Miskolc

2024.09.04. 20:02

Visszaadja Lehoczki-Spider László a díszpolgári címét

Tüntettek Lehoczki Lászlóék szerdán a szerintük őket ért károk miatt, az önkormányzat közleményében megdöbbent az eseten.

Boon.hu

Lehoczki Spider László melletti tüntetés a Városháza előtt

Fotó: Vajda János

Tüntetést tartottak Lehoczki-Spider László mellett Miskolcon szerda délután. Az eseményen résztvevők öt pontból álló petíciót írhattak alá, amelyekben követelik a SPIDER Mentőcsoport név azonnali legalizálását, a támogató egyesület azonnali megszüntetését, a felszerelések és anyagi javak, adományok azonnali átadását, a kiképző terület azonnali visszaszolgáltatását és annak helyreállítási költségének fedezését, valamint Lehoczki-Spider László ellen elkövetett morális és anyagi károk megtérítését, és az elkövetők felelősségre vonását. Szerintük a miskolci önkormányzat is asszisztál Lehoczki-Spider László ellehetetlenítésében.

Visszaadja díszpolgári címét

A boon.hu-nak Lehoczki-Spider László - aki egyébként a Jakab Péter vezette Nép Pártján megválasztott miskolci önkormányzati képviselője, és októbertől lesz a miskolci közgyűlés tagja - elmondta, hogy a petíciót eddig online több mint háromszázan írták alá. „Több jogi dolog is van köztem, az egyesület és a közalapítvány között” – mondta. Arról is beszélt, hogy szerinte félrevezetnek mindenkit és már a mentési láncból is kizárták őt. „Úgy járunk menteni, hogy a lakosság értesít minket, ha valahol szükség van ránk” – mondta. Végül bejelentette, hogy az anomáliákra tekintettel visszaadja Miskolc Város Díszpolgára kitüntető címet. 

Portálunknak a tüntetés kapcsán Buda Zsuzsanna, a Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoport Közalapítvány kuratóriumának elnöke azt reagálta, a velük szemben megfogalmazott kritikákkal nem foglalkozik,  és hogy bízik a magyar igazságszolgáltatásban.

Megdöbbentek

Miskolc Polgármesteri Hivatala és Önkormányzata megdöbbenéssel és sajnálattal értesült arról, hogy Lehoczki László nevét és nimbuszát saját politikai céljaik érdekében felhasználó politikai szereplők tüntetést szerveztek szeptember 4-re a városháza elé – reagált közleményben a miskolci városháza a tüntetésre. „Szomorú látni, amikor egy olyan köztiszteletben álló személyt, mint Lehoczki László, politikai célokra használnak, szomorú látni, amikor egy ember példaértékű életútja, munkássága, megkérdőjelezhetetlen szakmai eredményei a politika játékszerévé válnak” – írták. Rámutattak: Lehoczki László Miskolc örökös díszpolgára, az is marad, attól függetlenül, hogy hol, kinek a birtokában van az ezt kinyilvánító oklevél és emlékplakett. „Díszpolgári címe egy olyan cím, amelyet a miskolciak akaratából, a miskolciak elismerését és tiszteletét kifejezve ítéltek oda neki. Lehoczki László nem egy városvezetés díszpolgára, hanem a miskolci embereké, nem egy városvezetés hőse, hanem Miskolc hőse, legendája pedig Miskolc értéke” – hangsúlyozták.

Nem értik

Arról is írnak, hogy értetlenül állnak azelőtt is, hogy a mai tüntetésen megfogalmazott követeléseket a demonstráció szervezői miért Miskolc önkormányzatának címezték, hiszen azok egyike sem tartozik a helyhatóság hatáskörébe. „Lehoczki László személye, munkássága és életútja továbbra is példaértékű minden miskolci polgár, minden magyar és minden ember számára, ezért is bízunk abban, hogy a józan ész legyőzi a politikai akaratot, és a díszpolgári cím marad ott, ahol az a legjobb helyen van: Lehoczki Lászlónál” – zárták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában