boon.hu video

3 órája

Görögkatolikus bölcsőde építése kezdődik Szerencsen

Október 10-én ünnepélyes keretek között letették az új görögkatolikus bölcsőde alapkövét Szerencsen. A bölcsőde építése az egyházmegye és a város közös álma volt.

Gárdonyi Edina

A Miskolci Egyházmegye Közfeladatellátó Intézményei Fenntartója (MEKIF) 614 millió forint támogatást nyert el Encsen és Szerencsen új, kétcsoportos görögkatolikus bölcsődék építésére. A szerencsi bölcsőde alapkövét csütörtökön délután rakták le ünnepélyes keretek között.

bölcsőde
Letették az új bölcsőde alapkövét Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A szerencsi bölcsőde a jövőért épül

A megnyitón Bialkó Mária, a MEKIF igazgatója ismertette a pályázat részleteit és az új intézmény fontosságát, amely két csoportban összesen huszonhat kisgyermek számára fog helyet biztosítani, akik a görögkatolikus értékek szerint nevelkedhetnek. Elmondta továbbá, hogy Szuhai László főépítész a mai kor technológiájának és elvárásainak megfelelő épületet álmodott meg. 

A kisgyermek Isten ajándéka, akik a gyermekeknek építenek, a jövőnek építenek

 – zárta szavait az igazgató. 

Minden gyermek ajándék

Dr. Koncz Zsófia családokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője beszédében kiemelte, hogy a bölcsődei férőhelyek bővítése kiemelten fontos a kormány számára, hiszen ezzel a családokat, valamint a munka és a család közötti egyensúlyt is támogatják. A családok támogatásán túl egy ilyen intézmény a közösségépítésben is fontos szerepet tölt be. Hangsúlyozta, hogy folyamatosak a bölcsődei fejlesztések az ország minden részén, csak az elmúlt évben mintegy ötezer új bölcsődei férőhely létesült. 

Minden gyermek ajándék, mely Isten bizalmára emlékeztet 

– idézte az államtitkár Ferenc pápa szavait. Minden járásban, minden harmadik településen van már bölcsődei ellátás, és ez nemcsak a családoknak kiemelten fontos, hanem új munkahelyeket is teremtenek vele. Borsod-Abaúj-Zemplénben az országosnál is nagyobb az előrelépés, hiszen míg 2010-ben mindössze huszonkettő bölcsőde működött, idén már száztíz bölcsőde van vármegyénkben és a munka még nem ért véget, hiszen jelenleg is 550 bölcsődei férőhely kialakítása van folyamatban.

A bölcsőde 390 millió forint kormányzati támogatásból épül meg, és modern, energiatakarékos épületként szolgálja majd a közösséget. Az új intézmény nemcsak a gyermekek számára kínál lehetőségeket, de új munkahelyeket is teremt

 – zárta szavait az államtitkár.

Megszentelték az alapkövet, melyre a jövő épül

A világban a legnagyobb kincs a gyermek

 – kezdte beszédét Kiss Attila, a város polgármestere. Négygyermekes édesapaként és kétszeres nagyapaként örömmel tölti el, hogy Szerencsen tovább bővül a bölcsődei férőhelyek száma és az állami mellett egyházi fenntartású bölcsőde is lesz a városban. Az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda diákjainak ünnepi műsora után lerakták az épület alapkövét és egy időkapszulát is, melyeket dr. Orosz Atanáz megyéspüspök szentelt meg. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában