Változás

2 órája

Orvosi igazolás online? - hosszú távon könnyíti az életünket

Az orvosok tapasztalataira is kíváncsiak voltunk azzal kapcsolatban, hogy szeptembertől csak elektronikusan fogadnak el az iskolák orvosi igazolást. Dr. Simkó Róbert a Gyermek Alapellátásban Praktizáló Orvosok Szövetségének elnöke üdvözli az új rendszert, bár véleménye szerint még vannak finomítani valók az elektronikus orvosi igazolás rendszerében.

Galambos Eszter

Lassan eltűnik a papíralapú orvosi igazolás

Fotó: Székelyhidi Balázs

Orvosi igazolás csak elektronikusan mehet az iskoláknak. Dr. Simkó Róbert a Gyermek Alapellátásban Praktizáló Orvosok Szövetségének elnöke kérdésünkre elmondta, hogy örömmel vették a szeptembertől bevezetett rendszert. Hangsúlyozta, hogy ezért az újításért már évek óta küzdöttek a gyermekorvosok, mert vannak olyan beutalók, igazolások, amelyek esetében nem feltétlenül szükséges a személyes találkozás. A lenne a cél ugyanis, hogy a gyermekorvos tudjon a tényleges orvosi ellátást igénylő betegekre koncentrálni. Mivel orvoshiány van, nagyon jó lenne a meglévő emberi erőforrásokat a komolyabb problémák menedzselésére fordítani, nem az iskolai igazolásokra.

orvosi igazolás
Orvosi igazolás online? - szeptembertől felváltotta a papíralapú igazolást
Fotó: Gazdag Mihály

Sokáig tartottam tőle, hogy ha a Kréta-rendszerbe kell feltenni az igazolást, akkor az technikailag nem lesz egyszerű és plusz munkát igényel majd az orvos részéről. Kréta azonosító alapján kell keresni és rögzíteni majd a rendszerben, most azonban kiderült, hogy erről szó sincs. Az orvosnak ezzel egyáltalán nem kell foglalkoznia, a rendszer név és tajszám alapján kezeli a gyerekeket, a programban csak egy kattintás, és átkerül a Kréta-rendszerbe az orvosi igazolás. A megoldás huszonegyedik századi, papírtakarékos, nem kell a szülőknek külön befáradni a rendelőbe.

- tette hozzá.

Orvosi igazolás, csakis online

Dr. Simkó Róbert gyermek háziorvos azt is hangsúlyozta, hogy körzetenként változó ugyan a helyzet, de egyre nagyobb szerepet játszik a gyermek háziorvosi körzetek és a családok közötti kapcsolattartásban is az online világ. Nagy arányban történt már korábban is, elsősorban a Covid-járvány követelte ki magának, hogy ez működjön. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nincs szükség a személyes megjelenésre, de nem mindig. 

Bizonyos esetekben egyszerűbb, a beteg számára is előnyösebb, hogyha nem a legnagyobb tömeg kellős közepén, betegek között kell az igazolásra várnia. Az e-mailezés már egy bevált gyakorlat, de az Erodium, azaz Orvosi Betegirányító Rendszer is ezt a célt szolgálja.

Az iskolák már használják, az ovik és bölcsik még nem

A házi gyermekorvostól azt is megtudhattuk, hogy tapasztalati alapján jelenleg az iskolák több mint kilencven százalékában látják a pedagógusok az igazolásokat a Kréta-rendszerben. 

A miskolci önkormányzati óvodákban egyelőre nem látják, de az óvodákban a rendelet szerint még nem is kellett bevezetni. Erről tájékoztatást is kaptak, hogy az óvodák és bölcsődék felé a rendszer kiterjesztése később következik be. Ennek ellenére van arra példa, hogy nem-önkormányzati óvodák is használják már ezt a lehetőséget.

Csak egy kattintás

A praxisban használt orvosi szoftverrel kell az igazolást elkészíteni, és itt választhatók a lehetőségek, hogy kinyomtatásra, e-mail küldést vagy a Kréta-rendszerbe feltöltést szeretnénk. Egy kattintással tehát az orvosi igazolás az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe kerül és onnan Kréta-rendszer átemeli a saját adatbázisába.

Van még mit javítani

Dr. Simkó Róbert azt is hangsúlyozza, hogy az intézményekkel való kommunikáció nehézkes, akadozik. A házi gyermekorvosnak nincs információja arról, hogy mely iskolák tudják fogadni az igazolást, és melyik nem. Jelenleg a szülőkkel való üzengetést választja sok intézmény. 

Példaként említette, hogy volt olyan kisebb, nem önkormányzati iskola, aki nem tudta fogadni az igazolást. Erről a szülő számolt be, és nem az intézmény értesítette az orvost, illetve volt olyan eset is amikor fogadni ugyan tudta, de „nem látta”, valószínűleg informatikai probléma miatt. Arról, hogy az iskola elfogadott egy igazolást vagy esetleg az intézmény nem találja azt, az orvos nem kap üzenetet a rendszerben.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában