Start

2 órája

Megkezdődik a rókák veszettség elleni "oltása"

A veszettség a vadon élő és a házi emlősállatokra, valamint az emberre egyaránt veszélyt jelent, a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott.

Boon.hu

A rókák vakcinalizálása kezdődik meg október elején

Fotó: MW

Október 5-től megkezdődik a rókák veszettség elleni vakcinázása Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, így Miskolcon és környékén is. 

Red fox cub with parent
A veszettség fő hordozói Magyarországon
Fotó: James Warwick / Forrás: Getty Images

Az állatok immunizálása a Bioveta cég Rabadrop vakcina A.U.V. orális szuszpenziójával szájon át történik, az oltóanyag célba juttatását kisrepülőgépek végzik majd megyénk légterében is október 5. és 10. között. 

A rókák veszettség elleni vakcinázását idén is a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet alapján végzik el a szakemberek.
A veszettség fő terjesztője a vörös róka, melynek hazai állománya nagyságrendileg hatvanezer egyed. A veszettség a vadon élő és a házi emlősállatokra, valamint az emberre egyaránt veszélyt jelent, a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott.

Ebzárlat, legeltetési tilalom 

Az immunizálás során a vakcinatartalmú csalétkeket tehát kisrepülőgépek segítségével juttatják ki az érintett területekre. A művelet a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti. Az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendeléséről, valamint az egyes területekre vonatkozó konkrét időpontokról az illetékes járási állategészségügyi hivatal és a települési önkormányzat tájékoztatja a lakosságot. 

A külterületeken plakátok figyelmeztetik majd a kirándulókat. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában