Múlt és jelen

2 órája

Akkor és most: képes időutazás Miskolcon - fotók

A Fortepan archívumából merített ihletet egy hobbifotós. Török Péter elkészítette az archív miskolci felvételek jelenkori verzióját.

Gárdonyi Edina

A hejőcsabai gyógyszerrár egykor és most

Fotó: Török Péter

Török Péter hobbifotós képein a múlt és a jelen találkozik. A Fortepan archívumának inspirációja alapján régi miskolci helyszínekről készült fényképeket alkotott újra. Először csak néhány képet készített, majd úgy döntött, hogy egy hosszabb sorozatot alkot. A fotókat 2024 augusztusa és októbere között készítette. 

fortepan, miskolc, akkor és most
Széchenyi utca 111., Miskolci Vendéglátóipari Vállalat információs pultja (1971) – Fortepan / FŐFOTÓ és Török Péter 2024-es fotója.
Fotó: Török Péter

A fotós így fogalmazott a boon.hu-nak: 

A Fortepan oldalán láttam több érdekes fotót, amiben fantáziát láttam arra, hogy elkészítsem a jelen kori verzióját. Az első pár kép után úgy döntöttem, készítek egy hosszabb sorozatot.

fortepan, miskolc, akkor és most
Kazinczy utca - Régi posta utca sarok, Muskátli vendéglő (1975) – Fortepan / Péterffy István 2024-ben már Régiposta kisvendéglő
Fotó: Török Péter

A Fortepanról

A Fortepan egy szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum, ahol több mint százezer archív fényképet böngészhet és tölthet le bárki ingyenesen, kiváló minőségben. A honlapot 2010-ben két magánszemély, Szepessy Ákos és Tamási Miklós indította el ötezer, többnyire lomtalanítások során összegyűjtött fotóval. Azóta a Fortepan gyűjteménye folyamatosan bővült, több száz család, amatőr és profi fotós, valamint közgyűjtemények hozzájárulásával. A fotók válogatását és leírását a szerkesztőség végzi, az archívum leírásai gyakran a Fortepan Fórumon megosztott információk alapján készülnek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában