Tiltakozás

2 órája

Nem aratott osztatlan sikert az újabb futókör híre Miskolcon

Civilek tiltakoznak a Dr. Peja Győző Emlékparkba tervezett futópálya ellen. Szerintük a futókör nem jó helyen valósulna meg.

Boon.hu

Miskolcon egyre több helyi lakos ad hangot nemtetszésének a Dr. Peja Győző Emlékparkba tervezett futókör kapcsán. A Diósgyőr és Kilián városrészében élők egy Facebook-csoportban szervezkedve fejezték ki aggodalmaikat, amelyben több szempontból is kifogásolják a tervezett fejlesztést.

futókör
Itt lesz az új futókör Miskolcon Fotó: Ádám János

Nem akarnak futókört 

Az érintettek főként azt sérelmezik, hogy a futókör egy erősen szennyezett levegőjű négysávos út, a Kiss tábornok utca közvetlen közelében épülne meg. Ez a forgalmas útszakasz jelentős légszennyezést generál, amit a helyiek szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni, különösen egy sportcélú létesítmény esetében. A tiltakozók emellett a futókör anyagát, a szintetikus gumiból készülő rekortánt is aggályosnak tartják, mivel véleményük szerint az is környezeti terhelést jelent, ráadásul a gumiburkolatok hosszú távú fenntarthatósága és újrahasznosíthatósága is kérdéses.

Sikeresen pályáztak

A Miskolci Önkormányzat az Országos futópálya-építési program 2024-es felhívásán sikeresen pályázott, és ennek keretében nyert támogatást a Dr. Peja Győző Emlékparkba tervezett futópálya megépítésére. A tervek szerint egy 1 kilométer hosszú rekortán futópálya kerülne kialakításra, amely a helyiek számára könnyen megközelíthető lenne, különösen a Diósgyőr és Kilián városrészében élők számára. A program célja az egészséges életmód elősegítése és a sportolási lehetőségek bővítése országszerte, ugyanakkor az itt élő civilek úgy érzik, hogy a tervezett helyszín és a kiválasztott anyagok nem a legmegfelelőbbek.

Máshová szeretnék 

A futókörrel szembeni ellenállás erősödik, és a civilek további lépéseket terveznek annak érdekében, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét a projekt környezeti és egészségügyi kockázataira. Többen azt javasolják, hogy a pályát egy kevésbé forgalmas és zöldebb területen alakítsák ki, ahol valóban a friss levegő és a természet közelsége biztosíthatná a biztonságos és egészséges sportolási körülményeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában