önkormányzata és a Sárospataki Római Katolikus Plébánia is.

Jó alkalom a megemlékezésre

„Köszönet illeti a Füzéri Hadtörténeti és Helytörténeti Kör, a 9. honvédzászlóalj hagyományőrzőit is, hogy ráirányították Glevitzky Sándorra és az ő elhanyagolt állapotú sírjára civil szervezetünk figyelmét, ösztönözve ezzel bennünket támogatási kérelmünk benyújtására. Partnerszervezetünk tagjai természetesen jelen voltak az ünnepélyes avatáson” – számolt be róla a Sárospataki Wass Albert Kör Elnöksége. Glevitzky Sándor 1827-ben született Kassán és 1902-ben hunyt el Sárospatakon. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc századosát tisztelhetjük benne, aki a híres vörössipkás 9-ik honvédzászlóaljban harcolt. A szabadságharc leverése után Kispatakon a községi iskolaszék elnöke volt. Sírja eléggé elhanyagolt, egy 1848-as honvédhez méltatlan állapotban éktelenkedett a temető „szívében”. Neve, tette, élete lassan a feledés homályába veszett. A sírfelújítás egyben jó alkalom volt a megemlékezésre is, hogy a sárospatakiak is tisztában legyenek azzal, milyen hős nyugszik a város római katolikus temetőjében.

Hős, akire büszkén emlékezhetünk

Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő méltatta a vörössipkás 9-ik honvédzászlóalj és személy szerint Glevitzky Sándor érdemeit. Történeti források, korabeli naplóbejegyzések alapján elevenítette fel az emlékező közösség számára a haza védelmében kifejtett fegyveres harcaikat, bátorságukat, példamutató magatartásukat, hősiességüket.

Glevitzky Sándor egyike volt azon hazafiaknak, hősöknek, akire büszkén emlékezhetünk és példaképként tekinthetünk rá. A honatya avató beszédében megköszönte a Körnek a sírfelújítást és a megemlékezés megszervezését.

Áldás és emlékműsor

A felújított sírhelyet Bereczkei Miklós plébános áldotta meg, nyugalmat kérve Glevitzky Sándornak és feleségének. Az emlékműsorban közreműködtek: Lencsés Anna elnökségi tag (szavalattal) és a Halom Dalkör Bodroghalom-Tiszakarád (énekkel). A temetői avató ünnepség, illetve megemlékezés az obeliszk megkoszorúzásával és a Szózat közös eléneklésével zárult. A rendezvény befejezéseként a Rákóczi vár kávézójában fogadás keretében mondott köszönetet az egyesület a közreműködőknek és a segítőknek.
Sárospataki Wass Albert Kör a nemzeti hagyományokat és az elődök munkásságát tisztelő, a keresztény kultúra szellemi és erkölcsi értékeit valló patrióta civil szervezet. Ennek jegyében vállalták fel a dicső ősök, a példaképül szolgáló történelmi személyek, illetve mártírok emlékének ápolását.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában