Megtudtuk...

3 órája

Ez történt azon a végzetes hajnalon, amikor halálra szúrtak egy fiút Miskolcon - képek, videó

Október 13-án, vasárnap hajnalban tragédia történt Miskolcon. Gyilkosság lett a vita vége, egy 20 éves vattai férfi késsel ejtett halálos sebet 16 éves arnóti áldozatán. Arról, hogy mi történt azon a végzetes hajnalon, Kozák Ferenc főnyomozó nyilatkozott a Zsaru magazinnak.

Boon.hu

Gyertyagyújtás, a meggyilkolt fiatal emlékére, a bűncselekmény helyszínén

Fotó: Vajda János

A tragédiát követő néhány napban sokan találgattak, hogy mi történhetett a két fiatal között. Arról, hogy hogyan történt a bejelentés és mi fogadta a kiérkező rendőröket és mentősöket, Kozák Ferenc alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztály kiemelt főnyomozója nyilatkozott a Zsaru magazinnak. A főnyomozó volt a forró nyomos csoport ügyeletes vezetője október 13-án a gyilkosság idején.

gyilkosság, miskolc, elkovető, vallomás
Gyertyagyújtást szerveztek barátai a meggyilkolt fiatal emlékére október 14-én, a gyilkosság helyszínén. 
Fotó: Vajda János

A gyilkosság utáni pillanatok

A húsz éves B. Bálint a helyszínen maradt, és elismerte, a miskolci szórakozóhely előtt ő szúrta meg a 16 éves fiút, aki nem élte túl a támadást. A körülmények felderítése nem volt egyszerű, mert a szemtanúk is erősen ittasak voltak, nem csak az elkövető. A bejelentést kezdetben értelmezhetetlennek tartották – olvasható a Zsaru cikkében.

– Utólag meghallgattam a segélyhívó központ hangfelvételét, valóban nem lehetett értelmezni, hogy a fiatalember mit beszélt, illetve mit akart mondani. Csak azt lehetett felismerni, B. Bálint telefonált, és észrevette, hogy gondjai vannak a mondatalkotással, ezért átadta a készüléket egy fiatal nőnek, aki szintén erősen ittas volt, de el tudta mondani, hol tartózkodnak, és mi történt ott – idézte fel Kozák Ferenc főnyomozó.

– Két járőr perceken belül odaért a Miskolc belvárosában lévő Avasi Pincesorhoz, és azt jelentették, a fiatalkorú sértett erősen vérzik, és nem lélegzik. Az egyik rendőr, aki korábban gépkocsivezetőként vállalt másodállást a mentőszolgálatnál, uralta az emelt szintű elsősegélynyújtást, rögtön meg is kezdte, de már a körülményekből felismerte, hogy nincs mit tenni, és a kisvártatva megérkező mentősök sem tudták stabilizálni a fiú állapotát, aki szintén tetemes mennyiségű alkoholt fogyasztott. Az elsődleges halottkémi jelentés alapján sem volt esélye a túlélésre, a 23 cm-es pengéjű kés a bal hónalja alatt tövig hatolt a felsőtestébe, és a tüdő roncsolásán túl ütőeret is átvágott.

Erősen ittasak voltak a szemtanúk is

– A Miskolci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának ügyeletes nyomozói is hamar a helyszínre értek, én a vármegyei forró nyomos csoporttal érkeztem nem sokkal utánuk. A felételezett elkövető együttműködő és nagyon részeg volt, de annyira összeszedte magát, hogy a beszédét többé-kevésbé értettük – folytatta az alezredes. – Tudtuk, hogy a szemtanúkat is a lehető leghamarabb kell kihallgatnunk, mert másnapra fontos részletek merülhetnek feledésbe. Ez kihívást jelentett, ugyanis mindegyikük erősen mámoros állapotban volt. Voltak reménytelen esetek, de a főbb mozzanatokat sikerült tisztázni.

Október 12-én éjjel 20 év körüli ismerősök jöttek össze, hogy születésnapokat ünnepeljenek. Az egyik nő öccse és a 16 éves haverja egy közeli borozóban iszogatott, de néha átnéztek a pincepartira, és biliárdkrétával összefirkálták a mosdó falát. Erről tudomást szerzett B. Bálint, és számonkérte őket, mivel a szerződés alapján minden rongálásért a bérlők, közvetve pedig a társaságuk felelt, amibe ez a két fiú nem tartozott bele.

– A firkáló fiúk távoztak, de később a kabátjaikért visszatértek, majd hajnali fél kettő körül még egyszer odamentek, de csak a szórakozóhely elé. Ekkor már ők akarták számonkérni B. Bálintot, amiért állítólag molesztálta egyikük nővérét, mire a fiatalember konyhakéssel a kezében lépett ki az utcára, ahol ekkor is jó páran dohányoztak. Ezek a szemtanúk úgy emlékeztek, a konyhakést láttak B. Bálint jobb kezében, és ő maga is azt mondta, direkt úgy tartotta, hogy a vele szembeszegülő két fiú lássa, mert így akarta elvenni a kedvüket attól, hogy rátámadjanak, de ők az összeszólalkozást követően mégis nekiugrottak. A B. Bálinttal szemben, de valamelyest balra álló fiú combon rúgta, a tőle jobbra lévő későbbi sértett pedig ököllel suhintott az arca felé. Erre a fiatalember elhajolt, a következő pillanatban pedig a jobb kezében lévő késsel oldalról a sértett mellkasába szúrt.

Nem ismerték egymást

– Másnap délelőtti kihallgatásán B. Bálint leginkább csak arra emlékezett, hogy részeg volt, és azt állította, nem készült fel arra, hogy a két tinédzser megtámadja. Ennek a bűnügynek valóban ez a legsajátosabb és egyben legtragikusabb mozzanata. Bíró fogja eldönteni, a jogos védelem mennyiben tartható fenn – mondta a főnyomozó, és hozzáfűzte, ez a halált okozó testi sértés nem csak a kollektív ittasság miatt rendhagyó. 

– A Vattáról származó, a fővárosban élő elkövető egyszerre két felsőoktatási intézmény hallgatója, családi körülményei rendezettek, és ez az áldozatról is elmondható. Sosem fog kiderülni, a két arnóti fiú miért döntött úgy, hogy puszta kézzel és lábbal rátámad egy nagy konyhakést tartó, termetes fiatalemberre, de az tény, hogy ebben az alkoholmámoros pillanatban sorsok törtek ketté. Értelmetlenül távozott az élők sorából egy tizenéves fiatal. A Zsaru cikkéből az is kiderült, hogy az áldozat és az elkövető nem ismerték egymást. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában