Játék, hogy ne legyen baleset

2024.09.04. 11:31

Stresszel? Védje meg a miskolci villamost az autóktól

Annyi villamosbaleset történik Miskolcon, hogy már játékot is terveztek, amelynek az a célja hogy védje meg a játékos az autóktól a villamost.

Boon.hu

Villamosmegállóban

Fotó: ÉM

Az utóbbi években Miskolcon szaporodtak meg leginkább a villamosbalesetek, amelyekre a városban közlekedők nap mint nap figyelmeztetést kapnak. Az egyre súlyosbodó helyzet vélhetően arra késztetett egy játékfejlesztőt, hogy innovatív módon próbálja meg felhívni a lakosság figyelmét a balesetmegelőzés fontosságára.

"Védd meg a miskolci villamost"

Egy mobiljátékot tervezett, amelyben a játékosoknak az a feladatuk, hogy megvédjék a villamosokat az őket fenyegető autóktól. Felmerült, hogy a miskolci tömegközlekedési vállalattal, MVK Zrt-vel együttműködve készült-e a játék, de ezt a fejlesztő határozottan cáfolta: az MVK nem áll a játék mögött, sőt, az oldal mögött sem.  Kovács Nándor, a játék fejlesztője a boon.hu-nak így fogalmazott:

 Az alapötlet a fejlesztő munkatársakkal történt beszélgetés során pattant ki a fejemből. A villamosbaleset számláló weboldal, a "Hány nap telt el Miskolcon villamosbaleset nélkül? nevű előbb volt, a játék ötlete csak később jött.

Szomorú statisztika

Miskolcon meglehetősen gyakoriak a villamosbalesetek, évente több tucat eset történik, sokszor súlyos sérülésekkel járva. 

A MVK Zrt. korábban arról tájékoztatta a boon.hu-t, hogy évente átlagosan 50 baleset történik, így szinte minden hétre jut egy, legutóbb például tegnap ütközött egy autós egy miskolci villamosnak.

 

Ilyen a villamosos játék, mi is kipróbáltuk

Fontos a figyelem 

A balesetek elkerülése érdekében a szakértők hangsúlyozzák a folyamatos figyelem fenntartását, a közlekedési szabályok betartását, és a villamosok elsőbbségének tiszteletben tartását. A járművezetőknek különösen figyelniük kell a villamosmegállók környékén, ahol gyakran történnek ütközések.

 Emellett fontos, hogy az autósok kerüljék a hirtelen sávváltásokat és a figyelmetlenséget, amelyek gyakran vezetnek balesetekhez. 

A villamosnak több esetben is elsőbbsége van a közúti forgalomban. Elsősorban, ha egy jármű balra vagy jobbra kanyarodik, és keresztezi a villamos útvonalát, a villamosnak van elsőbbsége, függetlenül attól, hogy a kanyarodó jármű egyébként más közlekedési szabályok alapján elsőbbséget élvezne. Továbbá a villamos mindig elsőbbséget élvez, ha saját kijelölt pályáján halad, és ezáltal más járművek útját keresztezi. Jelzőlámpás kereszteződésekben, ahol mind a villamos, mind a többi jármű zöld jelzést kap, a villamosnak szintén elsőbbsége van. Emellett körforgalomban is elsőbbsége van a villamosnak a többi járművel szemben, függetlenül attól, hogy belép vagy halad a körforgalomban. Ezekben a helyzetekben az autósoknak meg kell adniuk az elsőbbséget, és figyelmesen kell közlekedniük, hogy elkerüljék az ütközést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában