boon.hu video

2024.09.05. 20:00

Új kilátópont nyílik hamarosan Miskolcon a régi malom tetején. Megmutatjuk, mit láttunk! (fotókkal, videókkal)

Garantáltan különlegesen élményt nyújt majd a régi miskolci István malom silókomplexumának tetejére tervezett kilátó. Ezt saját szemünkkel is megcsodálhattuk, amikor felmentünk az ingatlan legmagasabb pontjára és csodálatos 360 fokos panoráma tárult a szemünk elé.

Galambos Eszter

Kilátás az egykori Malom épületének tetején kialakítandó kilátópontból.

Fotó: Vajda János

Szabó Viktor, az Átrium Ingatlanhasznosító Zrt. vezérigazgatója az iparterület gazdája vezetett végig minket az épületben, ahol reggeltől estig dolgoznak azon, hogy a tervek hamarosan, előreláthatólag 2025-re megvalósuljanak. Szívesen beszélt arról is, hogy honnan indult és jelenleg holt tart a projekt.

Az Avason laktam, és gyerekként mindig néztem erre a területre, kicsiként nem tudtam elképzelni, hogy ez a zöldre és sárgára lefestett épület, mi lehet. Közben eltelt bőven húsz év és mikor meghirdették az ingatlant, úgy döntöttünk, hogy megvesszük

Szabó Viktor szívesen mesélt az ingatlan történetéről is:

„1864-ben adták át a miskolci gőzmalmot, ebben a városban ez volt a legelső. Ez azt jelentette, hogy a Szinvából nyerték a vizet és volt egy szénelgázosító generátor, amivel gőzt állítottak elő, és ez hajtotta dugattyúkkal és szalagokon keresztül a rendszert. Így őrölték a malomkövekkel a gabonát. Gyakorlatilag ez a gőzgép volt a lelke mindennek, és a liszt volt a végtermék. 1972-ben égett le az István malom, ami a mostani park területén állt, és utána építették a silót, majd az üzemet is. Akkoriban ez egy nagyon modern technológiának számított, vizezték a gabonaszemeket, hogy könnyebben lehessen őrölni őket. 2011-ben állt le a termelés, és a cégünk 2017-ben vásárolta meg, és onnantól kezdődtek a bontások és átalakítások.”

Kilátás a város felett

Az ötvenöt méter, tizenegy emelet magas építmény tetejére lifttel jutottunk fel, mint megtudtuk, ez volt a silók teteje és innen még két emeletet gyalog tettünk meg az épület legmagasabb pontjáig, a leendő kiállítópontig. 

A siló alapterülete kilencszáz négyzetméter, a legmagasabb pontja pedig ötvenöt méter magas. Viszonyításképpen egy tízemeletes panel harminchárom méter magas, a húszemeletes az hatvan méter felett van, az Avas kilátó hetven méter, de mivel dombon helyezkedik el, ezért magasabbnak tűnik

 – árulta el kérdésünkre Szabó Viktor.

Körülnézve a lábaink előtt hevert a város, és elénk tárult a csodálatos, 360 fokos panoráma. A látóhatáron belül felbukkant a tokaji hegy, és megtudtuk azt is, hogy teljesen tiszta időben akár a Tátráig is elláthatunk.

Többféle funkciót szánnak az épületnek

Az épületből kifelé tartva megtudhattuk még, hogy az összesen tizenegy szintes épület szintenként 160 négyzetméter, amelynek a területe, hol teljes egészében, hol részben kihasználható, és különböző funkciókkal felruházható. Otthont kaphatnak itt kiállítások, a hellyel kompatibilis rendezvények, de klip- és filmforgatásoknak is helyet adhatnak a terek. A silóhengerek nyolc és fél méter átmérőjükkel és harminchárom méteres mélységükkel alkalmasak lehetnek mászófalak létrehozására, de folyamatban van egy búvár-merülőmedence kialakítása is az épületen kívül.

Folyamatosan újítják az épületet

A társaság nem ad lejjebb a terveiből, folyamatosan dolgoznak például azon, hogy a hatalmas silóépületet minden tekintetben alkalmassá tegyék ezen funkciók betöltésére. A lépcsőházrészen ablakokat helyeztek be, és immár működőképes a lift is, amely megkönnyíti a feljutást a siló tetején lévő kilátó részre. A tetőn cserélik a szigetelést és kialakítják a biztonságos, korlátokkal körülvett kilátóterületet is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában