Furcsaságok

2024.09.16. 07:00

Elrepült, aztán meg vissza a Lillafüredi Függőkert baglya - képekkel

Egy évtizede újult meg a Lillafüredi Függőkert. Azóta nem múlt el nyomtalanul az idő a népszerű idegenforgalmi látványosságot. Most egy igazi rejtélyt is ki kellett bogoznunk.

Szaniszló Bálint

Ennyi maradt a kőbagolyból

Forrás: olvasó

Egyik olvasónk tette fel a kérdést a legnagyobb közösségi portálon: "Szeretném tudni, hová szállt el a lillafüredi kőbagoly? Nagyon siethetett, ha a lábát is otthagyta. Huszonöt lépésre ott a kamera az oszlopon..."  

A függőkerti kőbagoly, még az eltűnés előtt
Forrás: olvasó

Hogy  mindent az elején kezdjünk, el kell mondanunk, hogy Lillafüreden 1927 és 1930 között Lux Kálmán tervei alapján, neoreneszánsz stílusban épült fel a Palotaszálló, amely egy meredek emelkedő tetején található. Ennek megerősítésére támfalakkal tagolt teraszos sétányrendszert alakítottak ki. Innen nyílik az Anna mésztufabarlang és több kisebb kőfülke, itt áll József Attila szobra és István főherceg látogatásának emlékoszlopa. A függőkertet két oldalról a Szinva, illetve a Garadna határolja.  

A lillafüredi Palotaszálló alatti megújult függőkertet 2013. szeptember 28-án adták át. A 265 millió forintos beruházás része volt a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése című több mint 2,4 milliárd forintos projektnek.

Teraszok, látványosságok 

Mint a boon.hu akkor részletesen beszámolt róla, a miskolci önkormányzat az Észak-Magyarországi Operatív Program pályázatán a komplex fejlesztésre több mint kétmilliárd forint támogatást nyert el: a Lillafüredi Függőkert felújítása mellett a diósgyőri vár fejlesztése is szerepelt a programban. 

A 2013. őszén átadott megújult látványosság minden egyes teraszrésze új tartalmat kapott, a vízesést új kilátópontokról lehet megtekinteni: kialakították a fiatalság és találkozások, a vízesés, a virágok, a zene, a költészet, a szobrászat teraszát. József Attila mellett Herman Ottó is szobrot kapott a Lillafüredi Függőkertben. 

Közvetlenül a Palotaszálló alatt készült egy olyan terasz, ahol egy játszótér kapott helyet, az üregekkel tűzdelt sziklafal előtt a Bükk állatvilágának egyedeit ábrázoló kőszobrokat helyeztek el. Az egyik ilyen kőszobor a fülesbaglyot ábrázolja.

Hová repült el a bagoly?

Ennek a bizonyos fülesbagolynak egyszer csak - nem is olyan régen lába kelt. Pontosabban nem, mert a lába - mint a képen is látszik - ott maradt a szikla alapzaton, maga a bagoly viszont egyszerűen eltűnt. Mint az előbbiekben olvashatták, olvasónk ezt tette szóvá: "Szeretném tudni, hová szállt el a lillafüredi kőbagoly?" 

A megkerült kőbagoly esti fényben
Fotó: SZB

A bejegyzéshez fűzött kommentek között olyan is volt, amely lopásról beszélt, de többnyire a tanácstalanság kapott hangot a beírásokban. Van, aki látni vélte a földön a helyéről feltehetően erőszakosan eltávolított, jelentősen megrongálódott bagoly szobrot a földön, de aztán egyszer csak eltűnt.

Helyrehozták a hibát 

A rejtély megoldása végett 2024. szeptember 3-án a miskolci városháza sajtó osztályához fordultunk. A bagoly eltűnését, sorsát firtató kérdéseinkre három nappal később - szeptember 6-án - kaptuk meg a következő választ: 

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. szállította el javításra a baglyot, és restaurálás után a tegnapi napon (szeptember 5-én - a szerk.) visszahelyezték.

Bár nem tudtunk meg részleteket, hogy pontosan mi is történt a kőbagollyal, de az mindenképpen örömteli hír, hogy "visszaszállt a helyére" és újra ott díszeleg kőszikla talapzatán. Reméljük, nem kell újra átélnie semmiféle megpróbáltatást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában