Benzinár

21 órája

Egyre többet autóznak az üzemanyagárak miatt

A szakértők szerint az üzemanyagárak csökkenésének hátterében több tényező is áll. Miskolc egyik forgalmas benzinkútjánál két helyi autós osztotta meg véleményét a jelenlegi üzemanyagárak csökkenéséről.

Ujlaki Attila

Többet tankolunk

Fotó: Cseh Gábor

2024 őszére jelentős mértékben csökkent az üzemanyag ára Magyarországon. 

Míg tavaly ilyenkor a benzin és a gázolaj ára meghaladta a 650 forintot literenként, addig idén ősszel már előfordult olyan is, hogy 570 forint körüli árakkal találkozhatnak a magyar autósok. A közel százforintos árcsökkenés komoly megkönnyebbülést jelent a lakosság számára, különösen azoknak, akik mindennapi munkájuk során elengedhetetlenül autóznak. Az üzemanyagárak jelentős mérséklődése nemcsak a pénztárcákat kíméli meg, hanem sokakat arra ösztönöz, hogy többet használják autóikat, mint az előző években.

Üzemanyagárak
Kedvezőbbek az üzemanyagárak, mint tavaly ilyenkor
Fotó: Csapó Balázs

Többet tankolnak az alacsony üzemanyagárak miatt

Miskolc egyik forgalmas benzinkútjánál két helyi autós osztotta meg véleményét a jelenlegi üzemanyagárak csökkenéséről, és arról, hogyan hat ez a mindennapi életükre. Nagy Péter, egy 42 éves miskolci vállalkozó, éppen végzett a tankolással, amikor megkérdeztük, hogyan érintette őt az üzemanyagárak mérséklődése. 

Tavaly ilyenkor kifejezetten odafigyeltem arra, hogy mennyit autózom, mert a benzin ára szinte megfizethetetlen volt. Számomra, aki napi szinten utazik az üzleti ügyek miatt, ez hatalmas teher volt. Idén azonban, hogy olcsóbb lett a benzin, kicsit lazábban kezelem a dolgot. Nem gondolkodom annyit azon, hogy érdemes-e autóval elindulni, vagy esetleg tömegközlekedést használni. Március óta például többször elugrom a Balatonra a családdal, amit tavaly nem tehettünk meg ilyen gyakran

– mondta a boon.hu-nak. 

Szerinte a csaknem százforintos árcsökkenés határozottan érezhető különbséget jelent a költségekben. „Persze még mindig nem olcsó mulatság az autózás, de egyértelműen könnyebb a helyzet, mint tavaly. Úgy látom, hogy nem csak én, de mások is többet autóznak, mióta olcsóbb lett az üzemanyag. Gyakrabban látom a dugókat Miskolc belvárosában, és a parkolók is gyorsabban megtelnek” – tette hozzá.

Minden forint számít 

Szabó Éva, egy kétgyermekes anyuka, szintén megszólalt az üzemanyagárakkal kapcsolatban, miközben épp befejezte az autója tankolását. „Én személy szerint nagyon megéreztem a tavalyi magas árakat, sokkal kevesebbet használtam az autót. Sokszor inkább gyalogoltam a gyerekekkel, vagy buszoztunk. Most, hogy jóval olcsóbb lett a benzin, gyakrabban ülök autóba, különösen hétvégenként, amikor a gyerekeket kell vinni ide-oda. Nem arról van szó, hogy most pazarolnám a benzint, de tény, hogy kevésbé kell aggódnom, amikor hosszabb utakat tervezünk” – mondta. 

Megjegyezte, hogy a család pénzügyei szempontjából is nagy segítség a mostani üzemanyagár-csökkenés. 

Tavaly volt olyan időszak, hogy szinte minden forint számított, és néha úgy éreztem, hogy luxus, ha autóba ülünk. Most viszont, hogy olcsóbb a benzin, a havi költségvetésünk is kiegyensúlyozottabb, nem kell állandóan számolgatni, hogy belefér-e még egy tankolás

 – hangsúlyozta. 

Több tényezőn múlik 

Július óta most fordul elő újra az, hogy emelkedést tapasztalhatunk majd a hazai üzemanyagárakban. Keddi érvényességgel ugyan csak egy kis korrekció lép életbe a benzin árát tekintve, annak nagykereskedelmi ára 2 forinttal fog emelkedni. A gázolaj ára a hét elején nem változik – írja a holtankoljak.hu. A szakértők szerint az üzemanyagárak csökkenésének hátterében több tényező is áll. Egyrészt a globális olajpiacon tapasztalható ármozgások kedvezően alakultak Magyarország számára, másrészt a kormány adópolitikája is hozzájárult az üzemanyagárak mérséklődéséhez. 

Az euró árfolyama is stabilizálódott az elmúlt hónapokban, ami szintén befolyásolta az üzemanyagárak alakulását. Bár az üzemanyagárak most kedvezőbbek, a jövőre vonatkozó előrejelzések még bizonytalanok. A nemzetközi olajpiaci helyzet és a geopolitikai események gyorsan változhatnak, amelyek hatással lehetnek a hazai árakra is. Az autósok ugyanakkor egyelőre élvezhetik a jelenlegi árcsökkenés előnyeit.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában