Változtak?

3 órája

Lakásárak: Éves szinten jelentős drágulás, de negyedéves szinten stagnálás figyelhető meg

A statisztikák alapján a második negyedévre vonatkozó lakásárindex jelentős változásokat mutat. A lakásárak alakulása és a kedvező kamatok egyre több vevőt vonzanak vármegyénkben.

Ujlaki Attila

Fotó: Ujlaki Attila

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai alapján a 2024 második negyedévére vonatkozó lakásárindex jelentős változásokat mutat. Míg éves szinten közel 10 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak, az első negyedévhez képest nem tapasztalható érdemi árváltozás a lakásárak esetében. Ez a kettős helyzet kedvezően hathat a lakásvásárlókra, akik most megfontoltabban hozhatnak döntéseket, különösen, ha önerőből vásárolnak ingatlant – írja a bankmonitor.hu legfrissebb kutatása. 

lakásárak
Nem mindig a lakásárak alapján döntenek a vásárlók Fotó: BOON

Stagnálnak a lakásárak

Arról is írnak, hogy az év második három hónapjában az ingatlanpiacon összességében stagnáltak az árak. A használt lakások árának tiszta változása 99,9 százalékon állt, ami enyhe, de elhanyagolható csökkenést jelent, míg az új építésű ingatlanok ára 0,8 százalékkal emelkedett. A statisztikai eredmény azért állhatott nullán, mert a forgalom túlnyomórészt használt lakásokra koncentrálódott, így ezek piaci mozgása nagyobb súllyal esett latba. Az is kiderült, hogy nem minden esetben a lakásárak alapján döntenek a vásárlók, hanem kiemelten fontos számukra az elhelyezkedés.

Jobb helyzetben az önerőből vásárlók

A piac változásaival párhuzamosan az ingatlanvásárlók helyzete is átalakult. Kerek Edina, az Express Ingatlaniroda szakértője szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében az árak különösen a kedvelt városrészekben és a Falusi CSOK által érintett településeken emelkedtek. „A kereslet ezen területeken még mindig magas, de a vevők megfontoltabban döntenek” – hangsúlyozta a boon.hu-nak. Rámutatott: a lakáspiacon egyértelműen tapasztalható a változó vásárlói magatartás. „Míg 2022-2023-ban a magas kamatok visszafogták a vásárlói kedvet, sokan kivártak, 2024-re a kamatok csökkenése ismét megnyitotta a hitelfelvételi lehetőségeket. Azok, akik korábban bizonytalanok voltak, most komolyabban fontolgatják az ingatlanvásárlást, hiszen a finanszírozás könnyebbé vált” – mondta. 

Fellendülőben a vidék

A szakértő kifejtette: az ingatlanpiac további lendületet kapott az új támogatási rendszerek bevezetésével. „A CSOK Plusz 24, amely kedvezőbb feltételekkel segíti a családokat, nagyban hozzájárul a vásárlói kedv növekedéséhez. A vidéki területeken a Falusi CSOK továbbra is népszerű, különösen azokban a falvakban, ahol a támogatások jelentős segítséget nyújtanak a lakásvásárlásban és a felújításban” – húzta alá. Arról is beszélt, hogy az ingatlanpiaci változások egyértelműen jeleznek egy új irányt: az ingatlanvásárlók jobb helyzetben vannak, mint az előző években, különösen azok, akik önerőből tudnak ingatlant vásárolni. „A jövőbeni piaci tendenciák pedig nagy mértékben függnek a gazdasági környezet alakulásától és a támogatási rendszerek fennmaradásától” – zárta. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában