Időutazás

2 órája

Házassági hirdetés a múlt századból. Vajon megtalálta párját a miskolci férfi?

Különös bejegyzés tartja lázban az internet népét. Egy múlt századbeli házassági hirdetés alá kommentelnek sokan, amelyben egy harmincas, miskolci férfi keresett feleséget magának. Névvel, címmel.

Hajdu Mariann

Forrás: shutterstock

Fotó: 88studio

Időutazásra invitál az a házassági hirdetés, ami több helyen is olvasható a napokban a közösségi portálon. Megfogalmazásából úgy tűnik, a múlt századelőn, de legalább is a második világháború előtt adták fel, írója pedig egy akkor 32 éves fiatalember. A házassági hirdetés vírusszerű terjedését pedig az indokolhatja, hogy a fiatalember miskolci volt, és a pontos címe is szerepel a hirdetésben.

házassági hirdetés
Hányan kereshettek párt házassági hirdetés útján a múlt század elején?
Fotó: Parsadanov / Forrás:  Shutterstock

Különös egy házassági hirdetés  

A fiatalember tehát 32 éves volt, amikor feladta a sorokat. A facebookon osztott hirdetésből nem derül ki, hogy pontosan mikor, és mely lapban jelent meg. Megtudjuk viszont a feladóról, hogy első rangú állami iparos, római katolikus vallású, és rövid időn belül házasodna. A hölggyel szemben elvárásként fogalmazta meg, hogy az erkölcsi tisztesség legmagasabb fokán álljon, és kelengyét bútorral együtt kapjon.

Vallás és hozomány mellékes, de ha van, nem baj!

- fűzte még hozzá a férfi a hirdetésben. Mint ahogy azt is, hogy leendő vőlegényként szépségre és jó gazdasszonyra pályázik, és lényegesen fiatalabb párra gondolt, mint ő maga a 32 évével: a hölgy legyen 18 és 25 év közötti.

 Aki mer, az nyer

írta még a soraihoz, igaz, nem tudni, hogy a leendő arára, vagy önmagára vonatkozik a megjegyzés. A hölgytől fényképes levelet vár, és a legnagyobb titoktartást ígér.

Őszinte szerelemre vágyhatott

Azt, hogy őszintén vágyott a szerelemre, mi sem bizonyítja jobban, hogy saját teljes nevét és címét is odaírta a hirdetésbe: nem rejtette véka alá. 

Torma Bélának hívták, és Miskolcon a Soltész Nagy Kálmán utca 7. szám alatt lakott.

Azt nem tudni sikerült-e ez úton feleséget és szerelmet találnia, mindenesetre sokan teszik fel ezt a kérdést a kommentelők között is. Sokakat izgat ez a fajta időutazás. Sokan írják, hogy vágynak vissza abba a korba, van, akinek a hozománykérdésre van megjegyzése, egy vicces kedvű hölgy pedig megjegyzi, ő maga se nem szép, se hozomány nem járt vele, mégis elvették, azaz nem szabad feladni. 

házassági hirdetés
Az említett házassági hirdetés

Körülnéztünk a Soltész Nagy Kálmán utcán

Sok a kommentelők között a miskolci is. Van, aki tudni véli, a Soltész Nagy Kálmán utca valóban a jómódú iparosok utcája volt a múlt század elején. Valaki arról is beszámolt, hogy az említett címen ma a Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Technikum található.

Ennek egyébként mi is utánanéztünk, és ezt megerősíthetjük. A Soltész Nagy Kálmán utca 7. ma valóban a Bláthy címe, 1950 óta működik ott. Azt, hogy milyen ház állhatott ott előtte (vagy lakóház volt korábban?), nem tudjuk. Mindenesetre az utca említett szakaszán régi, gangos polgári házak láthatók.

Nagyon kíváncsiak lennénk, mi lett Torma Béla sorsa. Élnek-e vajon gyermekei, unokái, esetleg dédunokái, és ha igen, akkor a férfi az említett úton, házassági hirdetés útján találta-e meg házastársát, vagy épp a boldog szerelmet. 

Korábban próbált a boon.hu hasonlóan megkeresni elveszett vagy rég nem látott családtagokat, barátokat, volt, amikor nem jártunk sikerrel - bár nem adjuk fel -, volt, amikor viszont igen, többször is, sokak örömére. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában