Program

4 órája

Falka Napok Répáshután - Egy hétvége a nagyragadozókkal

Szeptember 27-28-án második alkalommal rendezi meg a WWF Magyarország partnereivel a fesztivált. A Falka Napok természetismereti fesztiválnak a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Répáshuta ad otthont, az esemény társszervezői Répáshuta Község Önkormányzata és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. Az ingyenesen látogatható Falka napok filmvetítésekkel, a régió természeti értékeit bemutató túrákkal, ismeretterjesztő előadásokkal, játékos foglalkozásokkal vár kicsiket és nagyokat.

Boon.hu

Fotó: Kurucz Árpád

Az elmúlt évtizedekben hosszú üldöztetést követően visszatértek hazánkba az őshonos nagyragadozók: a barna medve, a szürke farkas és az eurázsiai hiúz. A nagyragadozóknak fontos szerepe van a természetes rendszerekben, de az együttélés sokszor konfliktusokkal jár. Ahhoz, hogy biztosítsuk a nagyragadozók számára a jövőt, és hogy helyük legyen a hazai ökoszisztémákban, együttműködésre, párbeszédre és megértésre van szükség, és újra meg kell tanulnunk együtt élni velük. 2024-ben az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával a WWF Magyarország partnereivel – Répáshuta Község Önkormányzatával és a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal – 2021 után ismét megrendezi a Falka Napok természetismereti fesztivált, melynek idén a Bükk hegység szívében található Répáshuta ad otthont. 

Megismertetni a nagyragadozókkal való együttélést

A rendezvény célja, hogy megismertesse az itt élőkkel és az ide látogatókkal a hazánkba visszatért nagyragadozókat, ezáltal is segítse a velük való együttélést. A fesztivál tágabb célja, hogy ismeretterjesztő előadások, túrák, filmvetítések, játékos foglalkozások segítségével mutassa meg és hozza közelebb természeti értékeinket.

„A nagyragadozókkal való együttéléshez fontos lépés, hogy jobban megismerjük őket, szokásaikat, és elsajátítsuk azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzásegítenek az esetleges konfliktushelyzetek megelőzéséhez. Az idei Falka Napokra Erdélyből is hívtunk előadókat, hogy első kézből adhassák át tapasztalataikat és ismereteiket a nagyragadozók, illetve a velük való együttélés kapcsán” – mondta dr. Sütő Dávid, a WWF Magyarország Nagyragadozók programjának vezetője.

A kétnapos, ingyenesen látogatható rendezvény gazdag programkínálattal várja a környékbeli érdeklődőket és a térségbe látogatókat.

Szóba kerülnek a leggyakoribb tévhitek is

A községi művelődési házban péntek délután és szombaton egész nap ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők többek között a farkaskutatás legfrissebb eredményeiről, az erdélyi medvehelyzetről és a nagyragadozókat övező leggyakoribb tévhitekről. A községi sportcsarnokban ismeretterjesztő rövidfilmeket vetítenek. A Falka Napok keretében mutatják be Magyarországon először az M237-es „svájci” jeladós farkasról készült, M – Egy farkas nagy utazása című olasz természetfilmet.

Fotókon a medvebarátság

A Falka Napok vendége lesz Dezső László erdélyi természetfotós, aki közönségtalálkozó keretében mutatja be a gyergyói természetfotós és egy görgényi medve barátságáról szóló Lekvár című filmjét. A fesztiválon megtekinthető lesz Dezső László fotókiállítása is. A fesztivál színpadán az egri Harlekin Bábszínház Ágas-bogas című előadása és a répáshutai hagyományőrző énekkar és tánccsoport szórakoztatják az érdeklődőket.

Este pedig kertmoziba invitálják a szervezők a látogatókat: szeptember 27-én 19:30-tól Takács Rita és Vidos Erik Dániel alkotását, az Amiről a fák suttognak című filmet vetítik, szeptember 28-án, szombaton pedig A tölgy – az erdő szíve című francia természetfilmet, Laurent Charbonnier és Michel Seydoux alkotását láthatja a fesztivál közönsége.

Denevérek és csillagda a programban

A fesztivál ideje alatt számos természetismereti sétán is részt vehetnek a látogatók: megismerkedhetnek az erdők ehető kincseivel, a Bükkben megbújó szentélyerdőkkel, a bükki farkasok nyomába eredhetnek, és közelről megleshetik a Bükk barlangjaiban élő denevéreket. Az ifjú természetbúvárokat pedig a WWF Magyarország önkéntesei által vezetett PandaTúra várja. A túrákon előzetes regisztrációval lehet részt venni.

A fesztivál alkalmából emellett a Répáshuta felett található Bükki Csillagdában vezetett látogatáson vehetnek részt a Falka Napok honlapján regisztráló látogatók. A Falka Napok programjáról további információ a Falka Napok honlapján, valamint a fesztivál Facebook oldalán és Facebook eseményében található.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában