boon.hu video

2024.09.17. 14:00

Eladták a ronda vasbetonvázat a miskolci Futó utcán (fotókkal, videóval)

Lekerült az eladó tábla a miskolci épülettorzóról, ami évtizedek óta félkészen áll Miskolcon. A helyszínen láthattuk, a ronda vasbetonváz környékén folyik a munka.

Hajdu Mariann

Betontorzó a Futó utcán

Fotó: Vajda János

Olvasónk hívta fel a figyelmet, hogy már nincs rajta az eladó tábla a miskolci Futó utca elején található vasbetonváz épülettorzón. Kérdezte, mit tudunk róla, eladták vajon? Elmondása szerint pár napon belül látványosan megtisztították a környezetét is a gazoktól. Először próbáltunk telefonálni – a korábban, az "eladó táblán" álló számot hívtuk - de ott nem tudtak segíteni. A városházán is érdeklődtünk, de hiába, ott sem tudtak semmiféle adás-vételről. Elmentünk a helyszínre, ahol aztán okosabbak lettünk.

vasbetonváz
Betonváz a Futó utcán. Vajon mi lesz belőle? 
Fotó: Vajda János

 

A vasbetonváz 30 éve áll

A vasbetonváz továbbra is ronda. Feketéllenek az oszlopai, eső áztatta az egész, nem csoda, hiszen harminc éve áll félkész állapotban, akkor szakadt félbe az építkezés. Miskolc város első plázája lett volna Shopping City Center néven, de büntetőügy lett a dologból, volt, akit börtönbüntetésre ítéltek, az épülettorzó viszont a mai napig áll. A vasbetonváz történetéről bő egy éve írt cikksorozatot portálunk. Apropóját az adta, hogy 2023 februárjában megjelent a felírat az épülettorzón: eladó. 

Most pedig mozgás látszik körülötte. Egy munkagép dolgozik, és irtja az évek alatt burjánzóvá vált növényzetet, sőt, az épülettorzót körülvevő kerítést is lebontották, betontalapzatát kifordították a földből. Egy férfi felügyelte a munkát, tőle kérdeztük, tud-e segíteni, milyen munka folyik.

Nincs rossz helyen

Eladták az épületet, válaszolta, de többet nem tudtunk meg. Próbáltuk kideríteni, hogy ki az új tulajdonos, de a férfi elkérte a számunkat, és mondta, továbbítja neki. Bízunk benne, hogy hamarosan több is kiderülhet, és megtudhatjuk, mi épül a területen. Az egyetem közelében egyébként nincs rossz helyen a terület, és a környék is egyre jobban kiépülőben van. Egy biztos, amikor a korábbi tulajdonos megbízottjával beszéltünk az eladó tábla kikerülésekor, ők próbálták eladni akkortájt a ronda betonvázat. Aki megveszi, hatalmasat nyerhet rajta, fogalmazott akkor, és hozzáfűzte, egy ilyen épületváz építése egymilliárd forintba kerülne, ők (2023 januári árról van szó) 395 millióért árulják. 

Lakásokat tudnának ott elképzelni, de szerinte lehetne akár idősek otthona, pláza, vagy akár hotel is. És nagy előnye, hogy az építészeti engedély szerint plusz egy szint ráépíthető a jelenleg háromszintes vázra. Statikusok is vizsgálták egyébként a betonvázat, akik szerint olyan, mint fénykorában, lehet ott folytatni, ahol annak idején abbahagyták az építkezést.

Vasbetonváz tervek
Ezt tervezte Bodnár Gergely a ronda vasbetonvázból
Forrás: Bodnár Gergely, BME

Diplomamunkát készített a vasbetonvázról

Legutóbb akkor írtunk a betonvázról, amikor kiderült, egy végzős építészhallgató diplomamunkaként terveket készített a ronda betonváz hasznosításáról. Bodnár Gergely tervei hatalmas sikert arattak, az Építészfórum szaklap is bemutatta a terveket. Posztgraduális lakásokat, azaz egyfajta felnőtt kollégiumokat tervezett a közeli egyetemen végző hallgatók számára. Nagy részüknek ugyanis még nincs saját lakása, és hogy ne kelljen feltétlen albérletbe költözni, bekerülhetnének ezekbe az - elképzelése szerint - támogatott bérlakásokba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában