Siker

1 órája

Ezért lett aranyos a lillafüredi Palotaszálló

A Hotel Palota kapta meg - első magyarországi szállodaként - a nemzetközi Good Travel Seal minősítést. Mindjárt az arany fokozatot érte el a híres lillafüredi Palotaszálló.

Szaniszló Bálint

Arany minősítást kapott a lillafüredi Palotaszálló

A lillafüredi Palotaszálló 1927 és 1930 között épült neoreneszánsz stílusban, egy időben a szálloda szomszédságában lévő függőkerttel. 

Palotaszálló
Csodálatos környezetben van a lillafüredi Palotaszálló
Fotó: Tóth György

A minősítés megszerzése rámutat arra, hogy nemzetközi fenntarthatósági minősítést nemcsak új építésű szállodák szerezhetnek, hiszen a feltételrendszer nem kizárólag az energetikai és zöld megoldásokra fókuszálnak, hanem komplex módon kezelik a gazdasági-társadalmi-környezeti fenntarthatósági szempontokat. A Green Destinations minősítési rendszere 3 szinten összesen 5 fokozatot kínál a turisztikai szektor számára. Az arany fokozat azt jelenti, hogy a feltételek kétharmadát teljesíti az adott hotel.

Újragondolták a működésüket 

A Hotel Palota számára minősítés megszerzésére való felkészülés kiváló lehetőséget jelentett arra, hogy újragondolja a szálloda mindennapi működési folyamatait és a kínált programkínálatot a fenntarthatóság jegyében. A Palotaszálló a Bükki Kör tagja és az Ehető erdő program egyik támogatója, túráikon és Ehető erdő tematikus vacsoráikon felhívva a vendégeink figyelmét a zéró kilométeres, tiszta forrásból származó alapanyagok fontosságára.  

Együtt dolgozunk a többszáz sérült embert foglalkoztató Szimbiózis Alapítvánnyal, amely épp a napokban kapta meg a szociális farm védjegyet. Ezzel egyszerre támogatják az alapítvány munkáját és tudnak kínálni a vendégeinknek minőségi helyi alapanyagból készülő finomságokat.

A Bükköt és Miskolcot népszerűsítik 

A fenntarthatóság azonban nemcsak a gasztronómiai és programkínálatukban jelenik meg. Az elmúlt években sikerült saját forrásból korszerűsíteni a fűtési-hűtési rendszerüket, az épületvilágítást, valamint megújult a szálloda teljes tetőszerkezete is. A társadalmi fenntarthatóságra való törekvés jegyében pedig számos helyi civil szervezettel szerveznek közös programokat a helyi identitás erősítése érdekében.

Egy helyi lakos lillafüredi archív képeslap gyűjteményére építve az Észak-Kelet Átjáró Egyesülettel közösen készítették el a szálloda 90 éves jubileuma alkalmából a szállodához köthető anekdoták és híres filmes, irodalmi, közéleti eseményeket öregbítő csodálatos könyvet, ezen felül támogatója több a környék látnivalóit népszerűsítő kiadvány, valamint az Ehető Erdő könyv születésének is. 

 

A Palotaszálló - kiemelt eseményként - nemcsak helyszínt biztosított az idén megrendezett Gastour nemzetközi gasztronómiai és fenntarthatósági konferencia számára, de a Bükki kör tagjaként aktívan részt is vett a rendezvény szervezésében, melynek legfőbb célkitűzése a az egymás jó gyakorlatára építő inspiráció, tudás megosztás, valamint a Bükk és Miskolc kínálatának népszerűsítése az idelátogatók számára.

Gyémántra, platinára tör a Palotaszálló

A szálloda kiemelt figyelmet fordít a Nemzeti Értéktárban szereplő örökségvédett ingatlan értékőrző fejlesztésére és karbantartására, a közel 100 éves múlt eseményeit történelmi kiállítás, valamint QR kóddal elérhető digitális háznéző túra formájában népszerűsíti.  

A megszerzett minősítés után a Palotaszálló menedzsmentje számára már most az a cél, hogy a következő időszakban felkészüljenek a minősítés platina vagy gyémánt fokozatának a megszerzésére, dokumentálva, hogy 100 százalékban megfelelnek a feltételeknek, ezáltal hozzájárulva a fenntartható fejlődési célok 2030-ig történő eléréséhez.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában