Mementó

1 órája

A hősökre emlékeztek Nyékládházán

Október 4-én, péntek délelőtt összegyűltek Nyékládháza lakosai, hogy tisztelettel adózzanak az aradi vértanúk emléke előtt kivégzésük 175. évfordulóján.

Boon.hu

Készülődés a koszorúzásra Nyékládházán

Forrás: Nyékládháza

Az ünnepélyes megemlékezés Nyékládháza aradi emlékhelyénél zajlott, ahol a megjelentek mély főhajtással emlékeztek Magyarország hőseire. 

Megemlékezés Nyékládházán
Forrás: Nyékládháza

Tóth Balázs polgármester ünnepi beszédében megható szavakkal idézte fel a tragikus eseményeket:

Ez a nap kétszeresen is tragikus számunkra. Nemcsak azért, mert az Aradon vértanúságot szenvedők és gróf Batthyány Lajos mártír miniszterelnök sorsa így teljesedett be, hanem azért is, mert egy mindaddig ismeretlen méretű, véres politikai megtorlás vette kezdetét Magyarországon. Nekünk, magyaroknak nehéz sorsot szánt a történelem, de mi sohasem adtuk fel, és adjuk fel, ezért is mondható el, hogy sokat tanulhatunk a magyar Golgota emlékezetéből. Igazi hazaszeretetet, a nemzet iránt érzett alázatot és küzdeni tudást.

Az ünnepi beszéd után a Nyékládházi Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai adtak elő egy megindító műsort, melyben szavalatokkal és énekekkel idézték fel a 13 aradi vértanú emlékét. A diákok előadása felelevenítette a szabadságharc idején áldozatot hozó hősök történetét, akik a hazáért életüket adták, és ezzel örökre beírták nevüket a magyar történelem lapjaira. 

Az ünnepség zárásaként a város intézményei, valamint egyházi és civil szervezetei helyezték el a tisztelet virágait az aradi emlékhelynél, ezzel is kifejezve tiszteletüket a vértanúk iránt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában