KRÉTA

3 órája

Orvosi igazolást papír alapon? - felejtsük el!

Úgy tűnik vége a papír alapú igazolások korának. Orvosi igazolást szeptembertől az azt kiállító orvos egyből az iskolai KRÉTA-rendszerbe küldi.

Galambos Eszter

Munkában a gyermekorvos

Fotó: Gazdag Mihály

Orvosi igazolást szeptembertől elvileg csak elektronikusan fogadnak el az iskolák, ugyanis az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér és Kréta-rendszer összekapcsolása révén az iskola azt közvetlenül kapja meg. Ez a lépés szeretne véget vetni a régóta fennálló, papíralapú gyakorlatnak, amelyben a diákoknak vagy a szülőknek személyesen kellett bemutatniuk az orvosi igazolást az iskolában. A szándék ugyan jó és elvileg meggyorsítaná a rendszert, a kivitelezés azonban még kicsit bukdácsol. Szülőt és pedagógust is megkérdeztünk a témában.

orvosi igazolást
Iskolai orvosi igazolást papír alapon szeptembertől már nem kérhertünk
Fotó: Czinege Melinda

Orvosi igazolást nem mindenki tud elektronikusan adni

Kovács Sarolta gyermeke alsó tagozatos általános iskolás, aki rendszeres sporttevékenységet végez. Az anyuka nincs jó véleménnyel az új rendszerről:

„Szülői értekezleten elmondták nekünk, hogy csak és kizárólag elektronikusan fogadják el az orvosi igazolásokat de azt is említették, hogy egyelőre nehézkes a rendszer nem érkeznek meg időben, akár több hétig is eltarthat és kavarodások és csúszások is vannak. Ennek ellenére nincs türelmi idő, papír alapon már nem fogadják el. Sajnos időközben számunkra az is kiderült, hogy nem minden orvos tud adni elektronikusan igazolást. A gyermekünk sportol és sportorvos például papír alapon adott igazolást, arra hivatkozva, hogy náluk nem működik ez a rendszer. Ebben az esetben el kellett menni még a házi gyermekorvoshoz, aki ez alapján állított ki egy olyan igazolást amit már feltöltött a rendszerbe. Olyan tapasztalatom is volt, hogy a GYEK-be kapott a gyermek beutalót, de ott is hasonlóan zajlott a folyamat, tehát kétkörös volt. Borzasztóan hosszadalmasnak és macerásnak érzem így ezt az egészet.”

Majd hozzátette:

„Az is egy érdekes tapasztalat, hogy ha például kiírja az orvos a gyermeket, amiben a tanuló testnevelés óra alóli felmentését kéri, akkor azt is ezen a rendszeren keresztül küldik el. A probléma itt abból lehet, hogy ezt a felmentést a szaktanár nem látja, csak az osztályfőnök és ő továbbíthatja az információt a szaktanár felé. Mivel tehát nem azonnali az információcsere, így fordulhat elő hogy a szaktanár csúszva kapja meg az információkat.”

Gördülékenynek tűnik a rendszer, bár még nincs sok tapasztalat

V. Katalin felső tagozatos osztályfőnöknek az a véleménye, hogy elég új a rendszer, ezért sok tapasztalat még nem jött össze. Nála eddig nem volt fennakadás, kapja folyamatosan az igazolásokat, innen látja, hogy a gyermek mettől meddig volt beteg, mert a hiányzás kezdete és vége az orvos által igazoltan megjelenik. Hozzáteszi, hogy az előző években is volt gyakorlat, hogy határozatokat és kérelmeket bizonyos háziorvosoktól a rendszeren keresztül kapott meg. Természetesen a szülő a betegség kezdetén szükséges, hogy jelezze a betegség tényét valamilyen platformon telefonál vagy üzenetet ír, az igazolást pedig az orvos rakja fel a beteg taj számával, amit osztályfőnökként jóvá kell hagynia. Papír alapú igazolásokat már nem fogadhatnak el, maximum akkor ha valamilyen technikai, informatikai hiba lép fel.

Csökkenő adminisztrációs terhek, biztonságos adatkezelés

Az elektronikus hiányzásigazolás célja hosszútávon az lenne, hogy az adminisztrációs terhek csökkenjenek illetve az adatok biztonságos és gyors kezelése is garantált legyen. A rendszer bevezetése abban is segítene, hogy az iskolák naprakész információkkal rendelkezzenek a diákok hiányzásairól, hosszú távon az iskolai rendszer hatékonyabbá váljon a szülők és tanárok számára is, világosabbá váljon a folyamat, kevesebb a hibalehetőséggel.

Az orvosok tapasztalatairól is kíváncsiak voltunk ezért kérdéseinkkel a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szervezetéhez fordultunk, amint levelünkre választ kapunk,  cikkünket frissítjük.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában