Kiderült a titok

3 órája

Házassági hirdetés a múlt századból: megtudtuk, mi történt a feladóval

Rátalált-e a szerelem a miskolci férfira a múlt század elején? Egy házassági hirdetés tartja lázban az internet népét.

Hajdu Mariann

Szépséges ifjú hölgy. Vajon hányan jelentkezhettek Torma Béla hirdetésére?

Fotó: Shutterstock, illusztráció

Hirdetés útján keresett házastársat egy miskolci férfi a múlt század elején. Mivel a házassági hirdetés a 32 éves fiatalember nevét és pontos címét is tartalmazta, vírusszerűen terjedt a neten, a kommentelők pedig találgatták, mikor adta fel a hirdetést, mi történhetett később vele, és vajon megtalálta-e élete szerelmét.
A történetét nemrég megírtuk, és bíztunk benne, kiderül valami a feladóról. Így is lett megtudtuk, mi lett Torma Béla sorsa. Elöljáróban meg kell jegyezzük, nem sok jót mondhatunk.

házassági hirdetés
Torma Béla valahol itt élhetett a Soltész Nagy Kálmán utcán, amikor a házassági hirdetés megjelent a korabelii sajtóban
Fotó: ÉM

Különös házassági hirdetés

Bizonyára azért is tetszett az internet népének a hirdetés, mert úgy ír magáról, mint első rangú állami iparos, a hölggyel szemben pedig elvárásként fogalmazta meg, hogy az erkölcsi tisztesség legmagasabb fokán álljon, és kelengyét bútorral együtt kapjon. „Vallás és hozomány mellékes, de ha van, nem baj!"– fogalmazta még bele a hirdetésbe. Lényegesen fiatalabb párra gondolt, mint ő maga a 32 évével: 

a hölgy legyen 18 és 25 év közötti

 – írta.
Torma Béla egyébként Miskolcon, a 

Soltész Nagy Kálmán utca 7. szám alatt lakott

, mint megtudtuk, az épületben (vagy a helyén álló ingatlanban) ma a Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Technikum működik.

A hirdetés 1919-ben jelent meg Miskolcon, a Reggeli Hírlapban

A férfi 1919-ben adta fel a hirdetést

A facebookon osztott hirdetésen nem volt dátum, azt Kis József, a Magyar Nemzeti Levéltár Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Levéltárának igazgatója derítette ki, hogy Torma Béla 1919-ben adta fel, mégpedig a Miskolci Reggeli Hírlap című lapban. A fiatalemberről egyébként egyrészt az 1900-as népszámlálás segítségével tudott meg többet, másrészt néhány újságcikket is talált róla későbbről, így kerekedett ki a története. 

Azt nem tudni, hogy az említett házassági hirdetés útján találta-e meg párját

 – tudtuk meg a szakembertől. Az tény, hogy 1921-ben kötött házasságot, de akkor már elvált ember volt. Hogy elváltként adta-e fel a hirdetést (erről nem ejtett benne szót), vagy a két házassága között volt egy rövidebb, tiszavirág életű, ez nem derült ki. Az viszont igen, hogy a vasúti esztergályos férfi 1886-ban, Munkácson született, onnan költözött Miskolcra.

Felesége, Erzsébet Felsővadászon nőtt fel, és semmivel sem volt fiatalabb férjénél, egyidősek voltak

 – mondta Kis József. Nem jutott nekik túl sok év együtt. Később ugyanis több újságcikk is megjelent Torma Béláról immár 1928-ban.

Bűntényről tudósítottak az újságok

A Miskolci Magyar Jövő októberi 10-i száma világított rá a történtekre. A cikk arról írt, hogy október 9-én, hajnalban felakasztotta magát egy MÁV műhelyi vasesztergályos.
Torma Béla ellen ugyanis sikkasztás vádja miatt eljárás indult. Az egyik legderekasabb emberként, legjobb munkásként emlegették kollégái, írta a lap. Ő volt, aki felvállalta kollégái kislakásépítő akciójának koordinálását. 

Igen ám, de a kollégák által számára kifizetett pénz, 1300 pengő eltűnt.

 A cikk szerint elveszett az összeg, Torma pedig megijedt, attól tartott, senki nem fog neki hinni. És azt hitte, megtalálta a megoldást.
Megjelent a rendőrségen, és előadta, hogy a Sajó-parton megtámadta egy ismeretlen férfi, kloroformmal átitatott kendőt dobott a fejére, amitől elvesztette az eszméletét. Mire éjszaka magához tért, a pénz már nem volt meg. A történet egyébként augusztus végén megjelent a Miskolci Reggeli Hírlapban, igaz, a cikk végén az is olvasható volt, hogy a rendőrség kétkedve fogadta Torma Béla szavait.

Felesége Felsővadászra költözött

Októberre ki is derült, hogy mindezt csak Torma Béla találta ki. A halála másnapján megjelent cikk arról számolt be, hogy öngyilkossága előtt pár nappal hallgatták ki a rendőrök, akkor beismerő vallomást tett, de onnantól nem találta helyét. 

Azt, hogy a történtek miatt lett öngyilkos, bizonyítja a levél, amit az újságnak címzett, valamint a  családjának és a főnökének írt búcsúsorok. 

Mindegyikben ártatlanságát hangsúlyozta. Öngyilkosságát azzal magyarázta, hogy nem tudta elviselni a zaklatást, amit a pénz miatt kellett elszenvednie. Kiss Józseftől még megtudtuk, felesége, Erzsébet visszaköltözött korábbi lakhelyére, Felsővadászra. Ő sem élt sokáig, 1931-ben hunyt el. Három gyerekük született egyébként, két fiú és egy leány, mindhárman nagyjából száz éve. Leszármazottjaikról nem tudunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában