boon.hu video

7 órája

Erdélyi és felvidéki településekkel működik együtt Füzérradvány - fotók, videó

Mindannyian szeretnék valós tartalommal megtölteni a megállapodást.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Főúri környezetben írták alá három település: Füzérradvány, Jánok és Gernyeszeg testvértelepülési megállapodását szombaton, Füzérradványban. A Károlyi-kastélyban megtartott eseményen Kiss Nándor, Füzérradvány polgármestere beszédében kiemelte: a felvidéki Jánok polgármesterével az idei csíksomlyói búcsúra igyekezve ötlötték ki, hogy szorosabbra lehetne fűzni településeik kapcsolatát. Az erdélyi Gernyeszeg vezetőjével pedig egy sárospataki konfirmációs ünnepségen beszélték át lehetőségeiket. A polgármester hozzátette: mindenképpen igyekeznek tartalommal megtölteni a megállapodást. Az oktatási és kulturális kapcsolatok és a közös rendezvények mellett szeretnének olyan, az Európai Unió által támogatott pályázatokon is közösen indulni, amelyek akár gazdasági előrelépést is eredményezhetnek a településeknek – emelte ki Kiss Nándor.

Füzérradvány, Jánok és Gernyeszeg testvértelepülési megállapodása
Fotó: Bódisz Attila

A jövőt is építik

Begala Gyula, a mintegy hatszázhúsz lakosú Kassa környéki Jánok polgármestere tudósítónknak elmondta: mivel alig három kilométerre vannak a magyar határtól, az anyaországbeli határ menti településekkel nagyon jó kapcsolatot ápolnak. Ezért is érzik úgy, hogy az igazi, élő emberi kapcsolatok névlegessé teszik a határokat. Hozzátette: három országból, három kulturális területről érkeztek Füzérradványba, egyvalami köti össze mindannyiukat és ez nem más, mint a magyarságuk. A most dokumentummal megerősített kapcsolat pedig ennek megőrzésében segíti majd leginkább a résztvevőket – emelte ki. 

Gernyeszeg kilenc település, összesen mintegy hatezer lakos közigazgatási központja Erdélyben, Maros megyében Marosvásárhely és Szászrégen közelében. Kolcsár Gyula polgármester kifejtette: a felnőtt lakosság számára is fontos, hogy megismerjék egymás kultúráját, értékeit, de valójában a fiatalokra szeretnék helyezni a hangsúlyt a kapcsolatok ápolásában. Ha a gyerekek ismerkednek anyaországi és más régióbeli magyar társaikkal, az biztosítja a jövőt a megmaradásra, felkészülési lehetőséget ad a 21. század kihívásaira – emelte ki.

Egy nemzettest részei

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: azért támogatta a program létrejöttét segítő pályázatot, mert az önkormányzati szintű együttműködések is segítik erősíteni a Kárpát-medencei magyarság kapcsolatát. Ez pedig megerősít mindannyiunkat magyarságunkban – tette hozzá a honatya. A külhoni területek települések lakóinak egy ilyen kapcsolat megmutatja, hogy mindannyian egy nemzettesthez tartozunk, konkrét települések lakóival kerülnek szorosabb kötelékbe, ami több oldalról is előnyös lehet mindannyiuk számára – fogalmazott dr. Hörcsik Richárd. Aláhúzta: nemcsak elméletben kell beszélni a magyarság összefogásáról, hanem konkrét emberi kapcsolatokon, önkormányzati együttműködéseken keresztül, mert ezek segítségével lehet konkrét ügyeket, problémákat megoldani. A rendezvényen a települések kulturális csoportjai rövid keresztmetszetet adtak a helyi kulturális értékekből. Az aláírási ünnepséget megelőzően a résztvevők rövid emlékműsor kíséretében közösen koszorút helyeztek el az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emlékére a füzérradványi emlékműnél.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában