boon.hu video

3 órája

Kisgyőr már Miskolctapolcáról is megközelíthető kerékpárúton - fotók, videó!

Ünnepélyes kereket között adták át, szeptember 28-án, szombaton a a kisgyőri mezőgazdasági erdészeti és kerékpárutat illetve a felújított Kisgyőri Szociális Intézményt. Kisgyőr a nyáron több alkotótábornak is otthont adott, amelynek fából készült csodálatos alkotásai immár a község tereit, intézményeit díszítik.

Galambos Eszter

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Kékedi László Vilmos Kisgyőr polgármestere, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti tagozatának vezetője köszöntötte a meghívottakat, majd rátért arra, hogy több beruházásnak és alkotásnak az átadására kerül sor az ünnepélyes eseményen. A nyár nagyon sűrű volt, sokat és sokan dolgoztak azért, hogy minden elkészüljön. Egy régi álom vált valóra azzal, hogy ma átadhatják a kisgyőri kerékpárutat, ami Miskolctapolcát és Kisgyőr települést köti össze. Ez egy nagyon várt beruházás volt a kisgyőriek részéről, ezenkívül elkészült a szociális intézmény tetőszerkezetének felújítása, a nyílászárók cseréje, ez a Magyar Falu Program által valósulhatott meg. 

Kisgyőr
A gyerekek alig várták, hogy kipróbálják a kerékpárutat, Kisgyőr már ezzel is büszkélkedhet

Az idei családi kézműves szaktábor kibővült az országos népi szobrász táborral, ezáltal tudták elvégezni azt a rengeteg faladatot amit az idei évre kitűztek maguknak. Ennek eredményeképpen többek között elkészült fából a Kisgyőr felirat, a mögötte látható életfa, a temetőkapu, a református egyház udvari gyerekjátékai, padok, Dévai Bíró Mátyás szobra, Aba Sámuel és Nagy Lajos királyunk szobra a református egyház címere és egy turulmadár is.

„A nyár azt üzente, hogy világítani, melegíteni akarunk, éltetni településünket és nemzetünket, fényt és örömet hozni a mindennapokba. Ez egy olyan átadás, ami érinti a sportot, a turizmust, a gazdaságot, az egyházat, az időseket, a gyerekeket, az erdészetet, a mezőgazdaságot és nem utolsósorban a kultúrát, hagyományt és a művészet Isten áldotta varázslatát.” - tette hozzá Kisgyőr polgármestere

Kisgyőr igazi magyar, nemzeti település

Tállai András a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője beszédében méltatta Kisgyőr település kulturális értékeit és Kékedi László Vilmosnak Kisgyőr polgármesterének érdemeit.

Kiemelte, hogy az első ami a település kapcsán eszünkbe jut az a kultúra, hagyományápolás és a történelem tisztelete, ez mindig is megvolt Kisgyőrben. Hangsúlyozta, hogy ez a település mindig igazi magyar, nemzeti település volt. Kékedi László Vilmos polgármester teljesen átalakította a faluképet, ennek köszönhetően "fából faragott falu" néven emlegetik  országszerte a csodálatos alkotásoknak köszönhetően. Nem csak a küllem alakult azonban át, hanem a gondolkodás is és ezzel országosan ismerté tette ezt a helyet. 

Azt is kiemelte, hogy a most átadott kerékpárutat mindenki szívesen használja majd, mert nem csak közlekedésre alkalmas, hanem arra is, hogy emberek találkozzanak egymással. Fontos a mozgás szempontjából, hiszen el tudnak rajta jutni Miskolcig, majd a későbbiek folyamán Egerig kerékpárral és nem szabad elfelejteni, hogy Bogácsnál becsatlakozik egy másik kerékpárút, ahol balra lekanyarodva el tudnak jutni Mezőkövesdre is.

 

Kisgyőrben zajlik az élet

Nagy János Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár a következő szavakkal méltatta a Kisgyőrben létrejött fejlesztéseket:

„Sport, társadalom, kultúra, múlt, jelen, jövő egy szóval minden benne van, minden mi szem szájnak ingere. Erre csak azt lehet mondani, így kell ezt csinálni. Kisgyőrben zajlik az élet. Jó példa ez arra, hogy a magyar falu él sőt virágzik, ha vannak kik felvirágoztatják. Ehhez pedig nem kell más mint egy erős összetartó közösség, egy rutinos országgyűlési képviselő Tállai András személyében, kell egy energikus és fanatikus polgármester és nem utolsósorban egy vidékpárti nemzeti kormány.” 

Majd hozzátette, hogy a zsáktelepülések így lesznek festői kis ékszerdobozok a Bükk- hegység lábánál, olyanok mint Kisgyőr a „fából faragott falu”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában