Falka Napok

2 órája

A barna medvével, a szürke farkassal és az eurázsiai hiúzzal tölthettünk egy hétvégét

Falka Napok címen természetismereti fesztivált tartottak szeptember 27-én, pénteken és szeptember 28-án, szombaton Répáshután.

Boon.hu

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Az elmúlt évtizedekben hosszú üldöztetést követően visszatértek hazánkba az őshonos nagyragadozók: a barna medve, a szürke farkas és az eurázsiai hiúz. A nagyragadozóknak fontos szerepe van a természetes rendszerekben, de az együttélés sokszor konfliktusokkal jár. Ahhoz, hogy biztosítsuk a nagyragadozók számára a jövőt, és hogy helyük legyen a hazai ökoszisztémákban, együttműködésre, párbeszédre és megértésre van szükség, és újra meg kell tanulnunk együtt élni velük.

Fontos a megértés az együttéléshez

A nagyragadozókkal való együttéléshez fontos lépés, hogy jobban megismerjük őket, szokásaikat, és elsajátítsuk azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzásegítenek az esetleges konfliktushelyzetek megelőzéséhez. Az idei Falka Napokra Erdélyből is hívtunk előadókat, hogy első kézből adhassák át tapasztalataikat és ismereteiket a nagyragadozók, illetve a velük való együttélés kapcsán

 – mondta dr. Sütő Dávid, a WWF Magyarország Nagyragadozók programjának vezetője.

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Közös szervezésben

Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával a WWF Magyarország partnereivel – Répáshuta Község Önkormányzatával és a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal – 2021 után 2024-ben rendezték meg ismét a Falka Napok természetismereti fesztivált. A fesztivál tágabb célja, hogy ismeretterjesztő előadások, túrák, filmvetítések, játékos foglalkozások segítségével mutassa meg és hozza közelebb természeti értékeinket. A két napos, ingyenesen látogatható rendezvény gazdag programkínálattal várta a környékbeli érdeklődőket és a térségbe látogatókat.

Nagyragadozókat övező tévhitekről tájékoztattak

A községi művelődési házban péntek délután és szombaton egész nap ismeretterjesztő előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők többek között a farkaskutatás legfrissebb eredményeiről, az erdélyi medvehelyzetről és a nagyragadozókat övező leggyakoribb tévhitekről. A községi sportcsarnokban ismeretterjesztő rövidfilmeket vetítettek. A Falka Napok keretében mutatták be Magyarországon először az M237-es „svájci” jeladós farkasról készült, M – Egy farkas nagy utazása című olasz természetfilmet. 

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A Falka Napok vendége volt Dezső László erdélyi természetfotós, aki közönségtalálkozó keretében mutatta be a gyergyói természetfotós és egy görgényi medve barátságáról szóló Lekvár című filmjét.

Természetismereti sétákat is szerveztek

A fesztivál ideje alatt számos természetismereti sétán is részt vehettek a látogatók: megismerkedhettek az erdők ehető kincseivel, a Bükkben megbújó szentélyerdőkkel, a bükki farkasok nyomába eredhettek, és közelről megleshetik a Bükk barlangjaiban élő denevéreket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában