boon.hu video

4 órája

Autókereskedés vagy királylánykastély? – gazdára talált az üvegkupolás épület

Van egy magányos épület a 3 -as főút mellett, Mályi és Nyékládháza között, amelyre kicsi koromban mindig rácsodálkoztam, amikor gépkocsival elhaladtunk előtte. Autókereskedés volt régen, és most talán új gazdája lesz.

Galambos Eszter

Az egykori Fábián autóház telephelye. Úgy tűnik, hamarosan megújul az épület

Fotó: Vajda János

Autókereskedés: hangzott kérdésemre a válasz szüleimtől, amit nehezen hittem, mikor megpillantottam az egyedi, semmihez nem hasonlítható üvegkupolát Mályi és Nyékládháza között. Rájuk hagytam, de meggyőződésem volt, hogy tévednek, itt csak valami kristálypalotáról lehet szó. Majd nagyon sokáig talán egy évtizedig is elhagyatottan, magányosan állt az út szélén az egykoron szebb napokat látott ingatlan. Állaga egyre romlott, belepte a gaz, látszott, hogy nincs gazdája. Egykori funkciójára már csak halványan emlékszik a szomszédban lévő vállalkozás vezetője.

Autókereskedés
Autókereskedés volt régen az egykori Fábián autóház telephelye 
Fotó: Vajda János

Autókereskedés és disco is volt

Névvel ugyan nem szeretett volna nyilatkozni, de az ingatlantól pár méterre lévő bolt üzletvezetője ott jártunkkor határozottan állította, hogy egy jó ideje valami történik a körülkerített birtokon. Épül és újul a terület, szépen lassan eltűnik a gaz, látszik, hogy valami készül. Egyelőre nem tudja, hogy ki lehet az új tulajdonos, de úgy látja nemcsak ezt az egyetlen épületet újítják, hanem a közelben egy nagy csarnokot is építenek. Amikor rákérdezek, hogy emlékszik-e a vállalkozás múltjára, határozottan állítja, hogy bizony autókereskedés majd disco is üzemelt itt. Ezt onnan tudja, hogy ebben még fiatal lányként ő is megfordult, emlékei szerint jó kis hely volt, de maximum egy évig, ha működött. Hozzátette, hogy sok-sok városi legenda keringett arról, hogy mi történt az épület körül, de ezek közül egyiket sem tudta megerősíteni.

Ikonikus épület lehet újra

Ott jártunkkor senkit sem találtunk, sem az épületben, sem annak a területén. Még így a kerítésen túlról is megállapítható azonban, hogy tevékenykednek és hozzák rendbe az ingatlant és annak területét. Levágták a gaz egy részét, kicserélték a nyílászárókat és építési anyagok várják, hogy felhasználják őket. Az építési területen puttonyos teherautó állt rajta egy cég logójával, amiről feltételezhető, hogy köze van az építkezéshez. Talán megmenekül, ez a nem mindennapi ikonikus épület, és régi vagy új funkcióval ellátva újra élet költözik a „szellemkastélyba”. Szerettünk volna utánajárni, hogy megtudjuk kik az új tulajdonosok és milyen beruházás várható, ezért megkerestük Nyékládháza Város polgármesterét, Tóth Balázst - amint kérdéseinkre választ kapunk, frissítjük cikkünket.

További videós tartalmainkért keresse fel YouTube csatornánkat itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában