Covid

2 órája

„A koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben...” – utána jártunk mit jelent!

Minden héten hallunk arról, hogy a koronavírus örökítőanyaga emelkedett, stagnál vagy csökken a szennyvízben. Valójában azonban sokunknak megfejtésre váró rejtély, hogy mit is jelent ez valójában.

Boon.hu

A koronavírus koncentrációját mérik

Fotó: Getty Images

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Kommunikációs Igazgatóságától megkérdeztük, hogy milyen folyamatokat takar ez a kifejezés.

A szennyvíz összetétele egészségünk lenyomata

A települések szennyvizének összetétele sok tekintetben a szennyvíztelep által ellátott lakosság egészségi állapotának lenyomata, hiszen tartalmaz minden olyan anyagot, kórokozót, ami a felhasználók szervezetéből széklettel, vizelettel ürül, esetleg fürdővízzel a csatornába juthat.

Négy millió embert vizsgálnak

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ az Integrált Légúti Surveillance rendszer részeként heti rendszerességgel vizsgálja több kórokozó, köztük a SARS-CoV-2 örökítőanyagát a szennyvízben. A minták Budapest, az agglomeráció és a vármegyeszékhelyek szennyvíztisztító telepeiről érkeznek, összesen közel négy millió embert reprezentálnak.

A járvány előrejelzésére is alkalmasak

Az örökítőanyag mennyiségéből, és annak változásából állapíthatók meg azok a trendek (pl. emelkedik, stagnál, csökken), amelyek alapján a fertőzöttek számának alakulására következtethetünk. A szennyvíz vizsgálatok a SARS-CoV-2 vírus esetén előrejelzésre is alkalmasak, ugyanis a fertőzöttek számának növekedése egy héttel követi a koronavírus örökítőanyag mennyiségének emelkedését, ennyivel előre lehet megjósolni a helyzet változását. 

Ezt az Országos Mentőszolgálattól kapott, COVID miatti sürgősségi hívások számával összevetve is megerősíthetjük. A szennyvízvizsgálatok olyan időszakokban is információt adnak a vírus terjedéséről, amikor a klinikai tesztek száma csekély.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában