Párbeszéd

Tegnap, 7:00

A Tokaj Hegyalja Egyetem segítő kezet nyújt Sárospataknak

A Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriuma és Sárospatak megválasztott új polgármestere, valamint a képviselőtestület tagjai a város és az universitas kapcsolatának új alapokra helyezéséről egyeztetett.

Bódisz Attila

Dr. Farkas Szabolcs, Sárospatak megválasztott polgármestere, Wáberer György, dr. Kéri Szabolcs rektor, valamint dr. Molnár Péter a kuratórium tagja

A kuratórium az egyetemet belátható időn belül Cambridge-hez mérhető nemzetközi jelentőségű tudásközponttá kívánja fejleszteni, amelynek elérését segítené, ha a város kulturális és sportlehetőségei vonzóbbá válnának, javítva egyúttal az életminőséget Sárospatakon. Ezért az egyetem kuratóriuma készen áll arra, hogy az intézmény tudásvagyonával hozzájáruljon a város fejlődésének előmozdításához és megfontolja anyagi erőforrások latba vetését az előző városvezetés alatt beragadt városi beruházások megvalósítására.

Az egyetem segítené a kivitelezést

Wáberer György a megbeszélésen kezdeményezte az egyetem és a város kapcsolatának szorosabbra fűzését. Eddig kiaknázatlan potenciálként említette a Művelődés Ház és Könyvtárt. Az egyetemnek lehetősége van arra, hogy pezsgő kulturális élet alakuljon ki az intézményben.

Az akár nemzetközi vízilabda mérkőzések lebonyolítására is alkalmas és az iskolakertbe tervezett uszoda megépítésének mindenki nyertese és használója lehet. 

A Református Gimnázium 850 diákja, az egyetem 1000 hallgatója mellett a város polgárai is élvezhetnék a 25 méteres medence és a hozzá csatlakozó, 21. századi színvonalú kiszolgáló létesítmények fejlesztésének előnyeit. A tervek elkészültek, már csak meg kell építeni. Az egyetem készen áll arra, hogy pénzügyi forrásaival elősegítse a kivitelezést akár olyan formában, hogy a finanszírozáshoz kölcsönt bocsásson a költségvetés rendelkezésére. Arra kérte a városvezetést, döntsenek mielőbb közösen a beruházás ügyéről és a kivitelezés mihamarabb elkezdődhessen.

A főút sétálóutca lehetne

A Szent Erzsébet sétány kialakítását sem lehet Wáberer György szerint tovább halogatni. 

A várnegyedben rejlő másik nagy lehetőség a Borostyán épülete, melyet szeptembertől a Tokaj-Hegyalja Egyetem hallgatói vesznek ugyan birtokba, ám ő úgy látja, annak egyéb funkcióit a várossal együtt kell tovább gondolni.

Az elnök javasolta az új városvezetésnek a főút sétálóutcává átalakítását az átmenő forgalom kerülő úton történő kivezetésével. A főúton található műemlék-jellegű épületeknek legalább a homlokzatát fel kellene újítani, csakúgy, mint a vasútállomás épületét.

 

A kuratórium részéről felmerült egy ipari park létrehozásának lehetősége, de fontos lenne az is, hogy a belvárosban legyenek olyan lakások, ahova fiatal, tenni akaró oktatókat, mérnököket lehet hívni.

Folytatják a párbeszédet

Dr. Farkas Szabolcs és a megválasztott képviselők együttműködésükről biztosították az egyetem kuratóriumát. A problémákat, megoldandó feladatokat összegyűjtötték, amit október után lakossági fórumon szeretnének Sárospatak polgárai elé tárni. Fontosnak tartják, hogy az itt élőkkel való együttműködés folyamatos legyen.

A megválasztott polgármester beszélt egy a kezdő vállalkozásokat segítő inkubátorház tervéről, mint a helyben maradást is elősegítő feladatukról, valamint vázolta azokat a lehetőségeket, amelyek elősegíthetik a roma lakosság teljesebb felzárkóztatását, munkaerőpiaci integrációját, továbbá fontosnak tartja az életkörülményeik javítását is.

Az egyeztetés végén az egyetem és a város vezetése is egyet értett abban, hogy folytatni kell a párbeszédet, hiszen a tervek és célok egybe csengenek: Sárospatak és a térség fejlődését segíteni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában