Gazdaság

2024.09.10. 14:00

Minél hamarabb rendbe kell hozni a Barlangfürdőt

A Miskolcon élők napokkal a katasztrófa után is nehezen fogják fel, hogy egyik büszkeségük, a nemzetközi ismertségű turisztikai attrakció, a Barlangfürdő nagy része a lángok martalékává vált pénteken. A gazdasági szereplők, a helyi vállalkozások számára különösen válságos a helyzet, hiszen a működésük, ezáltal pedig munkahelyek kerülhetnek veszélybe. A témáról Bihall Tamást, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) elnökét kérdeztük.

Galambos Eszter

Négy napja égett le a Barlangfürdő tetőszerkezete Fotó: Vajda János

„Végtelen szomorúsággal értesültem a tragédiáról, éppen Dunántúlon voltam egy programon, amikor jött a hír. Az első sokk után azt gondoltam, hogy ezt a fantasztikus attrakciót, amire Miskolc és mondhatom, az egész vármegye büszke, meg kell próbálni minél hamarabb rendbe hozni. Kamaraként már többször foglalkoztunk a Barlangfürdővel, és az világosan látszik, hogy az itteni, turizmusban érdekelt vállalkozók számára ez a nagy vonzerővel bíró létesítmény mennyire fontos. A tapasztalat az, hogy a turisták döntő része a Barlangfürdő miatt érkezik Miskolctapolcára. Ennek a turisztikai attrakciónak a kiváltására nem lehet alternatíva az Ellipsum Élmény és Strandfürdő” – kezdte gondolatait az elnök. Hozzátette, hogy azok a szállodák, amelyek rendelkeznek saját wellness részleggel, tudnak valamilyen alternatív gyógyászati, kikapcsolódási megoldást kínálni, de ez korántsem ér fel a Barlangfürdő kínálatával. Ráadásul a szálláshelyek többségének nincs is ilyen szolgáltatása.

Bihall Tamás elmondta azt is, hogy a tragédiát követően felvette a kapcsolatot Tóth-Szántai József megválasztott polgármesterrel, és az elkövetkező hetekben további egyeztetések következnek a várossal és az érintett gazdasági szereplőkkel az ikonikus fürdő megmentése, rendbehozatala érdekében.

Szükséges a károk felmérése

Az elnök úgy fogalmazott, hogy kamarai kapcsolatrendszerükkel, eszköztárukkal igyekeznek majd hozzájárulni ahhoz, hogy a helyreállítás minél hamarabb megtörténhessen. Ennek érdekében a hivatalba lépő polgármesterrel egyeztetéseket szeretnének folytatni, és ezek eredményéhez igazodva indítják majd el kamarai akcióikat, hogy a jelenlegi igen negatív helyzet megváltozzon. Bihall Tamás kiemelte, mindehhez meg kell ismerni a pontos műszaki helyzetet, azt, hogy pontosan mi várható, milyen nagyságrendű anyagi forrás kell ahhoz, hogy meginduljon az újjáépítés.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában